γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Από τη δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη προσπαθούμε, με πολλούς τρόπους, να αναδείξουμε τη στροφή στη διάθεση των ισχυρών παραγόντων της αγοράς, με λεπτομερείς περιγραφές για το πώς γίνεται η απορρόφηση της προσφοράς ανά σύνοδο. Στόχος να φανεί η αυθεντικότητα των πρόσφατων κινήσεων, γιατί γνωρίζουμε από το καθημερινό ρεπορτάζ, το μέγεθος του τείχους των αμφιβολιών των ιδιωτών επενδυτών, καθώς πέφτουμε πάνω του συχνότατα. Θυμίζουμε στους άπιστους Θωμάδες, πως αν ήταν σε λάθος κατεύθυνση οι επιλογές των επαγγελματιών, θα είχαν προκύψει διορθώσεις, που δύσκολα θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν από αμυντικά στημένους αγοραστές. Η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα είναι απίθανο να μην αφήσει κέρδη στην αγορά παρά τις επιφυλάξεις που πλέον προκαλεί το μέγεθος της τρέχουσας ανόδου που έφερε χθες τον ΓΔ μια ανάσα πριν από τις 770 μονάδες. Το σημαντικό ήταν πως το κλείσιμο ορίστηκε με τις δημοπρασίες να ορίζουν το ανώτερο μέρας ενώ οι Τράπεζες του 25άρη μετά από αγώνες και αγωνίες κατάφεραν να κλείσουν αμετάβλητες με μόνη σε άνοδο οριακή την ΠΕΙΡ.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν ακολούθησαν την ανοδική έναρξη των αμερικανικών γιατί τα μακροοικονομικά δεδομένα είχαν μικτή εικόνα και οι δείκτες στη Wall Street στο τέλος εξανέμισαν τα αρχικά τους κέρδη αλλά μόνο ο S&P500 εμφάνισε οριακές απώλειες. Σήμερα πάντως τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ είχαν μεταβολή της τάξης του +0,2%. Η νευρικότητα στο άνοιγμα όλων των χρηματιστηρίων, ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων δυο ξεχωριστών επενδυτικών ομάδων. Οι “ταύροι” είναι οι πρώτοι, καθώς βλέπουν θετικά τις κερδοφορίες των εισηγμένων, ορίζοντας ως βάση των κινήσεών τους την θεώρηση μετά τη χρήση των εμβολίων. Η δεύτερη ομάδα είναι των “αρκούδων” που πιστεύουν ότι ένα τρίτο κύμα θα πλήξει οικονομικά Ευρώπη και ΗΠΑ, πριν καλυτερέψουν, με χαρακτηριστικά μονιμότητας, οι συνθήκες και οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Χθες φάνηκε κατάλληλη στιγμή, να κερδίζουν, στις μάχες που τελευταία δόθηκαν με νικητές τους αισιόδοξους, και οι απαισιόδοξοι. Το περίμεναν οι εγχώριοι αναλυτές, αφού στις παρατηρήσεις τους φρόντισαν να αναφερθούν όλοι στις πιθανές στηρίξεις για τον μέσο όρο. Υπήρξε δε απόλυτη σύγκλιση των εκτιμήσεών τους, στη ζώνη μεταξύ των 750 – 753 μονάδων.
Στην Ευρώπη, μετά τα πρώτα 90 λεπτά, δεν υπήρχε δείκτης με κέρδη και το χειρότερο ήταν, ότι η καθοδική τους ορμή είχε προκαλέσει σχεδόν κατακόρυφη πτώση. Εδώ με τη συμπλήρωση 60 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ο τζίρος έπιασε τα 16,5 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ είχε προλάβει να γράψει ανώτερο στις 762,45 μονάδες, κατώτερο στις 752,81 και βρισκόταν στις 753,65 με απώλειες της τάξης του -0,8%. Οι 759,5 μονάδες (κλείσιμο την Τετάρτη) στο πρώτο δίωρο, μοιάζανε επίπεδο που δύσκολα θα ξεπερνούσε η αγορά. Το ρόλο του κεντρικού αμυντικού στον αγώνα της Αθηναϊκής αγοράς ενάντια τις πιέσεις σε ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που ήταν στις πρώτες θέσεις με βάση την πτώση τους, έπαιζαν οι μόνες ανοδικές στις 12:20, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΒΙΟ, ΠΕΙΡ και ΑΔΜΗΕ.
Στις 12:30 ο τζίρος πέρασε τα 27 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ έχανε -0,53% στις 755,5 μονάδες. Μια ώρα αργότερα, η αγορά άρχισε να αλλάζει πρόσημο μεταβολής, που σημαίνει πως η απορρόφηση της προσφοράς, είχε επαναφέρει στο προσκήνιο τις αισιόδοξες προσδοκίες. Γιατί στην ευρωζώνη, τα χρηματιστήρια έμεναν υπό την κυριαρχία πιέσεων που τους κρατούσε σε αρνητικό πεδίο, με απώλειες της τάξης του -0,4%. Ενώ τόνιζε την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων για τις ελληνικές αξίες, το +0,17% για τον ΓΔ, όταν στις 15:09 ο τζίρος πέρασε τα 43 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 7,8 εκατ. Δεν είναι δυνατόν να ανεβαίνει σταθερά η αγορά, αλλά και όταν πέφτει, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διόρθωση – συσσώρευση, αποκαλύπτει τη σταθερότητα των προσδοκιών μεγάλης μερίδας θεσμικών. Καθώς τουλάχιστον από την μεριά της στατιστικής ανάλυσης, θεωρείται ως μη ανατρέπουσα την σαφώς ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι πληροφορίες ότι η Pfizer αντιμετωπίζει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μείωσε τα κέρδη των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ΄, με αποτέλεσμα να κλείσει σε αρνητικό έδαφος ο S&P και να ψαλιδιστούν τα κέρδη για τους Dow Jones και Nasdaq.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,29% ή 85,73 μονάδες, στις 29.969,52, ο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση -0,06% στις 3.666,72 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,23% στις 12.377,18 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+7,1%) και Boeing (+5,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-1,4%) και JP Morgan (-1,2%).
Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στις 712.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 780.000 από 787.000 προηγουμένως. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας βούτηξε κατά 569.000, στα 5,52 εκατομμύρια.
Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε +0,8% στα 45,64 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για τρίτη μέρα, κατά +0,6% στα 1.841 δολάρια ανά ουγκιά.
Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,92%.
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο έκαναν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της ανόδου των διαδικτυακών πωλήσεων, καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού κρατάει τους Ευρωπαίους στο σπίτι. Σύμφωνα με το Reuters, ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση μετά την πτώση 1,7% του Σεπτεμβρίου. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019 ενισχύθηκε 4,3%.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επέστρεψαν σε συρρίκνωση τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά σε 5 μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 45,3 μονάδες, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 45,1 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στις 50,0 μονάδες.
Στο μεταξύ, προειδοποιήσεις για βέτο στέλνει η Γαλλία όσον αφορά την εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν της αρέσουν οι όροι, ασκώντας πίεση στη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ να μην κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,01% στις 391,72 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,42% στις 6.490,27 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,45% στις 13.252,86 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,15% στις 5.574,36 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείτο υψηλότερα+ 0,3% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,2151 δολάρια.
ΧΑ
Η επικράτηση της ζήτησης προκαλεί συνέχεια την άνοδο χωρίς τη βοήθεια των Τραπεζών
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, συνεχίστηκε η εμφάνιση πολλών εναλλαγών στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Ο μέσος όρος κινήθηκε ώστε να σχηματίσει η πορεία του ένα ασαφές V με τη δεύτερη γραμμή του πολύ μεγαλύτερη από την αριστερή. Ωστόσο η αγορά έκλεισε με ικανοποιητικά κέρδη, καθώς ο ΓΔ ξεπέρασε απλά τις 766 μονάδες. Δεν υπήρξε μεγάλο διάστημα με πλάγια κίνηση αλλά είχαμε εμφάνιση τιμών στη γειτονιά των 753 μονάδων μια φορά στις 11:02 που ήρθε το κατώτερο στις 752,88 και στις 15:03 πέρασε οριστικά ψηλότερα από το επίπεδο των 760 μονάδων. Άλλη μια μέρα την τελευταία ώρα η ζήτηση προκάλεσε αναζήτηση ψηλότερων επιπέδων που όμως ήταν σταθερή και έφερε το κλείσιμο πάνω στο ανώτερο μέρας. Ενώ ο ΔΤΡ με μικρά κέρδη στο πρώτο ημίωρο και την τελευταία ώρα, είχε πορεία κάτω από τις 445 μονάδες στο μεγαλύτερο διάστημα δηλαδή σε αρνητικό πεδίο, στις 17:00 αφέθηκε στις 443,55 με μεταβολή -0,39% αλλά στις 17:12 του όρισαν κλείσιμο στο +0,03%. Οι θεσμικοί έχοντας διαμορφώσει την πλάγια ανοδική κλίσης κίνηση μετά από τις 13:10, που ξεκίνησε 4 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο μέρας, οδήγησαν τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 766,8 μονάδες με θετική μεταβολή τελικά της τάξης του +1%.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 758,61 με καθοδικό χάσμα (0,86 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (759,47), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί λίγο ψηλότερα στο πρώτο ημίωρο που τον πέρασε ξυστά πάνω από τις 762,4 μονάδες στις 10:39. Ακολούθησαν ισχυρές πιέσεις ως τις 11:02. Τότε ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του και ήταν οι 752,81 από 756,25 μονάδες την Τετάρτη. Μεγάλης σχετικά διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 17:10 η κορυφή στις 768,84 από 768,66 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 766,20 και με τις δημοπρασίες ανέβηκε κατά 0,64 μονάδες. Η αγορά στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον των θεσμικών για ανάκτηση θέσεων σε αρκετά blue chip, αλλά δόθηκαν αμφίρροπες μάχες με μηδενικό αποτέλεσμα για την τιμή κλεισίματος στις Τράπεζες.
Ξένοι θεσμικοί και αγορές
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ δεν άλλαξε την ανοδική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ αναγκάστηκε να περάσει οριστικά πάνω από τις 760,00 μονάδες από τις 15:10, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε, έστω και νευρικά, ψηλότερα επίπεδα τιμών. Ήταν νευρικό και απόλυτα επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από μεταβαλλόμενης τάσης κίνηση με τον ΓΔ, από τις 759,6 προς τις 759,6 μονάδες, από τις 13:30 ως τις 14:30.
Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μετά από νευρική και πτωτική πορεία στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα που έγινε διαφορετικά για κάθε αγορά, εμφάνισαν μετά το πρώτο δίωρο μέτρια πτωτική μεταβολή αλλά από τις 13:30 είχαν όλοι πλάγια καθοδική δυναμική σε αρνητικό πεδίο και είχαν αρνητικές μεταβολές από -0,6% ως -0,3%. Απόκτησαν αργότερα ανοδική κίνηση πριν την έναρξη της Wall Street. Όταν άνοιξαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη των Dow και S&P500, η δυναμική ήταν νευρική αλλά ανοδική συνέβαλλε στην αύξηση της διάθεσης για ρίσκο στην Ιταλία και την Αγγλία με απώλειες στα περισσότερα στην Ευρωζώνη. Συνεπώς, είχαμε πτωτική και κατόπιν πλάγιας κατεύθυνσης τάση στην Ευρώπη, με κίνηση σε μετρίως χαμηλότερα επίπεδα τιμών διεθνώς που δεν άλλαξε σημαντικά με το άνοιγμα στις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα δεν είχαμε, για άλλη μια φορά, συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική. Στις δημοπρασίες, είχαμε κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 14,01 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 6 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 51,791 από 51,233 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους από +1,50% και πάνω οι ΟΠΑΠ +5,84%, ΔΕΗ +4,58%, ΒΙΟ +3,08%, ΕΧΑΕ +2,97%, ΑΔΜΗΕ +1,94% και ΕΕΕ +1,71%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -1,00% εμφανίζονται οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,73%, ΕΛΠΕ-1,80%, ΤΕΝΕΡΓ -1,53%, και ΦΡΛΚ -1,01%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 18,854 από 5,460 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΔΕΗ ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, και ΕΧΑΕ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρώς ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,629% από 0,692% την προηγούμενη.
Επηρέασαν ελάχιστα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,03%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,13% από -0,63%, την ΕΤΕ στο 0,00% από +2,86%, ΕΥΡΩΒ στο 0,00% από +2,10% και την ΠΕΙΡ στο 0,00% από -1,42%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,35% από -0,55%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 11) έναντι των καθοδικών (6 από 14) και τρία στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,97% οδηγήθηκε στις 766,82 από 759,47 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1834,49 από 1812,45 με κέρδη +1,22%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,698 από 109,373 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 18,854 από 5,460 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 58 από 49, των καθοδικών 40 από 52 και οι αμετάβλητες ήταν 23 από 23.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Δεν άλλαξαν τα στοιχήματα υποχώρησε το ενδιαφέρον
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ αλλά μετά τις 14:59 πέρασε μόνιμα σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,58 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 22,04 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1792,80 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:15. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 1834,49 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1831,03. Το κλείσιμο στις 1834,49 από 1812,45 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε αισθητά φθάνοντας στα 10,519 από 21,591 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1051 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1836,00 μονάδες, κατώτερο τις 1790,00 και τελευταίες πράξεις στις 1833,00 από 1815,00 μονάδες την Τετάρτη, τα ανοικτά συμβόλαια έπεσαν στα 5619 από 5572. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 142 συμβόλαια με ανώτερο τις 1838,50 μονάδες, κατώτερο τις 1796,00 με τελευταίες πράξεις στις 1838,50 από 1815,00 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 514 από 428.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 17 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1725 ως τις 1825 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1850 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης καθώς μονιμοποιείται το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 6.000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 1.500 για ΤΕΝΕΡΓ και στα 150 για ΜΠΕΛΑ. Οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούν: “Σε ημερήσιο η τάση είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και μία διόρθωση θα μας φέρει, αν μην τι άλλο και πάλι στα τρέχοντα επίπεδα. Από την άλλη το intraday stop και όπως κινείται η Αγορά, θα ανέβει στις επόμενες ώρες σε πολύ κοντινό επίπεδο. Ο ΓΔ ναι μεν πλήρωσε το πολύ σημαντικό 61%, παρόλα αυτά ο FTSE25 έχει αισθητή απόσταση, λόγω του Τραπεζικού, με το επίπεδο να είναι στην ζώνη του 1900. Βραχυπρόθεσμα είναι δύσκολο ακόμα να καταγραφεί κλείσιμο χαμηλότερο του 1792, που είναι και η κοντινότερη στήριξη. Αν η Αγορά συνεχίσει, το πιο πιθανό είναι το 1792 να γίνει το intraday stop μας. Το 1835 – 1840, στην παρούσα, είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1860, ή στο 1900”. Σημείωσε εύστοχα χθες το πρωί η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Οι θετικές προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των Τραπεζών, είναι ο βασικός λόγος των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Θα χρειαστεί, ωστόσο, η περαιτέρω διάχυση της εκδήλωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση για να συντηρηθεί η άνοδος, σενάριο που απαιτεί την ευρύτερη συμμετοχή Επενδυτών. Πιθανότερη, επομένως, είναι η πλαγιοκαθοδική κίνηση, στο πλαίσιο της καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών, ενόψει και των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν στο διεθνές σκηνικό στη συνέχεια”.
Η Leon Depolas Sec. παρατήρησε: “Βραχυπρόθεσμα, αν η ορμή της ανόδου οδηγήσει άμεσα τον ΓΔΧΑ προς την περιοχή των 780 - 800 μονάδων, αυξάνεται η πιθανότητα να επανέλθουμε στα τρέχοντα επίπεδα τιμών”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η ανοδική κίνηση στην Αγορά καλά κρατεί για 10η μέρα. Παρά την πρωινή διορθωτική κίνηση, οι αγοραστές, βασιζόμενοι στις καλλιεργούμενες προσδοκίες, αλλά και στα εν εξελίξει επιχειρηματικά “deals”, οδήγησαν το ΓΔ στην δυναμική επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών (768,66).
Αν και το κλείσιμο των βιβλίων των περισσότερων Ξένων Θεσμικών Επενδυτών ολοκληρώθηκε, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, με αυξημένες συναλλαγές και προσυμφωνημένα πακέτα.
Η δημοσίευση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου από αρκετές Εισηγμένες Εταιρείες, εν μέσω πανδημίας και 2ου Lockdown, λειτουργεί υποστηρικτικά στην ανοδική κίνηση. Η ανθεκτικότητα & τα έντονα χαρακτηριστικά επιβίωσης που έχει αναπτύξει την τελευταία 10ετια η πλειοψηφία των Εισηγμένων, έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές τους να βρίσκονται πλέον πάνω από το ΚΜΟ 200 ημερών τους, καταγράφοντας υψηλά 52 εβδομάδων, αλλά και κάποιες νέα ιστορικά υψηλά.
Η μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης είναι, πλέον, αδιαμφισβήτητη στην Ελληνική Αγορά και βασίζεται κυρίως στις υψηλές προσδοκίες περιορισμού της πανδημίας, αλλά και τα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται (κάποια στιγμή).
Ακολουθούμε την τάση με προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, αφού η μεταβλητότητα των Αγορών θα συνεχίσει να είναι υψηλή. Μια αναμενόμενη διορθωτική κίνηση θα είναι επιθυμητή και επιβεβλημένη, αλλά και ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εύρος του ανοδικού καναλιού οριοθετείται μεταξύ των 780 - 668 μονάδων στον ΓΔ και 1886 - 1630 μονάδων για το δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε συνεννόηση με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές μας, επιλέγοντας μετοχές με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και ιστορικά αξιόπιστο management.
Σήμερα
Μεικτή εικόνα εμφάνισαν σήμερα Παρασκευή 4/12 τα ασιατικά χρηματιστήρια αν και τα περισσότερα κινήθηκαν ανοδικά ενώ απώλειες εμφάνιζαν αρχικά οι κινεζικές αγορές μετοχών με τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ στο -0,16% αλλά στις 8:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,14%, και τον βασικό δείκτη στην Σαγκάη αρχικά στο -0,35% ενώ στις 8:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,05%. Επίσης απώλειες είχε ο ΝΙΚΚΕΙ της Ιαπωνίας με πτώση -0,38%. Ενώ στις 8:00 δική μας ώρα έχανε -0,20%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται στις 8:00 δική μας ώρα κατά +0,79%, αναζητώντας υψηλό όλων των εποχών μετά το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας αδιαφόρησαν για την τάση στην περιοχή και στις 8:00 δική μας ώρα αυξήθηκαν +1,23% λόγω ενδείξεων αύξησης της ζήτησης ημιαγωγών. Τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ εμφάνισαν κέρδη +0,20% μετά τη συσσώρευση της Wall Street.