Αναζωπύρωση ανησυχιών

Την κατηφόρα ακολούθησαν οι δείκτες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 00:01

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ «πάγωσαν» πάλι στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης στην αμερικανική πιστωτική αγορά στον απόηχο της είδησης ότι η Bear Stearns εμπόδισε τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από το προβληματικό αντισταθμιστικό ταμείο της, ενισχύοντας σενάρια για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία ακολούθησαν την κατηφόρα, παρατείνοντας μια αναταραχή που εξανέμισε 2,1 τρισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Η Wall Street έδειξε αδυναμία να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη, καθώς η βουτιά στις πωλήσεις της μονάδας της Time Warner, AOL Internet, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Beazer Homes USA και το μπλοκάρισμα των επενδυτών της Bear Stearns από την απόσυρση χρημάτων από προβληματικό της κεφάλαιο δημιουργούν νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 17 χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ ο δείκτης Xang Seng στο Χονγκ Κόνγκ έχασε 3,2% και το βαρόμετρο των blue chips στη Σαγκάη περίπου 4%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος 1,72%, στις 6.250,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.654,30 μονάδες, με απώλειες 1,68%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,45%, στις 7.473,93 μονάδες.

Οι Macquarie Bank of Australia και Bear Stearns δήλωσαν ότι κεφάλαιά τους που έχουν επενδύσει σε στεγαστικά δάνεια μειωμένης φερεγγυότητας (subprime) ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνα, ενώ η Bear Stearns εμπόδισε τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από το προβληματικό της κεφάλαιο.

Οπως είναι αναμενόμενο, έντονες πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Royal Bank of Scotland Group, ING Groep και Credit Agricole να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.

Οι μετοχές της Bear Stearns, διαχειρίστριας άλλων δύο hedge funds που κατέρρευσαν τον Ιούνιο, βυθίστηκαν σε χαμηλό 19 μηνών, ενώ έντονες πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι τίτλοι της Citigroup και Lehman Brothers.

Στον αντίποδα, οι τίτλοι των EMI Group και Arcelor Mittal λειτούργησαν ως ανάχωμα σε περαιτέρω πτώση, καθώς τα κέρδη αμφότερων κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα