Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την έρευνα και την τεχνολογία

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2007 21:49

Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τους βουλευτές της ΝΔ, το νομοσχέδιο για το «θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας», που υλοποιεί τους στόχους της Λισαβόνας για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και καινοτομίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης της έρευνας τα προσεχή έξι χρόνια, από το 1 δις ευρώ το χρόνο σήμερα, στα 3,3 δις ευρώ, ώστε ν’ αγγίξει ποσοστά επί του ΑΕΠ αντίστοιχα με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Στόχοι του νομοσχεδίου είναι επίσης, η σύνδεση της χρηματοδότησης με την ανταποδοτικότητα και την αξιολόγηση, αλλά και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων ερευνητών.

Από τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων φορέων, εκφράστηκαν, τόσο θετικά, όσο και αρνητικά σχόλια.

Ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιάννης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η υπαγωγή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, αποτελεί θετικό στοιχείο, καθώς σηματοδοτεί, έστω και συμβολικά την προσπάθεια για την αναβάθμιση της έρευνας στην Ελλάδα. Από την άλλη, ωστόσο, εξέφρασε τις ανησυχίες του κλάδου του για το ενδεχόμενο κατάχρησης της δυνατότητας διεξαγωγής έρευνας κατ’ ανάθεση, αντί της επιλογής της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, ο Κώστας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την υπόσχεσή της για εξίσωση μισθών των ερευνητών και των μελών ΔΕΠ» και υποστήριξε ότι «οι ερευνητές αποκλείονται σκανδαλωδώς από κάθε ρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας».

Ο Προκόπης Μαντόπουλος, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων, διέκρινε υποβάθμιση της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προς όφελος του Εθνικού Οργανισμού που συστήνεται, ο οποίος, όπως υποστήριξε, θα είναι «ιδιωτικού δικαίου, ανεξέλεγκτος, θα λύνει και θα δένει, διοριζόμενος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία».

Αρνητικά ήταν τα σχόλια και του προέδρου του συλλόγου των εργαζομένων στην γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Ε. Σακελαρίου.

«Το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει από το 1985» ανέφερε ο συντονιστής της Συνόδου των Ερευνητικών Κέντρων, Ι. Κυπαρίσσης, επισημαίνοντας ωστόσο, τον «κίνδυνο δυσκινησίας» από την πρόβλεψη για παράλληλη λειτουργία πέντε διαφορετικών δομών που θα διαχειρίζονται τον εθνικό σχεδιασμό για την έρευνα.

«Κανείς δεν μπορεί να μονοπωλεί το χώρο της γνώσης. Πρέπει να σπάσουμε τη νοοτροπία που λέει ότι το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι ο κλειστός, ζωτικός μας χώρος και τίποτε άλλο» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Ο υφυπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου, διευκρίνισε πως, πράγματι στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου, υπήρχαν και άλλες ρυθμίσεις, που στη συνέχεια αφαιρέθηκαν καθώς, όπως είπε, προσέκρουαν σε περιορισμούς συνταγματικής ή οικονομικής φύσεως, αλλά και στους σχεδιασμούς του συναρμόδιου υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, «όσες από τις παρατηρήσεις κατ’ άρθρον γίνουν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα ληφθούν υπόψη» τόνισε.

«Ολοκληρωμένη στρατηγική δεν είδαμε, δεν πειστήκαμε. Δεν βλέπουμε με σαφήνεια τις στρατηγικές επιλογές, τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που θα πρέπει να είναι μετρήσιμοι» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φώτης Χατζημιχάλης, ψέγοντας την κυβέρνηση για «έλλειψη διαλόγου» που, όπως είπε, επέδειξε κατά την κατάστρωση του νομοσχεδίου.

«Πάμε να κάνουμε ένα νόμο-πλαίσιο - και αντί γι’ αυτό κάνουμε μια συρραφή παλιών θεσμικών πλαισίων, μια δήθεν τομή με δημιουργία δομών, οι οποίες όμως θα δημιουργήσουν μεγάλες ασάφειες και γραφειοκρατία όταν εκδοθούν οι προβλεπόμενες 43 υπουργικές αποφάσεις και τα 13 υπουργικά διατάγματα» συμπλήρωσε ο κ. Χατζημιχάλης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, διαφώνησε με την εναρμόνιση του νομοσχεδίου με τις βασικές αρχές της Ε.Ε., «που σημαίνει την δυνατότητα του κεφαλαίου να παρεμβαίνει στον προσανατολισμό των ερευνών». ¶λλο τόσο - τόνισε ο κ. Κολοζώφ - η φύση της έρευνας, όπως διαφαίνεται από το νομοσχέδιο, έχει περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα - και η έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, την αρχαιολογία, τη φιλοσοφία κ.ά., υποβαθμίζεται.

«Είναι επικίνδυνο πράγμα, να θεωρούμε πάντα ότι η έρευνα πρέπει να αποκτά τα ευκαιριακά και βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα» συμφώνησε και η εισηγήτρια του Συνασπισμού, Ασημίνα Ξυροτήρη, η οποία επεσήμανε τον κίνδυνο υποβάθμισης της βασικής έρευνας έναντι της εφηρμοσμένης. Η κ. Ξυροτήρη υποστήριξε επίσης ότι «δεν φαίνεται το πώς τα όργανα που θα διαχειριστούν την έρευνα, θα αντιστοιχήσουν τα προγράμματα που θα προτείνουν με την χρηματοδότηση» και πως ο ενιαίος χώρος έρευνας και παιδείας, δεν είναι ευκρινής.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα