Διυπουργική Επιτροπή για τις ΣΔΙΤ

Αποφάσεις για νέο πακέτο έργων ύψους 600 εκατ. ευρώ
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 08:57

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στα οποία περιλαμβάνεται και η μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αναμένεται να εγκρίνει κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Στα 3 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει μετά τη συνεδρίαση της σημερινής Διυπουργικής ΣΔΙΤ το σύνολο των έργων που θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δύο συνολικά από τα πέντε έργα που αναμένεται να εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τους ιδιώτες που θα πληρώνουν για τη χρήση τους. Πρόκειται για την κατασκευή κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και για ένα ακόμη έργο που προβλέπει την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού στη Ραφήνα.

Αλλα δύο έργα έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, αφού αφορούν το ένα το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα την κατασκευή μονάδας αποκατάστασης τραυματιών, δηλαδή μονάδας φυσιοθεραπείας και κινησιοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη, και την κατασκευή νέου διοικητηρίου για το νομό Εβρου.

Το έργο με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό (περίπου 250 εκατ. ευρώ) θα είναι η μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από την Πλατεία Συντάγματος στην περιοχή του Νομισματοκοπείου. Το κτήριο του Νομισματοκοπείου θα μείνει ως έχει, αφού βρίσκεται στην κυριότητα της ΤτΕ.

Η μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και των διάσπαρτων ανά την Αθήνα υπηρεσιών θα γίνει σε νέο κτήριο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα γίνου έργα ανάπλασης, χώροι πρασίνου και αναψυχής, παιδικοί σταθμοί και δημοτικά ιατρεία που θα χρησιμοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα υπόλοιπα έργα που θα εξετάσει η Διυπουργική ΣΔΙΤ είναι:

- Η δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης Τραυματιών στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για πρόταση του υπουργείου Υγείας. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.

- Η κατασκευή διοικητηρίου στον Εβρο. Το έργο αυτό έχει χαμηλότερο προϋπολογισμό που εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ.

- Η κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Ραφήνας με προϋπολογισμό που κυμαίνεται στα 50 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού μέρος του κόστους ή όλο το κόστος θα καλυφθεί από τις πληρωμές των δημοτών που θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

- Η κατασκευή κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει επίσης ανταποδοτικό χαρακτήρα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα