Δειλή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομία προβλέπουν τρεις κεντρικοί τραπεζίτες. Αναγνωρίζοντας την ώθηση της οικονομίας από τα καλά επιστημονικά νέα από τον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Covid-19, Τζέι Πάουελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Άντριου Μπέιλι εκτιμούν ότι το εμβόλιο περιορίζει αλλά δεν εξαφανίζει την αβεβαιότητα.
Αναλυτικότερα, οι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ζητούν βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει αυτήν τη στιγμή την παγκόσμια οικονομία από την φάση της ανάκαμψης.
«Ανακάμπτουμε, αλλά σε μία διαφορετική οικονομία»
Σχολιάζοντας τα νέα για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσουν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer με την γερμανική Biontech, και το οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ο Τζέι Πάουελ δήλωσε πως σίγουρα πρόκειται για καλά και ευπρόσδεκτα νέα, μεσοπρόθεσμα όμως. Ο επικεφαλής της Fed έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις ενώ τόνισε ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν.
Από τη δική μας πλευρά είναι πολύ νωρίς για να προσεγγίσουμε με αισιοδοξία τον αντίκτυπο από το εμβόλιο στην πορεία της οικονομίας, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα. Με την πανδημία να εξαπλώνεται, οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ.
Ο κ. Πάουελ τόνισε επίσης ότι η οικονομία ενδέχεται να μεταμορφωθεί ριζικά από την πανδημία καταλήγοντας να εξαρτάται πολύ περισσότερο από την τεχνολογία και τον αυτοματισμό, εξέλιξη που αναμένεται να πλήξει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών.
«Ανακάμπτουμε, αλλά σε μία διαφορετική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως στην μετά κορωνοϊού εποχή θα υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη και αυτό γιατί η οικονομία θα είναι θεμελιωδώς διαφορετική, εξήγησε.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού
Σίγουρα μικρότερη αβεβαιότητα σε πολλά μέτωπα διέκρινε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για καλές εξελίξεις από το μέτωπο του Brexit και το εμβόλιο. «Δεν θέλω να είμαι υπερβολικά ενθουσιώδης για αυτόν τον εμβολιασμό, διότι επικρατεί ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την παραγωγή και τη διανομή», σχολίασε η Λαγκάρντ.
Παράλληλα η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε τις ανησυχίες της για την είδηση που έχει έρθει από την Δανία, όπου η κυβέρνηση προχώρησε στην εξουδετέρωση ολόκληρου του πληθυσμού των βιζόν (μινκ) στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα ποταμό αβεβαιοτήτων γι’ αυτό και απαιτείται τόσο οι δημοσιονομικές όσο και οι νομισματικές πολιτικές που «ήταν εξαιρετικά χρήσιμες» να συντονιστούν ώστε να «δημιουργήσουν μια γέφυρα προς την άλλη πλευρά του ποταμού» συνεχίζοντας να στηρίζουν την οικονομία «ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά».
Είμαστε μακριά ακόμα
Στο ίδιο πνεύμα και ο Άντριου Μπέιλι ο οποίος σημείωσε ότι τα νέα από το εμβόλιο είναι «προφανώς καλά νέα, είναι ενθαρρυντικά και χρειαζόμαστε ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά είναι αλήθεια ότι είναι. . . είμαστε ακόμα μακριά από την χρήση του».
Ο κυβερνήτης της BoE, έχει προειδοποιήσει σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ασθενέστερη από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα η BoE εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας όχι νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2022.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times