ESMA: Προειδοποιήσεις στους διαχειριστές funds για ελλείψεις σε δυνητικά νέα σοκ

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 11:16
UPD:11:19
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων πρέπει να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους σε ενδεχόμενα σοκ, μετά την καταιγίδα στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα funds που εκτέθηκαν σε ακίνητα και εταιρικά χρέη έδειξαν ότι ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις πιέσεις των μαζικών sell-offs, με περιορισμένο μόνο αριθμό προσωρινών αναστολών, όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών μετά την επανεξέταση του κλάδου.

«Ωστόσο, στην πορεία αποκαλύφθηκαν επίσης ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα των funds στα μελλοντικά σοκ και έχουμε εντοπίσει ορισμένους τομείς προτεραιότητας, στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν τα funds και οι εποπτικές αρχές για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων ρευστότητας στον εν λόγω κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της ESMA, Στίβεν Μαϊτζούρ.

Το σοκ συνδέθηκε με την ακραία αστάθεια της αγοράς τον Μάρτιο, όταν οι οικονομίες μπήκαν σε lockdowns για να καταπολεμήσουν την πανδημία.

«Ενθαρρύνουμε επίσης τις γρήγορες προτάσεις για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε., ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας είναι ευρέως διαθέσιμα στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρη την Ε.Ε.», προσέθεσε.

Πηγή: Reuters

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα