Market Beat: Υπερβολές έφερε το εμβόλιο της Pfizer, παγιώνοντας όμως θετικές προσδοκίες μακροπρόθεσμα 

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 09:05
UPD:09:06

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μπορεί η είδηση για το εμβόλιο να οδήγησε σε υπερβολές στις συναλλαγές την πρώτη μέρα που διεξήχθησαν με γνώση της επιτυχίας των προσπαθειών της Pfizer Inc που δήλωσε ότι το εμβόλιο COVID-19, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Γερμανική BioNTech, ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης, σηματοδοτώντας τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή. Αλλά οι διαχειριστές δεν είναι αμόρφωτοι και χωρίς επιστημονική υποστήριξη από ειδικούς σε ειδικά ζητήματα. Ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν επιφύλαξη για την ταχύτητα με την οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί το εμβόλιο. Δεδομένου ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές, για να έρθει η διαδικασία έγκρισης. Η παρασκευή και η διανομή θα σήμαινε ότι το εμβόλιο, εάν είναι πραγματικά αποτελεσματικό, απέχει ακόμη μήνες από τη μαζική ανάπτυξη και εφαρμογή. Δήλωσε το πρωί ο Tai Hui, της JPMorgan Asset Management.

Ενώ η αγοραία συναίνεση, από την Παρασκευή, θεωρούσε ένδειξη αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης την υπέρβαση του επιπέδου των 616 μονάδων, αυτό χθες, αρχικά, φαινόταν φιλόδοξη απαίτηση. Το ράλι ανακούφισης για περισσότερους του ενός λόγους είχε φέρει στις 12:30 τον τζίρο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και τον ΓΔ στις 606,2 (μεταβολή άνω του +3%, με τον EuroStoxx 600 στο +1,40%) με ανώτερο τις 608,44 από τις 11:58. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος είχε περάσει ψηλότερα από τις 608 μονάδες, με σχετική ευκολία.

Ο ενθουσιασμός σε ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος ήταν αδύνατο να μην συγκινήσει ακόμα και τους πιο ζεματισμένους από ζημιές επενδυτές, ειδικά μετά το ράλι της χρονιάς κατά τη γνώμη μας. Αναφερόμαστε στο διάστημα από τις 13:45 ως τις 2:35 σε 40 λεπτά υπό την καθοδήγηση του ΔΤΡ ο ΓΔ από τις 603,8 μονάδες βρέθηκε στις 643,98 με ταχύτητα ανόδου μια μονάδα το λεπτό.

Καθόλου παράξενο λοιπόν να είναι ο τζίρος στο πεντάωρο πάνω από τα 76 εκατ. ευρώ, με τις ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ να κερδίζουν περισσότερο από +20%. Ο Τραπεζικός Δείκτης στο ίδιο διάσημα από τις 254 βρέθηκε στις 289 μονάδες και το τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο θυμήθηκε μέρες δόξας. Κατόπιν ακολούθησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που απορροφήθηκαν εύκολα και στις 15:30 η μεταβολή της αγοράς ήταν στο +9,93% με τον ΓΔ πάνω από τις 646 μονάδες σε αναζήτηση οροφής. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΒΙΟ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήλθαν σε επαφή και με το αρνητικό πρόσημο, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου.

Εγχώριοι παράγοντες μετά το κλείσιμο ανέφεραν ότι τεχνικά, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έδωσαν ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο του ΓΔ χαμηλότερα των 550 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 1285 μονάδων.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται να γίνει γνωστή η ετυμηγορία του SSM ως προς την πληρωμή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη η ανακοίνωση του MSCI (στο δείκτη MSCI Greece Standard μετέχουν 4 μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo), ενώ σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, το πρωί της Τετάρτης η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν TITC και ΟΤΕ.

Τα διαγράμματα του ΓΔ και του  EuroStoxx 600 εμφάνιζαν εκνευριστική ταύτιση. Έτσι  δεν ήταν εύκολο να διαπιστώσουμε την προέλευση των επενδυτικών κινήτρων. Θεώρησαν πως κάτι άλλαξε υπολογίσιμα για τις προοπτικές της οικονομίας μας με βάση τις ενδείξεις των μοντέλων που χρησιμοποιούν; Ή απλά, συμμετείχαν στον παγκόσμιο ενθουσιασμό. Πάντως, μέσα στην ανοδική δυναμική είχε ενσωματωθεί και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Moody’s.

Η αναβάθμιση της Moody’s αντιστάθμισε την απογοήτευση από την πιθανολογούμενη ελάττωση του ΑΕΠ από το νέο lockdown. Η έξαρση της πανδημίας παραμερίστηκε από την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ η νίκη Μπάιντεν καθιστά μεσοπρόθεσμα μικρότερη την απειλή από μια εκτίναξη της έντασης στο Αιγαίο. Τώρα, η συνέχεια αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον, αφού πολλά αναποδογυρίστηκαν τεχνικά, από μια σύνοδο που όμοια, με βάση τα κέρδη της, είχε να φανεί περισσότερο από 110 μήνες, κολάζοντας και άγιο. Δύσκολες οι προβλέψεις, μετά από μέρα που η συνολική κεφαλαιοποίηση σκαρφάλωσε κατά 4,384 δισεκατομμύρια ευρώ

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι  Dow Jones και S&P αλλά με κέρδη, μετά την είδηση πως τα καλά αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό την έφεραν στην ευχάριστη θέση να δηλώσει πως ξεκινά τη μαζική παραγωγή του. Συνέβαλε στην αύξηση της διάθεσης για ρίσκο η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο θέτοντας ως προτεραιότητες τον αγώνα εναντίον της πανδημίας και τη συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +2,95% ή 834,57 μονάδες, στις 29.157,97, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,17% στις 3.550,50 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,53% στις 11.713,78 μονάδες. Τα κέρδη περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης με τον Nasdaq να γυρίζει στο κόκκινο. Οι Dow Jones και S&P ενδοσυνεδριακά είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (+21,3%) και JP Morgan (+13,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (-5%) και Procter & Gamble (-3,6%).

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1830 δολάρια από 1,1876 την προηγούμενη. Ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,94%.

ΕΥΡΩΠΗ

Από το σχόλιο της “N” για την δυναμική στις διεθνείς αγορές αναφέρουμε: Το κλίμα άλλαξε νωρίς το απόγευμα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για τα θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου των Pfizer/Biontech. Η είδηση αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών καθώς δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για μία γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και του περιορισμού των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που αυτή προκαλεί. Τα νέα τα υποδέχθηκαν θετικά οι χρηματιστηριακές αγορές, όμως οι τιμές των ομολόγων -στις οποίες καταφεύγουν συνήθως οι επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας- πιέστηκαν. Έτσι νωρίς το απόγευμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε στο 0,867% και του 5ετούς στο 0,090%.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 324 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 106 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,73% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,54%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο -0,544%, ενώ προηγουμένως ήταν μειωμένη κατά 2 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις άλλων ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις των τίτλων της περιφέρειας αυξήθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ που σημείωναν προηγουμένως.

Πριν από την ανακοίνωση της Pfizer, οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τις αξιολογήσεις του οίκου Moody's για το αξιόχρεό τους, και η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενίσχυσε το κλίμα.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε υψηλότερα +3,98% στις 380,99 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άλμα +4,67% στις 6.186,29 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη +4,94% στις 13.095,97 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι εμφάνισε άλμα κατά +7,57% στις 5.336,32 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σκαρφάλωσε +8,5% στα 40,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια των τελευταίων επτά ετών και συγκεκριμένα κατά -5% στα 1.854 δολ./oz.

ΧΑ

Στο διεθνές ράλι η Αθήνα συμμετέχει, με το +26,99% για τον ΔΤΡ, ενισχύοντας +11,46% τον ΓΔ                                               

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, χωρίς εναλλαγές ενδοσυνεδριακά στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, και με κλιμακούμενη ανοδική δυναμική σε θετικό πεδίο, η αγορά απόκτησε στο φινάλε μεγάλη ανοδική μεταβολή αναίρεσε την πτώση του Οκτωβρίου. Με το ποσοστό της επόμενης πιο ανοδικής συνεδρίας στο 2020 το +8,46% στις 6 Απριλίου. Η αγορά από τις 10:30 απόκτησε μόνιμα πορεία με θετικό πρόσημο μεταβολής. Μετά από άνοιγμα στις 592,97 με ανοδικό  χάσμα  (4,87 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (588,10), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο μόνιμα ως τις 17:20. Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου ήταν ανύπαρκτη, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 592,97 από 583,55 μονάδες την Παρασκευή, στις 10:30. Αλλά μακράς διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 16:35 όταν ο μέσος όρος έφθασε στις 657,88 από 590,00 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ εμφάνισε πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 604,5 και 608,3 μονάδες, από τις 10:37 ως τις 13:48. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 655,63 και με τις δημοπρασίες ψαλιδίστηκε 0,13 της μονάδας. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς στο ενδιαφέρον των θεσμικών για σχηματισμό θέσεων στις Τράπεζες, που οδήγησαν σε κέρδη  ως +28,6% τον ΔΤΡ, με  καμία εναλλαγή πρόσημου.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ δεν άλλαξε την ήπια ανοδική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 650 μονάδες από τις 15:53, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα ψηλότερα. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση με τον ΓΔ, το περιγράψαμε πιο πάνω. Διακρίναμε προσπάθεια διαρκείας για ραγδαία αποκατάσταση των απωλειών του Οκτωβρίου στις Τραπεζικές. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη πάνω από τις 313,39 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά ψηλότερα από τις 309,5 από 243,75 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι πέρασαν από το άνοιγμα και τη δυναμική την πρώτη ώρα σε θετικό πεδίο με υπολογίσιμα κέρδη. Μετά, η ζήτηση μετοχών εμφανίστηκε σταθερή διαρκώς, οδήγησε τους περισσότερους σε θετικές μεταβολές που διογκώθηκαν μετά τις 16:00. Τελικά οι κινήσεις μετά το πεντάωρο, αποδίδονται στα futures της Wall Street και στο γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε κίνηση προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα στην Νέα Υόρκη, με τον Dow στην πρώτη ώρα με κέρδη  πάνω από +3% αλλά μετά από μια ώρα ακόμα ώρα ήταν στο +4%. Συνεπώς, είχαμε ανοδικής κατεύθυνσης τάση στην ΕΕ, με κίνηση σχήματος κλιμακούμενου κεραυνού από τη γη στον ουρανό με ενιαία στάση διεθνώς από την ώρα που ξεκίνησαν τα αμερικανικά  χρηματιστήρια.

Στην Αθήνα είχαμε, αυτή τη φορά, απόλυτο  συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική με ευχάριστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια μόνο στα ποσοστά ανόδου, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του  +8% μετά τις 4 πρώτες ώρες, άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος σε +10% και άνω, και έφερε στο φινάλε το +11,5%. Στις δημοπρασίες, είχαμε οριακή υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 62,53 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 25 από τα blue  chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 46,095 από 41,711 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους εκτός των Τραπεζών, οι ΑΡΑΙΓ +29,89%, ΕΕΕ +18,30%, ΦΡΛΚ +16,64%, ΕΛΠΕ +15,18%, ΜΟΗ +13,81%, και ΕΧΑΕ +13,73%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση δεν υπήρξε μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 6,317 από 0,104 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση νευρικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,868% από 0,810% την προηγούμενη έχοντας χτυπήσει χαμηλό ημέρας στο 0,747%.

Επηρέασαν θετικά και καταλυτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+26,99%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +28,96% από -2,71%, την ΕΤΕ στο 29,18% από -4,17%, ΕΥΡΩΒ στο +26,17% από +1,01% και την ΠΕΙΡ στο +18,93% από +0,40%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +7,22% από +0,42%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (25 από 11) έναντι των καθοδικών (0 από 12) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +11,46% οδηγήθηκε στις 655,50 από 588,10 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1552,23 από 1381,22 με κέρδη +12,38%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 119,477 από 35,274 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,317 από 0,104 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 102 από 46, των καθοδικών 12 από 38 και οι αμετάβλητες ήταν 13 από 23.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με άνοδο άνω του 12%, το discount στα ΣΜΕ του 25άρη αντικατοπτρίζει επιφύλαξη     

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 12,75 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 171,01 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1393,97 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:36 και ήταν οι 1560,35 μονάδες την Παρασκευή. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1553,99. Το κλείσιμο στις 1552,23 από 1381,22 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +12,38% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 28,178 από 6,890 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 4120 συμβόλαια με ανώτερο τις 1560,00 μονάδες, κατώτερο τις 1380,00 και τελευταίες πράξεις στις 1546,00 από 1368,25 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια περιορίστηκαν στα 3600 από 4023. Επίσης διακινήθηκαν 574 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1557,50 μονάδες, κατώτερο τις 1406,00 και τελευταίες πράξεις στις 1544,00 από 1365,00 μονάδες την Παρασκευή, τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 353 από 191.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν διαφορετικά εστιασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 84 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1375 ως τις 1600 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 111 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1400 ως τις 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 14 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1400 ως τις 1425 μονάδες. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1400 ως τις 1450 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ενισχύθηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 20.000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ,  και στα 3.000 για ΜΠΕΛΑ. 

Αρκετοί εγχώριοι παράγοντες είχαν αισιόδοξες προσδοκίες για συγκεκριμένες μετοχές και κλάδους. Αλλά το μέγεθος της ανόδου χθες στις Τραπεζικές μετοχές προκάλεσε εκτίναξη της διάθεσης για ρίσκο με πάνω από 100 μετοχές ανοδικές και εκτίναξη του τζίρου. Δεν ήταν πολλά τα σχόλια μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 111 μηνών. 

Η Merit Sec. σχολίασε και ειδοποιεί: “H αναβάθμιση - έκπληξη από την Moody’s και οι τελευταίες ανακοινώσεις, όσον αφορά το εμβόλιο κατά της πανδημίας, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν, αλλά την Τρίτη το βράδυ η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές των δεικτών της. Η Coca Cola Hellenic και ο ΟΤΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα.

 Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα ΟΠΑΠ και Play σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά λόγω του lockdown από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Επιπροσθέτως, αναστέλλεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ενώ σταματάει και η διανομή των Προϊόντων της Ελληνικά Λαχεία (Σκρατς & Λαχεία) από πλανόδιους Πωλητές. Ωστόσο, συνεχίζεται η λειτουργία των διαδικτυακών (online) δραστηριοτήτων της Εταιρείας και της Stoiximan, με τη διάθεση ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου Παιχνιδιών (Αθλητικός Στοιχηματισμός, Τζόκερ, Virtual Παιχνίδια και Καζίνο)”. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Τα θετικά νέα από την Moody’s, χωρίς την Αγορά να το περιμένει, είναι δεδομένο ότι βοηθάνε και ιδιαίτερα τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, που θα δοκιμάσει να περάσει το φράγμα τον παλαιών ιστορικών χαμηλών και παράλληλα να δώσει και τεχνικό αγοραστικό ημερήσιο σήμα.

Έτσι από την “Β1” βαθμίδα, η αξιολόγηση ανέβηκε στο “Βα3”, με κύριους λόγους ότι ο Οίκος βλέπει να προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει μεσοσταθμικά το 3,5%.

Από την άλλη, τα σημερινά νέα, οδήγησαν στην πιο γρήγορη και πιο μεγάλη άνοδο την Αγορά, ξεπερνώντας το 10%. Η ανακοίνωση της Pfiser ότι το εμβόλιο καλύπτει κατά 90% τον ιό, γεγονός που μπορεί να δώσει λύση στην κρίση, επέδρασε στην ψυχολογία των αγοραστών.

Είναι λογικό οι Εταιρίες που είχαν πιεστεί λόγω της κρίσης, (Μεταφορές, Τουρισμός, Διυλιστήρια) να έχουν και την πιο γρήγορη αντίδραση, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Aegean, που στην σημερινή συνεδρίαση “πλαφόναρε” στο +30%

Από την άλλη το lock down έχει ξεκινήσει, χωρίς να υπάρχει εικόνα το πότε θα τελειώσει, μιας και όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα που θα φέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι Επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν, ότι μεσομακροπρόθεσμα η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές”.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών της Ασίας κινήθηκαν κυρίως ανοδικά σήμερα Τρίτη 10/11 λόγω των αεροπορικών, τουρισμού και ταξιδιωτικών εταιρειών της ευρύτερης περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές παγκόσμια επικρότησαν την πρόοδο στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού που ανέβασε την εμπιστοσύνη σε μια οικονομική ανάκαμψη παγκόσμια.

Η Pfizer Inc είπε ότι το εμβόλιο COVID-19, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Γερμανική BioNTech, ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης, σηματοδοτώντας τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή.

Οι ειδήσεις για το εμβόλιο προκάλεσαν ανανεωμένη αισιοδοξία και διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε μετοχές σε όλο τον κόσμο, αλλά οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο μετά τη εμφάνιση του μεγαλύτερου ποσοστού αύξησης μίας ημέρας σε πέντε μήνες.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν επιφύλαξη για την ταχύτητα με την οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί το εμβόλιο. Δεδομένου ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές, για να έρθει η διαδικασία έγκρισης. Η παρασκευή και η διανομή θα σήμαινε ότι το εμβόλιο, εάν είναι πραγματικά αποτελεσματικό, απέχει ακόμη μήνες από τη μαζική ανάπτυξη και εφαρμογή. Δήλωσε το πρωί ο Tai Hui, της JPMorgan Asset Management.

Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,1% αφού έφτασε σε υψηλό 29 ετών στις αρχές του εμπορίου αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,26% και ο S&P / ASX 200 της Αυστραλίας αυξήθηκε +1,6%, αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,66%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ  σημείωσε άνοδο 1% στις αρχές του εμπορίου, αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,51%. Υπήρξε οριακή αδυναμία στην Κίνα καθώς ο δείκτης CSI300  υποχώρησε κατά -0,24% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,51%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν +0,12% υψηλότερα αλλά με την υποχώρηση της ζήτησης και των κερδών στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,05%.

Τα μετοχές αεροπορικών εταιρειών, ταξιδιών και τουρισμού σε ολόκληρη την Ασία επωφελήθηκαν από την αισιοδοξία που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του εμβολίου.

Η Qantas Airways κέρδισε 8,6% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, η Japan Airlines σημείωσε αύξηση 17,6% και η ANA Holdings αυξήθηκε 16,4%. Στο Χονγκ Κονγκ, η Cathay Pacific Airways σημείωσαν άνοδο 14,9%, η καλύτερη από τον Ιούλιο.

«Οι αγορές θα υπερβάλλουν βραχυπρόθεσμα με τα νέα για το εμβόλιο, αλλά μακροπρόθεσμα φαίνεται σαν να πηγαίνουν υψηλότερα». Δήλωσε ο John Milroy της Ord Minnett από το Σίδνεϊ.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα