Κίνα: Εντείνει τον έλεγχο στις διαδικτυακές πλατφόρμες λιανικής πώλησης και πληρωμών

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 08:56
UPD:09:06
Shutterstock

Η κινεζική ρυθμιστική αρχή αγορών δημοσίευσε σήμερα Τρίτη προσχέδια κανόνων που αποσκοπούν στην πρόληψη της μονοπωλιακής συμπεριφοράς από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, σε μια κίνηση που θα αυξήσει τον έλεγχο στις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου και τις υπηρεσίες πληρωμών της χώρας.

Η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς (SAMR), η οποία εξέδωσε το προσχέδιο, δήλωσε ότι θέλει να αποτρέψει τις πλατφόρμες να κυριαρχήσουν στην αγορά ή να υιοθετήσουν μεθόδους με στόχο τον αποκλεισμό του θεμιτού ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο αυτό σημαίνει ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να ισχύουν για τις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Alibaba ή JD.com, καθώς και για τις υπηρεσίες πληρωμών όπως του ομίλου Ant, Alipay και της Tencent, WeChat Pay.

Το σχέδιο θα εξετάσει επίσης εάν μια συναλλαγή αντιμετωπίζει τους πελάτες με διαφορετικούς τρόπους με βάση τα δεδομένα, την ικανότητα πληρωμής, τις προτιμήσεις στην κατανάλωση και τις συνήθειες στη χρήση, σύμφωνα με τη δήλωση της SAMR.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Κίνας, ένα όργανο σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Λιου Χε, επισήμανε τον περασμένο μήνα την ανάγκη βελτίωσης των μηχανισμών για τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού και ζήτησε την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής επιβολής του νόμου.

Έρχεται επίσης μετά την αναστολή σοκ την περασμένη εβδομάδα της προγραμματισμένης Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς αξίας 37 δισ. δολαρίων του ομίλου Ant, λίγο μετά την προειδοποίηση των ρυθμιστικών αρχών ότι η κερδοφόρα επιχείρηση δανεισμού στο διαδίκτυο αντιμετωπίζει αυστηρότερο κυβερνητικό έλεγχο.

Πέρυσι, η SAMR κάλεσε περισσότερες από 20 πλατφόρμες, για να τους ζητήσει να σταματήσουν να απαιτούν από τους εμπόρους να υπογράψουν συμφωνίες αποκλειστικής συνεργασίας.

Πηγή: Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα