Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για απροσδόκητη μείωση των εταιρικών επενδύσεων και τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των μισθών σε τρία χρόνια.

Οι μετοχές της Mitsubishi Estate Co. και της Mizuho Financial Group Inc., εταιρείες που βασίζονται στη ζήτηση από τη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας, οδηγούσαν την πτώση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Kookmin Bank της Ν. Κορέας κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπαεζας ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 151,87 μονάδες στις 11:23 π.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης σημείωσε την περασμένη εβδομάδα άνοδο 2,6% πριν από την ανακοίνωση των μέτρων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους για να βοηθήσει τους δανειστές ενυπόθηκων δανείων.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225, υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στις 16.458,05 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα.

Ανοδικά κινήθηκαν στις 31 Αυγούστου οι μετοχές στις ΗΠΑ, βοηθώντας τον Standard & Poor's 500 Index να περιορίσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών του για την εβδομάδα. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τον κόσμο με ενυπόθηκα δάνεια να κρατήσει τα σπίτια του, ενώ ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί για να προστατεύσει την οικονομία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της Ιαπωνίας οι δαπάνες των εταιρειών μειώθηκαν 4,9% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, από αύξηση 13,6% το πρώτο τρίμηνο. Οι μηνιαίοι μισθοί, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και των μπόνους μειώθηκαν 1,9% τον Ιούλιο, μείωση για όγδοο μήνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Στο μεταξύ η Bank of Korea είπε σήμερα ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8%, τον ταχύτερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2003 και περισσότερο από την αρχική εκτίμηση του 1,7%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η οικονομική ανάπτυξη ήταν 5%, από την εκτίμηση του Ιουλίου για ανάπτυξη 4,9%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), αυξήθηκε 1,3%, φθάνοντας στα υψηλότερα τριών εβδομάδων στις 31 Αυγούστου. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 0,8%, τον νικέλιο κατά 5,3% και ο ψευδάργυρος σε ποσοστό 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα