¶νοδος στις διεθνείς αγορές

Αναμένουν μείωση των επιτοκίων από τη FED
Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

AΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν, χθες, οι διεθνείς αγορές, μετά την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, ότι θα βοηθήσει τους δανειολήπτες που έχουν λάβει ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου να αποφύγουν τη χρεοκοπία και τις φημολογίες για μείωση των επιτοκίων τον προσεχή μήνα που πυροδότησε η ομιλία του διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Στη Wall Street, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας εν μέσω περιορισμένου όμως όγκου συναλλαγών εν όψει της αργίας της Δευτέρας, με τις μετοχές του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ενέργειας να καθοδηγούν την άνοδο.

Η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 1,2%, ενώ οι ενεργειακές εταιρείες δέχθηκαν επιπλέον στήριγμα και από την άνοδο της τιμής αργού.

Οσον αφορά τα σχόλια Μπερνάνκι, αν και επισημάνθηκε ότι η Fed δεν πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τους επενδυτές που έλαβαν εσφαλμένες αποφάσεις, το βασικό είναι ότι δεν ειπώθηκε κάτι που να αλλάξει τη σκέψη των επενδυτών ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές.

Από την άλλη, η ομιλία Μπους είχε περισσότερο ψυχολογικό αντίκτυπο παρά ρεαλιστικό, όμως οι αγορές θεώρησαν θετική κίνηση ακόμη και μόνο το γεγονός ότι οι αρχές είναι έτοιμες να παρέμβουν.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κινήθηκαν επίσης ανοδικά, με τις τράπεζες και τον τομέα εμπορευμάτων να καθοδηγούν την άνοδο. Ο δείκτης DJ Stoxx για τον τομέα βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, με κέρδη 2%, χάρη στην αύξηση της τιμής του χαλκού.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε και ο ευρωπαϊκός πετρελαϊκός τομέας, με τις BP, Royal Dutch Shell και Total να καταγράφουν άνοδο άνω του 1%.

«Με το κλίμα στις αγορές να είναι τόσο αρνητικό τελευταίως, οι αγορές είναι φυσικό να ανακάμπτουν σε τόσο μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Μπερντ Μέιερ. Από τα επιμέρους χρηματιστήρια της Ευρώπης, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 1,5%, ο γερμανικός DAX 1,6% και ο γαλλικός CAC 40 1,3%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,7%, εν μέσω αγοραστικού ενδιαφέροντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα