Σε 15 μέρες αρχίζει η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και την εκτέλεση των απαραίτητων δοκιμών τόσο στον αγωγό, όσο και στις επιμέρους εγκαταστάσεις.
Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης των δύο εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου διασφαλίζεται μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και πρόσθεσε:
«Έτσι, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της δυνατότητας αεριοποίησης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία με βάση τη Διακρατική Συμφωνία που υπεγράφη στη Ρώμη στις 26 Ιουλίου 2007».
Όπως είπε ο κ. Σιούφας, ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) που έχει την κυριότητα του ελληνικού τμήματος του αγωγού, καθώς και οι εταιρείες ΔΕΠΑ και BOTAS που συνεργάζονται για την εμπορική του λειτουργία, βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση για την έναρξη της ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα, που θα γίνει μετά από 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό τμήμα του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 79,5 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) του υπουργείου Ανάπτυξης, με 43,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο του ελληνοτουρκικού αγωγού, επί ελληνικού εδάφους, αποτελείται από δύο υποέργα:
Α) Τον χαλύβδινο αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, μήκους 86,6 km και διαμέτρου 36 ιντσών, ο οποίος συνδέει την Κομοτηνή με την περιοχή των Κήπων-Ποταμός Έβρου- στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και
Β) Το Μετρητικό Σταθμό που κατασκευάσθηκε στα 3 km από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Δήμο Φερρών, με δυναμικότητα που φθάνει τις 856.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα.