«Σαφάρι» ελέγχων στις αγοραπωλησίες ακινήτων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΟ

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 09:40

«ΣΑΦΑΡΙ» ελέγχων και διασταυρώσεων στις αγοραπωλησίες ακινήτων των τελευταίων ετών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από τη συγκεκριμένη «πηγή».

Τα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονται στη φορολογία των ακινήτων θα είναι ριζικές (αφορολόγητη α΄ κατοικίας, κατάργηση φόρου κληρονομιάς κ.λπ.) και θα μεταβάλουν το τοπίο στην κτηματαγορά, αλλά παράλληλα και στις αρμόδιες υπηρεσίες που θα απεγκλωβιστούν από φόρτο εργασίας και θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε «ύποπτες» συναλλαγές του παρελθόντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα πρώτα ευρήματα από τις διασταυρώσεις που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τις αγοραπωλησίες του 2005, αξιοποιούνται από τους παράγοντες του υπουργείου οι οποίοι έχουν βάλει στο «στόχαστρο» περίπου 200.000 αγοραστές, αφενός για να διαπιστώσουν εάν δικαιολογείται το «πόθεν έσχες» αφετέρου δε για να εξακριβώσουν ποια ήταν τα πραγματικά έσοδα των κατασκευαστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις διασταυρώσεις που έκανε η ΓΓΠΣ προέκυψε ότι στις αγοραπωλησίες που έγιναν πρόπερσι (ένα χρόνο δηλαδή πριν την επιβολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές) υπάρχει ένα ποσό, που υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, που έχει «χαθεί», αφού με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν αυτό είναι το ύψος της διαφοράς μεταξύ των αντικειμενικών τιμών που δηλώθηκαν και των αγοραίων τιμών που ίσχυαν το 2005.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι από τις 200.000 αγοραπωλησίες ακινήτων τη συγκεκριμένη χρονιά, οι 105.000 έγιναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής με συνολική αξία συμβολαίου που ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ.

Προτεραιότητα φυσικά δίνεται στον έλεγχο των συμβολαίων που έχουν συνταχθεί για ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, αφού εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών.

Εντύπωση επίσης προκαλεί στα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ότι από τη σύγκριση των στοιχείων του 2005 με αυτά του 2004, προκύπτει ότι πρόπερσι οι μεταβιβάσεις ήταν αυξημένες κατά 45,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2004), όμως από την άλλη πλευρά η αξία των συμβολαίων ήταν κατά πολύ χαμηλότερη, υπολογίζεται μάλιστα ότι κινήθηκε στο 38%, γεγονός που πιστοποιεί όπως λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη του υπουργείου ότι «διακινήθηκε χρήμα, που δεν δηλώθηκε και δεν φάνηκε πουθενά».

Με βάση εξάλλου τις ίδιες διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτων - οικοδομών από ιδιώτες, χωρίς να έχουν δηλωθεί οι σχετικές δαπάνες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου είχε δηλωθεί αρχικώς η αγορά οικοπέδου και κατόπιν η αποπερατωθείσα οικοδομή. Κίνηση, που σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, έχει μόνο ένα σκοπό ο οποίος είναι να μην υπαχθεί ο υπόχρεος στο «πόθεν έσχες», με βάση τις δαπάνες ανέγερσης του κτίσματος.

Σε λογαριασμούς

Από τους ελέγχους φυσικά του υπουργείου δεν θα γλιτώσουν και οι κατασκευαστικές εταιρείες, τα βιβλία των οποίων θα γίνουν «φύλλο και φτερό» για να διαπιστωθούν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Οι έλεγχοι μελετάται να είναι τόσο εξονυχιστικοί που οι ελεγκτές έχουν λάβει εντολή να προχωρούν, σύμφωνα και με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τόσο των αγοραστών, όσο και των πωλητών - κατασκευαστών, στις περιπτώσεις που έχουν απλώς ενδείξεις ότι η αξία μεταβίβασης ενός ακινήτου που έχει περιληφθεί στο συμβόλαιο (και ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την αντικειμενική τιμή) είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή της αγοράς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα