Γύρισαν την πλάτη στα δυσοίωνα

Ξεφάντωμα σε Ευρώπη και Wall Street
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΝΕΟ ιστορικό υψηλό άγγιξε ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones, στις 14.090,48 μονάδες, πάνω από το ρεκόρ κλεισίματος στις 14.000,41 στις 19 Ιουλίου, αγνοώντας τις ανησυχίες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που επανήλθαν στο προσκήνιο, στον απόηχο απογοητευτικών ανακοινώσεων τραπεζικών κολοσσών και προβλέψεων για τις κερδοφορίες τους.

Η αισιοδοξία των επενδυτών ότι «τα χειρότερα πέρασαν» για τον τραπεζικό και τον κατασκευαστικό κλάδο έδωσαν κίνητρο για "ξεφάντωμα" και στην Ευρώπη.

Σε ράλι πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα επιδόθηκαν οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να «γυρίζουν την πλάτη» στα δυσοίωνα για τη μεταποίηση μακροοικονομικά στοιχεία, στοιχηματίζοντας σε νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed για την τόνωση της οικονομίας.

Ο Dow άρχισε την πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου τριμήνου με αλλεπάλληλα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στις 14.040 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 6.506,20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,01% στις 5.773,26 μονάδες και ο DAX κατά 0,77% στις 7.922,42 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σταθεροποιήθηκαν σε θετικό έδαφος μετά το δυνατό ξεκίνημα της Wall Street στον απόηχο της είδησης ότι η Citigroup συστήνει αγορά μετοχών του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και των δηλώσεων του πρώην προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν ότι η πιστωτική κρίση βρίσκεται στο τέλος της.

Η UBS ηγήθηκε της ανόδου μεταξύ των τραπεζών, ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε ζημίες για το τρίτο τρίμηνο και περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας.

Η BHP Billiton και η Anglo American, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως σημείωσαν κέρδη μετά την ενίσχυση του χαλκού στα 8.068 δολάρια ανά τόνο. Η άνοδος της τιμής του χαλκού αποδίδεται στην προγραμματισμένη για σήμερα απεργία των εργαζομένων της Southern Copper.

Κέρδη και για την Air France-KLM, μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για αγορά των μετοχών της, ενώ η Citigroup ηγήθηκε της ανόδου του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 16.845,96 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα