ΕΕ: Πλήρης απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου 2013

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 20:42
UPD:20:47

Σε πολιτική συμφωνία για την πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου 2013, κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο συμφώνησε στην πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών έως τις 31.12.2010, με δυνατότητα παράτασης δύο χρόνων ( έως τις 31.12.2012) για τα κράτη-μέλη με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, όπως η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Η δυνατότητα παράτασης δόθηκε και στα νέα κράτη μέλη, ενώ αυτοεξαιρέθηκαν η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Σλοβενία.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τη διετή παράταση, που κατάφερε να εξασφαλίσει μετά από διαπραγματεύσεις, προχωρώντας στο πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς την 1η Ιανουαρίου 2013. «Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εμπεδώσει καλύτερα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση και τον ριζικό εκσυγχρονισμό του ΕΛΤΑ, δηλαδή του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, για να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό θα γίνει με μεγάλες επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Γ’ ΚΠΣ και απαιτούν ικανό χρόνο για την πλήρη αξιοποίηση και απόδοσή τους» δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη διασφάλιση της καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή την υποχρέωση να καλύπτεται καθημερινά με ταχυδρομική υπηρεσία ολόκληρη η χώρα. Τέλος, τόνισε την ανάγκη, μέσω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, να ενισχυθεί ουσιαστικά ο θεμιτός ανταγωνισμός, χωρίς διακρίσεις και κρυφά εμπόδια, προκειμένου να εξασφαλισθούν καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα