Ρευστοποίηση κερδών

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός και μεταλλευτικός τομέας
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 00:01

«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» έκλεισαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον τραπεζικό και μεταλλευτικό τομέα να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων καθώς τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας θεωρήθηκαν από τους επενδυτές, υπερβολικά. Στάση αναμονής σε αρνητικό έδαφος τήρησε η Wall Street εν όψει της έναρξης της περιόδου ανακοινώσεων τριμηνιαίων κερδών, τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε μια πενταετία.

Το κλίμα που επικράτησε στη Wall street ήταν υποτονικό λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της ημέρας του Κολόμβου ενώ οι ήπιες ρευστοποιήσεις εμφανίζονται δικαιολογημένες μετά το ράλι της Παρασκευής που οδήγησε σε υψηλό ρεκόρ το δείκτη S&P 500 και σε ενδοσυνεδριακό υψηλό τον Dow Jones, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για την απασχόληση.

Οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν σε μετοχές του τραπεζικού τομέα για την κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Οι μετοχές τωνCredit Agricole και HSBC Holdings, που είχαν τις καλύτερες αποδόσεις το προηγούμενο πενθήμερο, ηγήθηκαν της πτώσης.

Πτωτικό ήταν το κλίμα και στον μεταλλευτικό τομέα με τις BHP Billiton και Anglo American να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Πιέσεις δέχτηκε και ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας, με την κατασκευάστρια λογισμικού SAP να σημειώνει βουτιά οκτώ μηνών, μετά τη συμφωνία ύψους 4,8 δισ. ευρώ για εξαγορά της Business Objects.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όλα τα βλέμματα αυτή την περίοδο είναι στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η πιστωτική κρίση είχε αρνητική επίδραση στην εταιρική κερδοφορία.

Εκτιμάται πως τα κέρδη τρίτου τριμήνου των εταιρειών του δείκτη S&P 500 ενδέχεται να ενισχυθούν μόλις κατά 3,2%, θέτοντας τέλος στο σερί των 20 τριμήνων, όπου η αύξηση της κερδοφορίας ήταν μεγαλύτερη του 10%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 386,19 μονάδες ενώ την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε κέρδη 2,4%, σημειώνοντας ανοδικό σερί τεσσάρων εβδομάδων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,83% στις 6.540,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 0,24% έκλεισε στις 5.829,40 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,35% στις 7.974,37 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα