Σιγκαπούρη: Υψηλότερη των προβλέψεων η ανάπτυξη

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007 07:11

ΤΑΧΥΤΕΡΗ των προβλέψεων το τρίτο τρίμηνο ήταν η οικονομική ανάπτυξη της Σιγκαπούρης, διευρύνοντας τη μεγαλύτερη επέκταση από το 1991 καθώς οι βιομηχανίες αύξησαν την παραγωγή τους και οι εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών αντιστάθηκαν της στην παγκόσμια συρρίκνωση των πιστωτικών αγορών και της πτώσης των μετοχών.

Το ΑΕΠ αναρριχήθηκε ετησίως 6,4% μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού – αύξηση για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα είναι 5,1%.

Η ανάπτυξη της Σιγκαπούρης ώθησε τον πληθωρισμό και το κόστος των ιδιόκτητων κατοικιών στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας και ενθάρρυνε τις εταιρείες να προσλάβουν με πρωτοφανή ρυθμό. Σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είπε ότι θα επιτρέψει την «μικρή» και ταχύτερη ανατίμηση του νομίσματός της σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των τιμών που καθιστούν πιο φθηνές τις εισαγωγές.

Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,4% και διαμορφώθηκε στο 1,4676 δολ. Σιγκαπούρης έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:13 π.μ. τοπική ώρα από 1,4729 δολ. Σιγκαπούρης. Στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης ο δείκτης Straits Times άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, καθώς σημείωσε άνοδο 1,1% φθάνοντας στις 3.906,16 μονάδες.

Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη στην ασιατική περιφέρεια που ανακοινώνει οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η οικονομία των 134 δισ. δολ. ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,4% έναντι ανάπτυξης 8,7% (αναθεωρημένα στοιχεία) το δεύτερο τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε από 14,4% το δεύτερο τρίμηνο καθώς η ανάπτυξη των κατασκευών υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα