Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών και των ναυτιλιακών εταιρειών καθώς εικάζεται ότι η παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής θα αντισταθεί στην οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Rio Tinto Group και της Mitsubishi Corp. οδηγούσαν υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου μετά την άνοδο του χαλκού στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων και την αναρρίχηση του αργού πετρελαίου πάνω από τα 81 δολ. το βαρέλι. Οι μετοχές της Mitsui O.S.K Lines Ltd. και της Hanjin Shipping Co. κινήθηκαν ανοδικά μετά την άνοδο του Baltic Dry Index πάνω από τις 10.0000 για πρώτη φορά.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της ιαπωνικής Aiful Corp. μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei το οποίο ανέφερε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις έδωσαν εντολή στις καταναλωτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Takefuji Corp. να καταβάλλουν κάποιους φόρους που χρωστούν οι οφειλέτες. Οι μετοχές της Westpac Banking Corp., της τέταρτης μεγαλύτερης δανείστριας της Αυστραλίας κινήθηκαν πτωτικά για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι τα πρόσφατα κέρδη ήταν υπερβολικά.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 167,98 μονάδες στις 10:49 π.μ. στο Τόκυο, μετά από το ράλι 1,3% δύο ημερών που ώθησε τον δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ. Οι κλάδοι των ναυτιλιακών εταιρειών και των μεταλλουργιών συμμετείχαν τα μέγιστα στη σημερινή άνοδο του περιφερειακού δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,1% φθάνοντας στις 17.202,03 μονάδες ενώ ο Topix υποχωρούσε 0,1%. Ο μόνος δείκτης που σημείωνε απώλειες σήμερα στην Ασία ήταν των Φιλιππίνων.

Χθες πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alcoa Inc., της πρώτης εταιρείας μέλους του δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA), ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Monsanto Co. της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σπόρων, ότι διευρύνθηκαν οι ζημίες της. O DJIA υποχώρησε 0,6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε ένα μήνα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έκλεισε στις 9 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων τα οποία διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου σημείωσε άνοδο 1,7%, τη μεγαλύτερη από τις 19 Σεπτεμβρίου. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 1,5%, το νικέλιο 2,6% και ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 2,3%.

Στο μεταξύ το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε χθες άνοδο 1,3% φθάνοντας στα 81,30 δολ. το βαρέλι μετά από άνοδο 1,6% την προηγούμενη ημέρα. Τα συμβόλαια του αργού τα οποία εμφάνισαν την πρώτη διήμερη άνοδο σε δύο εβδομάδες, πριν από λίγη ώρα και κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, διαπραγματεύθηκαν στα 81,51 δολ. το βαρέλι.

Χθες ο δείκτης Baltic Dry Index, αναρριχήθηκε 3,6% φθάνοντας στα επίπεδα των 10.218 μονάδων, αυξάνοντας φέτος τα κέρδη του στο 130%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα