ΜΕ ΔΥΟ ταχύτητες κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντανακλώντας τις αντίρροπες τάσεις μετοχών του τραπεζικού και του μεταλλευτικού τομέα, ενώ η Wall Street βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα και οι προβλέψεις επιχειρηματικών κολοσσών αύξησαν τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και «βύθισαν» το δολάριο.
Τα αποτελέσματα εταιρειών, όπως η Alcoa και η Valero Energy, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, και η διστακτικότητα των επενδυτών να προχωρήσουν σε αγορές μετά τα ιστορικά υψηλά πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στη Wall Street για την κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών.
Στην Ευρώπη στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τις HBOS και Βank of Ireland να δέχονται ισχυρές πιέσεις, καθώς η Lehman Brothers ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις θα υποστούν πλήγμα από τη μικρότερη ανάπτυξη των ενυπόθηκων δανείων. Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Royal Bank of Scotland.
Στον αντίποδα, τα κέρδη στο μεταλλευτικό κλάδο λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού. Πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η Kazakhmys, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού του Καζακστάν, ενώ σημαντικά κέρδη αποκόμισαν και οι Rio Tinto και Xstrata. Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι τιμές του χαλιού θα αγγίξουν νέα υψηλά, καθώς η ζήτηση στην Κίνα παραμένει ενισχυμένη και τα αποθέματα περιορισμένα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,27%, στις 6.633,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,83%, στις 5. 838,49 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 7.986,57 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,14%.
Τα κέρδη τρίτου τριμήνου των εταιρειών του δείκτη S&P 500 εκτιμάται ότι θα σημειώσουν ισχνή άνοδο της τάξης του 0,7% έναντι αύξησης μεγαλύτερης του 10% τα προηγούμενα 20 τρίμηνα. Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρείες του κλάδου ενέργειας, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν ράλι 28% φέτος, εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μείωση της τάξης του 6,6% στα κέρδη τριμήνου.
Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,10%, κλείνοντας στις 17.177,89 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ