Market Beat: Στο έλεος των αλλαγών δεικτών της MSCI η αγορά και των αναταράξεων διεθνώς

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 09:25
UPD:09:33

Μετά τη βουτιά των δεικτών στη Wall Street τα ασιατικά χρηματιστήρια πάλεψαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με κίνηση κύρια σε αρνητικό πεδίο, αλλά με παράλληλη βελτίωση στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών που ξεκινούν τη μέρα.

Εκτός του Μπάφετ του Σόρος που δήλωσαν πως περνούν στο στρατόπεδο των Bears “αρκούδων” των αγορών, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από την πρόβλεψη της Goldman Sachs για πτώση της Wall Street ως και -18%. «Η πτώση μπορεί να μην προκληθεί από ένα μόνο καταλυτικό συμβάν, αλλά υπάρχουν ανησυχίες που πιστεύουμε με βάση τις συζητήσεις με τους πελάτες μας ότι δεν τις λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των $103 δις που αναμένεται να χάσουν οι τράπεζες από δάνεια τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, την έλλειψη επαναγορών, τις περικοπές των μερισμάτων και την εγχώρια και παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα». Υπογράμμισε o Ντέιβιντ Κόστιν, της Goldman Sachs.

Όσοι θεσμικοί παγκόσμια ανησυχούν πολύ για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης, τοποθετούνται στο στρατόπεδο με τις “αρκούδες” των αγορών. Όλοι τους περιμένουν να πληγούν περισσότερο οι αναδυόμενες οικονομίες, αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη τους νομοθέτες ότι η πρόωρη άρση των lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπρόσθετα κρούσματα του θανατηφόρου ιού, ο οποίος σκότωσε 80.000 Αμερικανούς και γονάτισε την οικονομία τους. Τα σχόλια αυτά έπληξαν τις μετοχές της Wall Street υπογραμμίζοντας το εύθραυστο συναίσθημα των επενδυτών, το οποίο στις πρόσφατες συνεδρίες κινήθηκε ανάμεσα στην αισιοδοξία σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών παγκοσμίως και στο άγχος για μια νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Με δεδομένη τη μεταβλητότητα στη διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και την τάση συντονισμού με τα σκαμπανεβάσματα των δεικτών της Wall Street, σήμερα η αγορά της Αθήνας καλείται να ορίσει μια νέα κατάσταση ισορροπίας. Αυτή διαμορφώνουν οι φήμες για ξεκίνημα στην τουριστική δραστηριότητα, αλλά και οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI καθώς τέσσερις μετοχές, ήτοι ΕΤΕ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΤΙΤC έφυγαν από τον βασικό δείκτη και μεταφέρθηκαν σε αυτόν της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς προσθήκη κάποιας μετοχής. Πριν από τη χθεσινή αναθεώρηση στον δείκτη MSCI Greece Standard υπήρχαν οκτώ μετοχές, και απέμειναν τέσσερις οι OTE, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ. Το rebalancing για τους δείκτες MSCI έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου.

Επίσης χθες η Moody’s υποβάθμισε σε σταθερό από θετικό το outlook της αξιολόγησης των καταθέσεων των τραπεζών Alpha Bank, Attica Bank, Εθνικής Τράπεζας, Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι επιβεβαίωσε όλες τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των πέντε τραπεζών και προσθέτει ότι ο βασικός λόγος για την αλλαγή των προοπτικών είναι ότι περιμένει να καθυστερήσει η εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020 - 2021 λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Η δυναμική από τη δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, είναι ουδέτερη ως κληρονομιά για σήμερα. Τα “ωραία” στο ταμπλό άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά τις 13:00, ενώ ως τότε η εικόνα της δυναμικής της αγοράς έμοιαζε να φωνάζει πως η πορεία των τιμών θα ήταν “μία από τα ίδια”, όσα σφράγισαν τις δυο προηγούμενες συνεδρίες. Ανοδικό χάσμα μικρό στο άνοιγμα. Επίσης μικρό αλματάκι στη συνέχεια ως τις 599, με παραμονή του ΓΔ εκεί γύρω ως τις 10:56 και με τη συμπλήρωση του ημίωρου σχεδόν κατακόρυφη κατρακύλα με εγγραφή του κατώτερου μέρας στις 11:18 κάτω από τις 592 μονάδες. Τεχνικά η επιστροφή στο επίπεδο των 592 μονάδων που ήταν το χαμηλό της συνεδρίας στις 22 Απριλίου, με ακόμα χαμηλότερο τον πυθμένα της προηγούμενης 21/4 στις 588,94 μονάδες, έφερε τη δεύτερη χαμηλότερη εγγραφή από τις 8 Απριλίου και μετά. Δηλαδή ανάμεσα σε 20 συνόδους χτύπησε τον δεύτερο στην κατάταξη πυθμένα.

Δεν ήταν λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που αναγνώριζαν την ιδιότητα της στήριξης για τον μέσο όρο, μέσα σε ζώνη τιμών στα επίπεδα των 580 – 590 μονάδων. Ωστόσο ήταν πολύ περισσότεροι οι αγοραίοι που τόνιζαν, πως ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα θα είχε η διατήρηση της στήριξης το επίπεδο των 300 μονάδων για τον βασανισμένο Τραπεζικό Δείκτη. Χθες λοιπόν ο ΔΤΡ οδηγήθηκε στο καθοδικό διάστημα που προαναφέραμε στις 299,62 και κατόπιν αναπήδησε ως τις 318,5. Φωνάζοντας, “ο κίνδυνος δεν απομακρύνθηκε, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες”. Γιατί οι θεσμικοί γενικά δεν είναι δυνατό να έχουν γνώση του δρόμου που τελικά θα επιλεγεί για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά η στατιστική προϊστορία και ο σεβασμός σε αυτή, όταν λείπουν κλασικοί παράγοντες και κριτήρια, έγινε σαφής χθες.

Παραμένει θολό το τοπίο για το μέλλον των τραπεζικών ισολογισμών και αυτό υπογράμμισε η έκθεση της Moody’s. Στο μέτωπο της συναλλακτικής δραστηριότητας, όπου έχουν καταγραφεί απώλειες ανεξαρτήτως τάσης ανά μέρα, είχαμε χθες μια βελτίωση στην τελευταία προ της επίσημης ανακοίνωσης των αλλαγών στους δείκτες της MSCI.

Η δυναμική που κυριαρχεί στις τελευταίες συνεδριάσεις περιλαμβάνει κλιμάκωση των πιέσεων στην τελευταία ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με μεγαλύτερη ενίσχυσή τους στις δημοπρασίες. Άλλοτε αυτό εξατμίζει τα κέρδη του μέσου όρου και άλλοτε διευρύνει τις ήδη διαμορφωμένες απώλειες. Σήμερα θα φανεί, αν σχετίζεται με πράξεις λόγω κινήσεων μέρα με τη μέρα ή, από θεσμικούς που βλέποντας μαξιλάρι απορρόφησης πιέσεων το εκμεταλλεύονται. Για να ξεφορτώσουν σε καλύτερες συνθήκες θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008 εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κατέγραψε μηνιαία πτώση 0,8% τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο της προηγούμενης χρονιάς ενισχύθηκε 0,3%. Τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Κίνα, αξιώνοντας το Πεκίνο να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ουάσινγκτον. Επίσης με μήνυμα του στο Twitter απηύθυνε έκκληση στη Fed να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων και να οδηγήσει το κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -1,89% ή 457,21 μονάδες, στις 23.764,78, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,05% στις 2.870,12 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,06% στις 9.002,55 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Goldman Sachs (-3%) και JP Morgan (-2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο οι Walmart (+0,4%) και UnitedHealth (+0,1%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI είχε άλμα +6,8% στα 25,41 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα +0,5%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,67%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της επανεκκίνησης των ευρωπαϊκών οικονομιών τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφάνισαν μεικτή εικόνα στο κλείσιμο.

Στο εταιρικό μέτωπο, ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένει η Thyssenkrupp, καθώς η πανδημία χτύπησε όλες τις επιχειρηματικές γραμμές του γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού. Αντίθετα στα 2,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη της Allianz το πρώτο τρίμηνο. Η ασφαλιστική ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 3,7% στο ίδιο διάστημα.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,26% στις 340,57 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,93% στις 5.994,77 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,05% στις 10.819,50 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,39% στις 4.472,50 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε ψηλότερα +0,6%έναντι του δολαρίου στα 1,0870 δολάρια από 1,0809 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Σύνοδος με καλύτερους όγκους και επίπεδη κατάληξη συντονισμένη με τα διεθνή

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 597,19 με ανοδικό χάσμα (0,85 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (596,34), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, στα πρώτα τρία τέταρτα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης βρισκόταν σε θετικό πεδίο και μόνιμα μετά τις 13:16. Αρχικά ταλαντώθηκε για 50 λεπτά γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε η αναζήτηση κατώτερου μέρας από τις 11:17. Όντας σε αρνητικό πεδίο εμφάνισε το κατώτερο μέρας στις 591,31 από τις 596,34 μονάδες την προηγούμενη. Κινήθηκε μετά τις 11:20 εις τρόπον ώστε να σχηματιστεί μια νευρική ανοδική πορεία στην οποία δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να φανεί το ανώτερο μέρας ήτοι οι 604,47 από 612,46 μονάδες τη Δευτέρα. Το κατώτερο μέρας εμφανίστηκε μια φορά και ακόμα και μετά την εγγραφή του ανώτερου δεν φάνηκε πως αποτελούσε αντικείμενο διαρκούς αναζήτησης ως τις δημοπρασίες, που εμφανίστηκαν πάλι πιέσεις και στις 17:12 και ορίστηκε τιμή τρεις μονάδες χαμηλότερα από το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Με απουσία πλάγιας κίνησης άλλαξε τύπο κίνησης η αγορά και εμφάνισε μεταβλητότητα αφού μετά τις 15:15 ως τις 16:15 κινήθηκε ανάμεσα στις 601,0 και 602,5 όπως και την προηγούμενη. Αλλά μετά τις 16:15 οι πιέσεις κλιμακώθηκαν και συνεπώς, κατέληξε στις 17:01 στις 599,19 μονάδες. Άρα στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με διαμορφωμένη την ελαφρά ανοδική δυναμική στη Νέα Υόρκη ατμόσφαιρα. Συνεπώς ανανέωση της αναζήτησης για χαμηλότερα επίπεδα ήταν εμφανής στην αρχή του πρώτου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Επίσης μετά τις 15:00 και την υπέρβαση των 604 μονάδων και ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο των δημοπρασιών.

Υπήρξε ένα υπολογίσιμο ανοδικό διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και ήταν από τις 11:17 ως τις 14:56 όταν οι συναλλασσόμενοι πήραν τον ΓΔ από τις 591 μονάδες και τον έφεραν στις 604,5 που ήταν πάνω από 13,2 μονάδες ψηλότερα από το χαμηλό μέρας. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης γονάτισαν τις εντολές αγοράς και ώθησαν τον ΓΔ ακόμα χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν ανοδική, με εξέλιξη της τάσης σε πλάγια με μικρά κέρδη περίπου +0,2% σχεδόν αμέσως. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Ο S&P 500 στην έναρξη σημείωσε άνοδο, αλλά γρήγορα πέρασε σε οριακές απώλειες. Αυτό έκανε τους επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διατηρήσουν τις θετικές τους μεταβολές αλλά μικραίνοντάς τις σε συντονισμό με την κάθοδο του βαρύτερου δείκτη της Νέας Υόρκης, που πιθανά καθόρισε την πορεία του ΓΔ εδώ. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωνε κέρδη +0,2% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Σήμερα φάνηκε πως κάτι άλλαξε στη δυναμική του ΓΔ σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους της βδομάδας, που στις 17:00, καθόρισε επίπεδα τιμών 7,88 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας που προηγήθηκε. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο κεντρικού παράγοντα στη άμυνα κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 312,04 από 309,24 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 599,19 μονάδες, ήτοι 7,82 χαμηλότερα από το μέγιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 0,31 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας με 12 εκ των blue chip με κέρδη στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς αρκετά blue chip που ώθησαν ανοδικά, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +0,5% ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,18%, ΣΑΡ +3,66%, ΒΙΟ +1,52%, και ΟΤΕ +0,89%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός εκ ορισμένων εκ των Τραπεζών, με πτώση πάνω από -1,00% ήταν ΕΛΠΕ -2,21%, ΟΛΠ -1,92%, ΑΡΑΙΓ -1,51%, ΑΔΜΗΕ -1,22%, ΕΥΔΑΠ -1,21%, και ΤΙΤC -1,19%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιδείνωσε υπολογίσιμα την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με σχεδόν επίπεδο αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 42,225 από 42,215 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 9,110 από 0,175 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΕΛΠΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 2,135 από 2,155%.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,37% από -0,92%, την ΕΤΕ στο +0,26% από +0,80%, ΕΥΡΩΒ στο +0,72% από -0,03% και την ΠΕΙΡ στο -0,27% από -0,09%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,09% από -0,336%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε , όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 18) και ένα τον ΟΠΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,05% οδηγήθηκε στις 596,65 από 596,34 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1434,37 από 1432,51 με μεταβολή +0,13%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,376 από 23,372 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,110 από 0,175 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 39 από 36, των καθοδικών 58 από 59 και 21 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Χαμηλές προσδοκίες με τη διαδικασία μετακύλησης θέσεων σε εξέλιξη

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από τις 11:03 ως τις 13:05 σε αρνητικό πεδίο και στο υπόλοιπο διάστημα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε θετικό. Τον έκλεισαν τελικά, 1,86 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο, οι 1454,33 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:56. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:18 και ήταν οι 1418,06. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1440,69. Το κλείσιμο στις 1434,37 από 1432,51 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,13% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,922 από 5,228 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 1153 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1452,00 μονάδες, κατώτερο τις 1415,50 και τελευταίες πράξεις στις 1442,00 από 1430,25 μονάδες με ανοικτά συμβόλαια 2686 από 3119. Άλλαξαν επίσης χέρια 791 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1453,00 μονάδες, κατώτερο τις 1413,00 και τελευταίες πράξεις στις 1434,75 από 1425,25 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 689 από 450 συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 83 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με τελευταίες πράξεις στις 1401,50 από 1415,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 97 από 74 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 68 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 83 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1425 και τις 1450 μονάδες. Ενώ δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια λήξης Ιουνίου.

Συνεχίστηκε η συσσώρευση των τιμών των βασικών δεικτών με βασικό χαρακτηριστικό την επιτυχή αν και με μεγάλη ταλαιπωρία αντίδραση του τραπεζικού δείκτη αμέσως μετά την εγγραφή τιμών κάτω από τις 300 μονάδες. Ωστόσο για άλλη μια μέρα οι πωλητές εξαπέλυσαν πιέσεις έντονες στις δημοπρασίες απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τους δείκτες από το ανώτερο μέρας που σημείωσαν στην αρχή του δεύτερου μέρους. Ωστόσο όλοι οι εγχώριοι αναλυτές περιμένουν να αλλάξει το κλίμα των συναλλαγών σήμερα μετά την οριστικοποίηση των αλλαγών στους δείκτες MSCI που ακολουθούν παθητικά αμοιβαία και όχι μόνο.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: “Το βράδυ (της Τρίτης ) αναμένονται οι ανακοινώσεις σε σχέση με τους δείκτες MSCI, που θα αποσαφηνίσουν τη νέα σύνθεση των δεικτών ελληνικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα του MSCI Standard Greece, που περιλαμβάνει 8 τίτλους. Η διάσπαση των 600 μονάδων οδηγεί στην αναμέτρηση με τα επόμενα όρια στήριξης για το ΓΔ στις 580 μονάδες και ενδεχομένως χαμηλότερα, ιδιαίτερα αν συντελεστεί μεγάλη μείωση στις μετοχές ελληνικού ενδιαφέροντος του δείκτη MSCI”.

Σε παρατηρήσεις για τα όρια διακύμανσης του ΓΔ και όχι μόνο αναφέρθηκε η Merit Sec.: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 606 (ΚΜΟ 20). Η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέα έκδοση 10ετους ομολόγου ύψους €2,5 δισ., στο τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι το δίκτυο των περίπου 3750 καταστημάτων επαναλειτούργησε χθες, ενώ οι πλανόδιοι πωλητές της Ελληνικά Λαχεία διανέμουν ξανά τα προϊόντα της εταιρείας (ΣΚΡΑΤΣ και Λαχεία). Η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων θα πραγματοποιείται στις 10.00 για τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε Αττική (πλην νήσων) και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η λειτουργία των καταστημάτων θα ξεκινάει στις 09.00. Τα καταστήματα θα λειτουργούν αποκλειστικά με εξυπηρέτηση ορθίων, χωρίς τραπεζοκαθίσματα για τους πελάτες. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των καταστημάτων ‘PLAY’ και η ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο Markopoulo Park στην Ελλάδα, καθώς και η λειτουργία του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ στην Κύπρο, είναι σε αναστολή μέχρι νεωτέρας. Σε άλλα νέα, ο διευθύνων σύμβουλος προέβη στις 8/5/2020 σε αγορά 7.500 OPAP ADRs που το καθένα αντιπροσωπεύει 0,5 μιας μετοχής, συνολικής αξίας $32.769.

Ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι το έργο της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα είναι μία υποχρεωτική επένδυση ύψους €103 εκατ. Το έργο έχει λάβει όλες τις άδειες και εγκρίσεις από το σύνολο των αρμοδίων προς τούτο υπηρεσιών και φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής, από την οποία συγχρηματοδοτείται η σημαντική αυτή δημόσια υποδομή, αλλά και από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εργασίες συνεχίζονται ομαλά με στόχο πριν το πέρας της θερινής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί τμήμα του έργου, ικανό για την ασφάλειά του έναντι της χειμερινής περιόδου. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε 32 μήνες.

Η θυγατρική της Ελλάκτωρ, AKTOR Constructions International Limited πούλησε το ποσοστό της (5%) στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ προς $7,5 εκατ. σε μετρητά και θα δικαιούται επιπλέον ποσά, στην περίπτωση που μελλοντικά η Eldorado Gold (Greece) BV πραγματοποιήσει συναλλαγή με τρίτα μέρη με όρους αγοράς (arms – length), η οποία θα προσδώσει στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποτιμώμενη αξία (χωρίς να συνυπολογίζεται το ανεξόφλητο χρέος) η οποία θα υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο χρηματικό όριο”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΩΝ…

Η πανδημία σε σχέση με τα υγειονομικά δεδομένα δεν παρουσιάζει ουσιαστικές μεταβολές καθώς δεν διαφαίνεται ότι σύντομα θα υπάρξει κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο με δυνατότητα αποτελεσματικής και μαζικής χρήσης του. Έτσι, οι κυβερνήσεις του πλανήτη εφαρμόζουν με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα εκείνα που δρομολογούν τη σταδιακή επάνοδο των καθημερινών λειτουργιών, άρα και της οικονομίας, στη «νέα κανονικότητα». Με το χαρακτηρισμό της ως 90% οικονομίας από τον Economist, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό που συνολικά επιφέρει «κούρεμα» της προηγούμενης οικονομίας που γνωρίζαμε: με περισσότερη τεχνολογία στη ζωή μας, λιγότερες μετακινήσεις στον πλανήτη αλλά και σε κάθε χώρα, περισσότερη εγχώρια παραγωγή, αναδιάταξη στην αγορά εργασίας, μονιμοποίηση του αυξημένου ποσοστού όσων θα ζουν με επιδόματα και άλλα πολλά.

Ήδη στις ΗΠΑ η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 14,7% με τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να αποδέχεται ότι ουσιαστικά φτάνει το 25% ! Με τους δείκτες της Wall Street ωστόσο να συνεχίζουν σε μια πτήση που αγνοεί τόσο τα δυσμενή μακροοικονομικά δεδομένα, αυτά που συντελούνται και αυτά που αναμένονται, όσο και την αναπόφευκτη σοβαρή διάβρωση των εταιρικών μεγεθών. Και με τον Soros να παίρνει τη σκυτάλη από το Buffett διατυπώνοντας την απαισιοδοξία του σε σχέση με την επιστροφή στην κανονικότητα και επισημαίνοντας ότι ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση της ζωής μας, που «θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του πολιτισμού μας» καθώς, μεταξύ άλλων, η διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα εντείνεται.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη η Κομισιόν περιορίζεται στην αναγγελία των όρων με τους οποίους τα κράτη μπορούν να δανειστούν τα φθηνά κεφάλαια του ESM (ως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, στα 3,8 δις. ευρώ για την Ελλάδα), χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναγγελία υποβολής αίτησης για την ώρα από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, ουδεμία ανακοίνωση υπάρχει για τον τρόπο μορφοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε ασφαλώς για το ενδεχόμενο έκδοσης ειδικού ομολόγου. Υπάρχει όμως η γερμανική αντίδραση με τη μορφή της αντίθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αν και είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προεξάρχει της εθνικής !

Με αυτά τα δεδομένα, η διατήρηση του Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου στην περιοχή των 600 μονάδων είναι ίσως το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να συμβεί. Εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό είναι το αποτέλεσμα της συναλλακτικής ανομβρίας των τελευταίων ημερών και της παρεπόμενης αποχής των πωλητών. Η στάση αναμονής αποτέλεσε άλλωστε και την επιλογή της Moody’s που απέφυγε να εκδώσει την Παρασκευή την έκθεσή της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας που διαφορετικά θα περιείχε απαισιόδοξες πτυχές.

Επί του παρόντος, η Morgan Stanley θα ξεκαθαρίσει τη σύνθεση των δεικτών επιφέροντας το ανάλογο rebalancing στη συνέχεια. Όμως, είναι ο τραπεζικός κλάδος για τον οποίο χρειάζεται να υπάρξουν εξελίξεις στο εγγύς μέλλον με τη μορφή της υλοποίησης του σχεδίου μιας bad bank για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων που σύντομα θα δουν τα κόκκινα δάνεια πάλι να αυξάνονται, έστω και αν ο μηχανισμός των εγγυήσεων των νέων δανείων «κρύψει» μερικώς το πρόβλημα. Επιλογή που συνιστά μονόδρομο, ενόσω η δρομολόγηση των τιτλοποιήσεων είναι αδύνατη εν μέσω πανδημίας καθώς η στρατηγική «flight to quality» για όλα τα funds μειώνει τις τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως την ελληνική !

Σήμερα

Οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 13/5 καθώς οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από COVID19 κυριάρχησαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές, κλήθηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν αρχικά κάτω -0,4%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,15%. Οι μετοχές στην Κίνα, όπου ο κοροναϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, μειώθηκαν -0,5% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης είχε μεταβολή -0,08%.

Η αγορά της Νότιας Κορέας έπεσε για τρίτη σύνοδο στη σειρά ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,39%. Νέες μολύνσεις από COVID19 έχουν εμφανιστεί στη Σεούλ μετά τη μείωση των περιορισμών της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά 1%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,10%, ενώ ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,8% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,21%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ σημείωσαν επίσης πτώση εν μέσω επιφυλάξεων πριν από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell και της φήμης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν κάποια μέρα να υιοθετήσουν αρνητικά επιτόκια. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου σημείωσε ελαφρά μείωση στο 0,6622%. Η απόδοση των διετών μειώθηκε στο 0,1589%, αλλά παρέμεινε πάνω από το ρεκόρ χαμηλού στο 0,1050% την Παρασκευή.

Τα futures των δεικτών των ΗΠΑ, και ειδικά για τον S&P 500 μειώθηκαν αρχικά κατά -0,4% κατά τη διαπραγμάτευση τις ασιατικές αγορές ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,10%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα