Oμόλογα: Σφυροκόπημα της Ιταλίας

Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 11:13
UPD:11:16
REUTERS/LUCAS JACKSON

Σε υψηλά μηνός σκαρφάλωσαν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, αντανακλώντας την απογοήτευση των επενδυτών για το σχέδιο διάσωσης που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία προβλέπει την σχεδόν άνευ όρων χρήσηη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) για τη χορήγηση δανείων προς τις κυβερνήσεις, το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση της απασχόλησης ώστε να οι επιχειρήσεις να μειώνουν ώρες εργασίας και όχι θέσεις καθώς και σχέδιο δανεισμού επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, επέκρινε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι τα φθηνά δάνεια από τον ESM αποτελούν «ανεπαρκές εργαλείο» και ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να καταθέσει αίτημα βοήθειας από τον ESM.

H απογοήτευση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διευρύνεται έως και 12 μονάδες βάσης, στο 1,69%, με το περιθώριο έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 200 μονάδες βάσης. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλά μηνός, στο 0,82%.

Παρά τις πιέσεις στην Ιταλία, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμενε στο 1,82%, με το περιθώριο(spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου(Bund) στις 222 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα