Talk of the market: H Aυστρία κάνει την αρχή...

Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 11:12
UPD:11:15

Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με επιστήμονες του ΠΟΥ αλλά ο αριθμός των θυμάτων ήδη σταθεροποιείται και σε ορισμένες χώρες μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή άρση του lockdown. Στην Ευρώπη, η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που βγαίνει από την πανδημική κρίση ανοίγοντας σήμερα κάποια καταστήματα, θεσπίζοντας παράλληλα αυστηρούς κανόνες για τήρηση αποστάσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

 

Η Ελλάδα μελετά το δικό της σχέδιο επανεκκίνησης, όπως και άλλες χώρες. Καμία κυβέρνηση όμως δεν δείχνει ενθουσιασμό. Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με φόβο και χωρίς βεβαιότητα για τον χρόνο, τον τόπο και την ένταση του επόμενου κύματος της νόσου ενώ γολγοθάς φαντάζει η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, το εύρος της οποίας τώρα θα προσδιοριστεί.   

 

Η Morgan Stanley προειδοποίησε για νέα κύματα ύφεσης και έξαρσης του Covid-19 μέχρι την Άνοιξη του 2021, όταν δηλαδή βρεθεί το εμβόλιο, απορρίπτοντας την πιθανότητα ανάκαμψης τύπου “V”. Moνο στις ΗΠΑ πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι θα είναι σύντομα άνεργοι. Υπό το πρίσμα των παραπάνω η μεταβλητότητα θα χαρακτηρίζει το κλίμα στις αγορές για καιρό.   

 

Κάποιο “σήμα” αναμένεται σήμερα από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς θα δημοσιοποιήσει προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2020 και το 2021, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

 

Ο Covid-19 “χτυπάει” τα ψάρια. Η μείωση των εξαγωγών προς χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αλλά και η πτώση των πωλήσεων στο εσωτερικό θέτουν τον κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση.

 

Λήγει η προθεσμία για διαβίβαση αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα από επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Οι επιταγές που θα δηλωθούν μέσω e-banking θα λάβουν δυνατότητα αναστολής πληρωμής για 75 ημέρες. Μένει να φανεί το ποσοστό επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έκαναν χρήση του μέτρου, καθώς αποτελεί πρόκριμα για τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς κατά το χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά το lockdown.

 

Καλύτερη ορατότητα περιμένει για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομικές προοπτικές της Prodea Investments η διοίκηση της εταιρείας. Πάντως όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση, με χαρτοφυλάκιο, που κατά βάση έχει μισθωτές την Εθνική Τράπεζα με το 40%, το δημόσιο με 10% και super market με 10%, δεν φαίνεται να επηρεάζεται ουσιαστικά - προς το παρόν - από τη μείωση ενοικίων κατά 40% που έχει θεσπιστεί, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης και το οποίο αφορά κυρίως ξενοδοχεία και καταστήματα. Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,613 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) που μετά την αφαίρεση του προσωρινού ανέρχεται σε 0,295 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).

 

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε πληρωμή αγροτικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ σε πάνω από 120.000 δικαιούχους. 

 

Αυξάνεται το μερίδιο του e-commerce στο λιανεμπόριο. Έρευνα της plushot.gr έδειξε ότι η επισκεψιμότητα αυξήθηκε 45% και οι online παραγγελίες κατά 52,3%. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε το ποσοτό επιστροφών, οι χρεώσεις στα κανάλια προώθησης ενώ οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

 

Στα φιλόδοξα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να περιλαμβάνεται στους 12 Ευρωπαίους υπουργούς περιβάλλοντος που συνυπέγραψαν δήλωση προς την Κομισιόν ζητώντας να συνεχιστεί η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα