Talk of the market: Ο κορωνοϊός, τα πασχαλινά δώρα και οι «ήρωες» εργοδότες

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 11:18
UPD:11:20

Συμβιβασμός επήλθε στο Eurogroup για πακέτο 540 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 240 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια από τον ESM, έως 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών - γεγονός που κατά μία έννοια μπορεί να προοιωνίζεται μνημόνια για τις χώρες που θα χρειαστούν χρηματοδότηση επιπλέον αυτού του ορίου. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την υγεία και δαπάνες που σχετίζονται με τον Covid-19. Άλλα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην απασχόληση μέσω του προγράμματος SURE και 200 εκατ. ευρώ θα πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

-Κλειστό θα παραμείνει σήμερα αλλά και τη Δευτέρα, 10 και 13 Απριλίου αντίστοιχα, το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των αργιών του Πάσχα των Καθολικών.

-Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo στο online κανάλι στο διάστημα που διαρκεί το lockdown αντιπροσωπεύοντας πλέον το 5% του κύκλου εργασιών από 2,5% πριν. Την ίδια ώρα βέβαια η εταιρεία χάνει σημαντικό ποσοστό του ετήσιου τζίρου της (812,2 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση 2018/2019) αυτή την περίοδο που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση τα παιχνίδια, αγορά απ’ όπου αντλεί σχεδόν 30% των εσόδων της.

-Μετά του… Θωμά παραδίδουν πασχαλινά δώρα τα μεγάλα παιχνιδάδικα. Με κλειστά καταστήματα και την πλειοψηφία του προσωπικού τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας οι μεγαλύτερες αλυσίδες παιχνιδιών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις online παραγγελίες για τις λαμπάδες και τα πασχαλινά δώρα, καθώς οι παραδόσεις τους καθυστερούν ως και 16 ημέρες ενώ αυτά τα προϊόντα διακινούνται ακόμη με λελογισμένους χρόνους παράδοσης 3-4 ημερών από ορισμένες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών αλλά και μεμονωμένους κατασκευαστές εποχιακών ειδών. Πάντως το μεταφορικό έργο έχει απογειωθεί, με αποτέλεσμα και οι εταιρείες που δέχονται ακόμη παραγγελίες να επιστρατεύουν ακόμη και ταξί για να ανταποκριθούν σε παραδόσεις πριν το Πάσχα!

-Η Schroder splc. μείωσε το ποσοστό της στην Alpha Bank κάτω του ορίου 5%, επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου.

-Η AS Company εκτιμά την επίδραση τις πανδημίας στις πωλήσεις της στα επίπεδα του 30% σε ετήσια βάση για το σενάριο που τα περιοριστικά μέτρα θα τηρηθούν μέχρι 10 εβδομάδες. Παρόλαυτά εκτιμά ότι την προστατεύει “μαξιλάρι ρευστότητας” (στις 31 Μαρτίου ήταν 13 εκατ. ευρώ), μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και διαθέσιμα πιστωτικά όρια για περίπτωση ανάγκης. 

-Συνεργασία με την αλυσίδα super market Σκλαβενίτης εγκαινίασε η ΘΕΣγάλα, που ενισχύει έτσι το δίκτυο διανομής της διευρύνοντας ή υποκαθιστώντας, όπου απαιτείται, σημεία πώλησης από αυτόματους πωλητές γάλακτος.

-Σε πραγματικό χρόνο, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη διαδικασία παραγωγής αντισηπτικών στο εργοστάσιο της Παπουτσάνης στη Ριτσώνα. H εταιρεία αυτή την περίοδο παράγει 150.000 μπουκαλάκια τσέπης τη μέρα, επί 7 ημέρες την εβδομάδα κι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή σε 250.000 μπουκαλάκια τη μέρα, εάν χρειαστεί.

-Μεγάλη είναι η επίπτωση των παρενεργειών της πανδημίας στην αγορά αυτοκινήτου όπου καταγράφεται δραματική πτώση. Στοιχεία ταξινομήσεων για τον Μάρτιο δείχνουν πτώση 60,7% στα αυτοκίνητα, 38,5% στα φορτηγά, 34,5% στα λεωφορεία και 35,5% στα δίκυκλα.

-Λήγει σήμερα η περίοδος υποβολής δηλώσεων από εργαζόμενους για τη λήψη ειδικής αποζημίωσης 800 ευρώ, καθώς και από εργοδότες για αναστολή συμβάσεων εργασίας. Διορθώσεις στις δηλώσεις τόσο από εργοδότες όσο και από εργαζόμενους θα γίνονται 11 έως 13 Απριλίου. Η καταβολή των 800 ευρώ αρχίζει την Μεγάλη Εβδομάδα για δηλώσει που καταχωρήθηκαν 1 έως 10 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις για τις υπόλοιπες δηλώσεις, 27 έως 30 Απριλίου και 5 έως 10 Μαϊου.

-Πάντως, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν κάνουν χρήση των έκτακτων μέτρων στηρίζοντας με ίδιους πόρους τους εργαζόμενους τους, την συνέχεια της δραστηριότητας τους και την ελληνική οικονομία. Π.χ. η DPort Services παρά το γεγονός ότι η εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού του Πειραιά επηρεάστηκε από την παύση της βιομηχανικής παραγωγής παγκοσμίως - ειδικά στην Κίνα - δεν κάνει χρήση της δυνατότητας για προσωπικό ασφαλείας με ταυτόχρονη μείωση του μισθού, καταβάλλει εμπρόθεσμα φορολογικές και ασφλαιστικές υποχρεώσεις και ζητά από τους εργαζόμενους να μείνουν σπίτι με κανονικό μισθό και ειδική κάρτα για αγορά τροφίμων ενώ καταβάλλει σήμερα πλήρες το Δώρο Πάσχα σε όλους

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα