Πρόστιμο 250 χιλ. ευρώ στην Dimoco Greece για αθέμιτες πρακτικές

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 11:35
UPD:11:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Διοικητικό πρόστιμο επεβλήθη στην εταιρεία Dimoco Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ συνολικού ύψους 250.000,00 ευρώ σε συνέχεια αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από καταγγελίες καταναλωτών για αυθαίρετες χρεώσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και άλλες καταναλωτικές οργανώσεις οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι, λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο εν αγνοία τους, χωρίς τη συναίνεσή τους, υπό καθεστώς πολύ μεγάλης πίεσης και αιφνιδιασμού, τηλεφωνικά μηνύματα (SMS), μέσω 5ψήφιων αριθμών υψηλής χρέωσης και συγκεκριμένα ως επί των πλείστων της αριθμοσειράς 54. Στις καταγγελίες αναφέρουν ότι, τα εν λόγω μηνύματα πραγματοποιούνται αυτόματα με αποστολή στο κινητό τους τηλεφωνικών μηνυμάτων, χωρίς ωστόσο να έχουν εγγραφεί μέσω ιστοσελίδων για την παροχή υπηρεσιών ΥΠΠ, ή να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τέτοιου είδους ενέργειες. 

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και στις συνδρομητικές υπηρεσίες ΥΠΠ, στις οποίες οι καταναλωτές δεν έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της συνδρομητικής υπηρεσίας και συνεπώς δεν έχουν επιλέξει συνειδητά την εγγραφή τους σε αυτές.

Στα πλαίσια της αναφοράς της ΕΚΠΟΙΖΩ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων/Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή/Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή ενημέρωσε την οργάνωση ότι επέβαλε με την με αρ. πρωτ 35551/3.4.2020 απόφαση, διοικητικό πρόστιμο στην εταιρεία DIMOCO GREECE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ συνολικού ύψους 250.000,00 ευρώ, για παραβάσεις των διατάξεων των άρθρων 3δ, 9γ, 9δ, 9στ και 9η του Ν.2251/1994 για την «προστασία του καταναλωτή» και ειδικότερα επειδή κατά την προώθηση υπηρεσιών της στο διαδίκτυο, απέσπασε την πλασματική συναίνεση των καταναλωτών για την εγγραφή τους σε συνδρομητική υπηρεσία με την χρήση προσυμπληρωμένων εικονιδίων και με δέλεαρ την παροχή δωροεπιταγών υψηλής αξίας για γνωστές αλυσίδες σουπερμάρκετ. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα