Ευρωπαϊκή κρίση: Oι Γερμανοί θέλουν λύση από τον ESM χωρίς τρόικα και στίγμα

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 09:24
UPD:09:52
REUTERS/HANDOUT

Πόσο ενωμένη θα σταθεί η Ευρωζώνη απέναντι στη νέα αυτή κρίση, ώστε να αποδειχθεί και ισχυρή; 

Επιμένει η Γερμανία στην αξιοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ως του βασικού εργαλείου στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις χώρες που τονίζουν ότι τα δάνεια από τον ESM φέρουν το στίγμα των «μνημονίων» και των σκληρών όρων και αντ' αυτών θα έπρεπε η Ευρωζώνη να προβεί σε έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων, το Βερολίνο υπογραμμίζει πως η διαδικασία αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική. 

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά είπε πως τα δάνεια πως τα κεφάλαια του ESM που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού δεν θα συνοδεύονται από χρονοβόρες επισκέψεις και αξιολογήσεις της τρόικας στη χώρα που λαμβάνει βοήθεια. Σημείωσε επίσης πως ο ESM (που προς το παρόν έχει δύναμη πυρός 400 δισ. ευρώ) διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

«Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι από τώρα. Κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως εάν μία χώρα θέλει να αξιοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, δεν θα έχουμε πλήθος αξιωματούχων που θα πηγαίνουν πρώτα ξοδεύοντας εβδομάδες να συζητούν το πώς θα αλλάξουν τις πολιτικές της χώρας για τα επόμενα χρόνια». Η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί ταχύτατα, υπογράμμισε. «Δεν χρειαζόμαστε μία τρόικα να έρχεται και να κάνει προτάσεις για το μέλλον, όπως γινόταν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους». 

Από την πλευρά του και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, έχει τονίσε πως τα κεφάλαια του ESM θα πρέπει να είναι διαθέσιμα με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και χωρίς το στίγμα. Ωστόσο το Παρίσι θεωρεί καθοριστικής σημασίας και την έκδοση κοινού χρέους. 

Οι αποφάσεις θα κρίνουν την μοίρα της Ιταλίας και τη συνοχή του ευρώ

Καθώς ο νέος κορωνοιός μαστίζει την Ευρώπη, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προσπαθούν να ετοιμάσουν το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά και τους περιορισμούς που έχουν παγιδεύσει σε τέλμα την οικονομία να προβλέπεται ότι θα διατηρηθούν για πολύ ακόμη, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το ακριβές ύψος του κόστους. Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι θα είναι τεράστιο.

Ο πιο αδύναμος κρίκος μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι άλλος από την Ιταλία, όπως επισημαίνει το Bloomberg, σχολιάζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα πώς και σε ποιο βαθμό θα τη στρίξουν. 

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία και εκείνη με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, έχει ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Ακόμη και έτσι αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 5%. Η Κομισιόν προβλέπει ότι κάθε μήνας lockdow κόβει από το ετήσιο ΑΕΠ περί το 3%. Η Γαλλία καταρτίζει και εκείνη το δικό της εθνικό σχέδιο, αλλά και πιέζει για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων. Στο πλευρό της και η Ισπανία που επίσης προωθεί σε εθνικό επίπεδο το μεγαλύτερο σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης στην σύγχρονη ιστορία της. 

Η Γερμανία επιμένει να λέει, όπως προαναφέραμε, «nein» στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων. ακόμη και εάν αυτά ονομαστούν κορωνο- ομόλογα και προκρίνει τη λύση έκδοσης χρέους από τον ESM.  Η στάση όλων των  μεγάλων παιχτών θα καθορίσει, όπως τονίζει το Bloomberg, και τη μοίρα της Ιταλίας. 

«Οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες, Παρίσι και και Βερολίνο μιλούν για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά ένα πολύ πιο περίπλοκο ερώτημα θα είναι τι μπορούν να κάνουν για την Ιταλία» αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση στη Ρώμη εξαρτάται ήδη από την ΕΚΤ για την τόνωση των οικονομικών της και συντηρητικοί υπολογισμοί αφήνουν να εννοηθεί ότι το χρέος της θα είναι πάνω από 150% του ΑΕΠ έως την στιγμή που θα λήξει η πανδημία. Η ανοικοδόμησή της θα απαιτήσει δισεκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούν να αντληθούν από καμία ανορθόδοξη πηγή χρηματοδότησης και θα δοκι΄μασουν την ικανότητα της Ε.Ε. να στηρίξει χώρες που έχουν ανάγκη». 

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, έχει κατανοήσει πολύ καλά ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή μεγάλη κρίση θα καθορίσει «τη μορφή και την έκταση της ανάκαμψης και τελικά τη συνοχή της Ευρωζώνης». Πολλοί έχουν αρχίσει πια να χρησιμοποιούν τον όρο νέο "Σχέδιο Μάρσαλ". Aλλά το εάν αυτό θα γίνει πραγματικότητα, παραμένει ανοιχτό ερώτημα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα