Έως και τα 4,1 τρισ. δολάρια υπολογίζει η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα(ΑDB) το κόστος για την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, ποσό που ισοδυναμεί με το 5% του ΑΕΠ. Για το εάν όμως θα υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση της νόσου σε Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, σημειώνει η ADB στην έκθεσή της.
Μια μικρότερη περίοδος έξαρσης θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά στα 2 τρισ. δολάρια ή στο 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με την ADB στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές. Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, συμπεριλανομένης και της Κίνας, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 36% του συνολικού κόστους της πανδημίας.
«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο μεγάλο εύρος θα έχει η εξάπλωση του Covid-19 και για την ανάσχεσή του μπορεί να χρειασθεί πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι αρχικά αναμενόταν», επισημαίνει ο Γασουγιούκι Σαουάντα, επικεφαλής οικονομολόγος της ADB. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πιθανότητα σοβαρής χρηματοπιστωτικής αναταραχής και χρηματοπιστωτικών κρίσεων», προειδοποιεί.
Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 6 Μαρτίου, η ADB προέβλεπε ότι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν στα 347 δισ. δολάρια, έχοντας υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη μόλις κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας. Έκτοτε, το επίκεντρο του Covid-19 μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.
Στην έκθεση, η ADB υποβάθμισε τις αναπτυξιακές προβλέψεις για την Ασία στο 2,2% φέτος από 5,5% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ για την Κίνα αναμένει ανάπτυξη 2,3% από 6,1% πέρυσι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBG