Κίνα: Απροσδόκητη αύξηση της τιμής των καυσίμων

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 08:43

ΣΤΗΝ αύξηση των τιμών των καυσίμων έως 10%, προχώρησε απροσδόκητα η Κίνα, λαμβάνοντας ένα «έκτακτο μέτρο» για να βοηθήσει τα διϋλιστήρια της χώρας να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος καθώς το αργό πετρέλαιο άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 96 δολ. το βαρέλι.

Η Κίνα ελέγχει τις τιμές των καυσίμων για να περιορίσει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό της πιο πολυπληθούς χώρας του κόσμου.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 6,2% από τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου 11 ετών του 6,5% τον προηγούμενο μήνα, καθώς η αύξηση της τιμής των τροφίμων περιορίστηκε. Ενδεχομένως αυτή η μείωση έκανε τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Κίνας να πιστέψουν ότι υπάρχει περιθώριο για τις τιμές της ενεργείας.

Ο δείκτης των τιμών της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 9,1% και του ντήζελ κατά 9,96%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Οι λιανοπωλητές καυσίμων μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους 8% πάνω ή κάτω από τα επίπεδα που έχει θέσει το κράτος.

Επίσης η κυβέρνηση της Κίνας θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου – εκτός αυτού που χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό, άγνωστο πόσο, στο μέλλον, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων θα αυξήσουν κατά 0,05% τον μηνιαίο πληθωρισμό της Κίνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου αναρριχήθηκε έως 1,71 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας τα 96,24 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα