Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 08:43

Κίνα: Απροσδόκητη αύξηση της τιμής των καυσίμων

ΣΤΗΝ αύξηση των τιμών των καυσίμων έως 10%, προχώρησε απροσδόκητα η Κίνα, λαμβάνοντας ένα «έκτακτο μέτρο» για να βοηθήσει τα διϋλιστήρια της χώρας να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος καθώς το αργό πετρέλαιο άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 96 δολ. το βαρέλι.

Η Κίνα ελέγχει τις τιμές των καυσίμων για να περιορίσει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό της πιο πολυπληθούς χώρας του κόσμου.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 6,2% από τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου 11 ετών του 6,5% τον προηγούμενο μήνα, καθώς η αύξηση της τιμής των τροφίμων περιορίστηκε. Ενδεχομένως αυτή η μείωση έκανε τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Κίνας να πιστέψουν ότι υπάρχει περιθώριο για τις τιμές της ενεργείας.

Ο δείκτης των τιμών της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 9,1% και του ντήζελ κατά 9,96%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Οι λιανοπωλητές καυσίμων μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους 8% πάνω ή κάτω από τα επίπεδα που έχει θέσει το κράτος.

Επίσης η κυβέρνηση της Κίνας θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου – εκτός αυτού που χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό, άγνωστο πόσο, στο μέλλον, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων θα αυξήσουν κατά 0,05% τον μηνιαίο πληθωρισμό της Κίνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου αναρριχήθηκε έως 1,71 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας τα 96,24 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.