Market Beat: Ανάσα, καθώς μειώνεται ο πανικός από τη νέα παρέμβαση της Fed

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 09:42
UPD:09:55

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η πτώση τη Δευτέρας μπορεί να αναιρεθεί σήμερα, καθώς η Fed ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα χαλάρωσης και παροχής ρευστότητας χωρίς όρια στα πλαίσια της αντιμετώπισης μιας βέβαιης ύφεσης από τον περιορισμό των μετακινήσεων σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Η υπόσχεση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για ασταμάτητη χρηματοδότηση μείωσε τις οδυνηρές πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και αν δεν μπόρεσε να μετριάσει την άμεση επίπτωση από την οικονομική κρίση του κοροναϊού.

Παρόλο που η Wall Street φαινόταν αδιάφορη στις αναγγελίες, οι επενδυτές στην Ασία φάνηκε ότι είχαν ενθαρρυνθεί αρκετά ώστε να δώσουν στα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 κέρδη +3% και τον Nikkei της Ιαπωνίας κατά 6,2%. Αν διατηρηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος για τον Nikkei από τα τέλη του 2016.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο δέχθηκαν ακόμα μια πίεση, καθώς η παλίρροια των κρουσμάτων του κορωνοαϊού απείλησε να συντρίψει τις ξέφρενες προσπάθειες των πολιτικών για να μετριάσουν το ενδεχόμενο μιας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν 4,5% καθώς άνοιξαν και οι αγορές βασικών προϊόντων σημείωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα πωλήσεων, καθώς ο αριθμός των θανάτων από τον ιό πέρασε τους 14.000.

Οι επενδυτές προσπάθησαν να καλυφθούν στα ασφαλέστερα κρατικά ομόλογα και στο ιαπωνικό γιεν στις αγορές συναλλάγματος, αλλά με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε θα μπορούσε να επιστρέψει η αίσθηση μιας κανονικότητας, υπήρξαν ελάχιστα assets για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο πραγματικά. Οι  αναλυτές της Morgan Stanley χθες προειδοποίησαν: "Η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημίας COVID-19 επιδεινώνει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία. 

Αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να κυμανθεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που βρέθηκε την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) και η ανάπτυξη των Η.Π.Α. το 2020 θα βρεθεί σε χαμηλό 74 ετών ". Η Goldman Sachs έστειλε μια παρόμοια προειδοποίηση και ο δείκτης μετοχών παγκόσμια της MSCI πλησίαζε στα χαμηλά 4ετίας. Από την UBS, της Αυστραλίας, ανάφεραν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια χτυπήθηκαν από φόβο, ο οποίος είναι μάλλον απίθανο να χαλαρώσει σύντομα, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα μια τάση φυγής από το ρίσκο με σύνοδο καθαρά πτωτική, έδωσε σε μια κουτσουρεμένη από τα τεχνικά προβλήματα συνεδρία, άνοιγμα με καθοδικό χάσμα μικρό με συνέχεια που αποδείχθηκε πως οι επαγγελματίες της αγοράς αναλώθηκαν στην αναζήτηση πυθμένα. Πιθανά δεν τον βρήκαν στην ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ασκήθηκαν πιέσεις στη διάρκεια των δημοπρασιών, για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος.

Με αποτέλεσμα το ελάχιστο να είναι το κλείσιμο που στον 25άρη κλάδεψε πάνω από 110 μονάδες και από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς 2,6 δις ευρώ. Τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών περιορισμένα από το δέος της άρνησης των επενδυτών διεθνώς να πιστέψουν ότι τα μέτρα θα λειτουργήσουν υπέρ της καταπολέμησης της πανδημίας. Χωρίς παράλληλα να σακατέψουν μοιραία την ανάπτυξη όπως ήδη αρχίζουν να σχολιάζουν ορισμένοι της Wall Street. Θέλουν περιορισμούς στον περιορισμό των μετακινήσεων.

Απροσδόκητα εμφανίστηκαν προβλήματα στο σύστημα στην Αθήνα και καθυστέρηση ωρών. Μετά από οριακά πτωτική έναρξη, σε λιγότερο από 10 λεπτά, οι απώλειες του ΓΔ έπιασαν το -3,5%. Με τη συμπλήρωση 30 λεπτών ο τζίρος είχε περάσει τα 4,2 εκατ. ευρώ και η πτώση της αγοράς το -4,5%. Ανοδικό blue chip δεν υπήρχε και η πτώση του ΔΤΡ ήταν μεγαλύτερη των βασικών δεικτών. Ο συντονισμός με τη δυναμική στην Ευρώπη ήταν χαλαρός, γιατί εκεί οι μεγάλες απώλειες στην έναρξη είχαν αντικατασταθεί από μεταβολές στα περισσότερα χρηματιστήρια κάτω του -1%. Βέβαια σε αυτό θα έπαιξε ρόλο η μικρή διάρκεια των συναλλαγών εδώ. 

Η καθυστερημένη έναρξη συνέπεσε με το ξαφνικό, μετά από αρκετές ώρες συναλλαγών, άλμα από τα χαμηλά ημέρας στην Ευρώπη. Έτσι από πτώση μεταξύ -3,6% και -4,5% είχαν ελάττωση απωλειών, ενώ στο ΧΑ ο ΓΔ σταθεροποιήθηκε στο -4%. Βέβαια και έξω δεν επικράτησε ανοδική δυναμική, καθώς τα futures της Wall Street ειδοποιούσαν για πτωτική έναρξη. Κατόπιν των ανωτέρω αναφερθέντων δεν ήταν έκπληξη το φαινόμενο της πτώσης κατά -7,58% χθες, με ανώτερο την τιμή ανοίγματος και κατώτερο το κλείσιμο του ΓΔ. Μια καθαρά πτωτική σύνοδος που αρκετές στηρίξεις (528-529)εμφανίστηκαν αρχικά και έσπασαν πτωτικά στην… παράταση.

Πίσω ολοταχώς έγραψε το ταμπλό και ευχόμαστε οι προβλέψεις των θεσμικών να είναι υπερβολικές και μεροληπτικές, ώστε να θελήσουν να τις διορθώσουν. Καθώς είναι σκληρό να καταλήγουν οκτώ blue chip με διψήφια ημερήσια πτώση από -12% ως -16%, εκ των οποίων τρία τραπεζικά

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Δεν πέρασε για δεύτερη φορά από τη Γερουσία το πακέτο τόνωσης ύψους  2 τρις δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Ούτε η δέσμευση της Fed για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα», έγραψε στο Twitter. Ο διοικητής της Fed του Saint Louis, James Bullard προειδοποίησε, ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτιναχθεί από το 3% στο 30% τους επόμενους μήνες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έχασε 582,05 μονάδες ή -3,04% στις 18.591,93, ο S&P σημείωσε πτώση -2,93% στις 2.237,40 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,27% στις 6.860,67 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των United Technology (-8,6%) και Chevron (-8,3%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+12%) και Intel (+8,2%). Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1% αφού υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,75%. Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,5% ενώ η τιμή του χρυσού είχε άλμα 5,6%. Το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Καθώς η εξάπλωση του COVID19  σε Ευρώπη και ΗΠΑ προβληματίζει έντονα τους επενδυτές παρά τα πακέτα στήριξης από τις Κεντρικές Τράπεζες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίστηκαν οι πιέσεις. Ήδη τρομάζει η είδηση πως ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στην Ισπανία έφθασε τις 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Νωρίτερα, η Fed δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

«Η FED δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία συνολικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει σε δήλωσή της η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου η κρίση του ιού, θα προκαλέσει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 7,2-20,6 ποσοστιαίες μονάδες και 255-729 δισεκατομμύρια ευρώ. Για κύμα χρεοκοπιών επιχειρήσεων προειδοποιεί ταυτόχρονα το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK).

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -4,3% στις 280,43 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -3,79% στις 4.993,89 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -2,1% στις 8.741,15 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -3,32% στις 3.914,31 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,09% στις 15.559,80 μονάδες.

ΧΑ

Με πιέσεις κυρίως στην παράταση, εδώ οι μεγαλύτερες απώλειες, σε πολύ μικρό διάστημα     

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, μετά από άνοιγμα στις 553,19 με πτωτικό  χάσμα  (1,94 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (555,13), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ έμεινε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Ήταν η τιμή του στις 10:30 που έγινε το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 553,19 από 566,63 μονάδες την Παρασκευή.  Το κατώτερο μέρας, δηλαδή  οι 513,07 από 525,98 μονάδες την προηγούμενη ήρθε με το κλείσιμο.  Συνεπώς το ελάχιστο μέρας ήταν σε διαρκή αναζήτηση από τους συμμετέχοντες.

Αυτό επίσης φάνηκε αφού στην αντίδραση που εμφανίστηκε από τις 15:20 ως τις 16:20 όταν ο ΓΔ από τις 528,5 μονάδες έφθασε τις 538,5 και μετά οι πιέσεις που εμφανίστηκαν από τις 16:22 ως τις 18:20 κατέβασαν τον ΓΔ τόσο ώστε πλησίασε τις 513 μονάδες. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης που επικράτησαν σαφώς  μετά τις 18:00, έδωσαν ώθηση ως τις  στις 513, χονδρικά 40 μονάδες κάτω από το μέγιστο. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από την περασμένη εβδομάδα.

Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές κύλησαν ομαλά αλλά ξεκίνησαν απότομα κύματα εντολών πώλησης που οδήγησαν  τον ΓΔ ως τις 528 μονάδες. Κατόπιν, και επί μια ώρα, είχαμε κύματα εντολών αγοράς από τους επενδυτές που τους εξέπληξε η αρχική βουτιά.  Υπήρξε σταθερής κλίσης ανοδική πορεία για τον ΓΔ από τις 15:20 που είχε φθάσει στις 528 και μετά τις 15:20 η ζήτηση προκάλεσε μείωση απωλειών σε αρκετά από τα πιεσμένα blue chip και επιστροφή του στις 538.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν εξόχως νευρική, αυτό δεν άλλαξε τη δυναμική του ΓΔ που καθόρισε επιστροφή στις 18:00 σε επίπεδα τιμών 40 μονάδες κάτω το ανώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο οδηγού της πτώσης, στις 18:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 268 από 317 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος επέστρεψε στις 515.  Εμφανίστηκαν εντολές πώλησης για τράπεζες πριν από το διάστημα των δημοπρασιών, που συνεχίστηκαν στις δημοπρασίες αλλά αποκρούστηκαν ελαφρά και έτσι σημειώθηκαν τιμές για τον Τραπεζικό δείκτη οριακά πάνω  από τις 268 μονάδες ενώ στον ΓΔ υπήρξε πτωτική διαφορά τιμής μετά το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, μόνιμα σε αρνητικό  πεδίο σε χαλαρό συντονισμό με τις ευρωπαϊκές πολλές εκ των οποίων εμφάνισαν νευρικότητα  πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν πτωτική.  Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές πώλησης αμέσως χωρίς εξαίρεση. Μετά  από 3,5 ώρες λειτουργίας εμφάνισαν έντονα ανοδική κίνηση. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν αρνητική μεταβολή και η έναρξη με πτωτικό χάσμα και τάση που ήταν πτωτική , που κράτησε  τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο και δεν ανατράπηκε. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο των θεσμικών επενδυτών στην ευρωζώνη. Σήμερα εμφανίστηκαν με ικανών διαστάσεων  διάθεση για ρευστοποίηση  θέσεων που ενδοσυνεδριακά μετριάστηκε. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν σχετική ανεξαρτησία από το σκαμπανέβασμα που είχε η παγκόσμια αγορά μετοχών και εφαρμόστηκαν πιέσεις μετά τις 16:20 σταθερά.     

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο κλείσιμο μεταβολή -7,58% ήτοι υπερδιπλάσιο από το ύψος των απωλειών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η αγορά κατάφερε να κλείσει πάνω στο κατώτερο μέρας. Έκλεισε τελικά 42,06 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Τα Βlue chip που ώθησαν ανοδικά ήταν ΑΡΑΙΓ +3,90%. Μετοχές του 25άρη, που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός Τραπεζών, με απώλειες άνω του -12%, ήταν ΒΙΟ -14,47%, ΔΕΗ -13,02%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ  -12,84%, ΜΠΕΛΑ -12,35% και ΦΡΛΚ -12,15%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιδείνωσε αποφασιστικά την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 37,018 από 39,744 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,522 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ ΤΕΝΕΡΓ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  8 μονάδες και με 2 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 2,46% διαμορφώθηκε στο 2,48%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-13,94%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -16,07% από +5,96%, την ΕΤΕ στο -14,69% από +9,47%, ΕΥΡΩΒ στο -13,79% από +7,47% και την ΠΕΙΡ στο -7,40% από +7,72%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -8,60% από +7,20%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 5) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -7,58% οδηγήθηκε στις 513,07 από 555,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1230,10 από 1340,25 με μεταβολή -8,22%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,763 από 95,357 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,522 από 1,595 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 15 από 90, των καθοδικών 82 από 20 και 17 από 23 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι επιλογές των traders είναι ουδέτερες

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 110,15 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1335,79 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 18:17 και ήταν οι 1230,10 μονάδες. Στις 18:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1240,69. Το κλείσιμο στις 1230,10 από 1340,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -8,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 2,599 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Απριλίου διαμορφώθηκε σε  489 συμβόλαια με ανώτερο τις 1315,00 και κατώτερο τις 1226,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1230,00 από 1344,50 μονάδες για να εμφανιστούν 2811 από 2837 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν  από τα επίπεδα της προηγούμενης και αφορούσαν αποκλειστικά τη σειρά Ιουνίου του 2020, ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΕΥΡΩΒ με 3433 συμβόλαια λήξης Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 3356 λήξης Ιουνίου,  της ΕΤΕ με 3193, της ΠΕΙΡ με 667, της ΜΙΓ ανήλθαν σε 500 για τη σειρά Ιουνίου, της ΔΕΗ σε 476, και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε 364. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo εξαφανίστηκε  και ήταν περιορισμένο στα 4 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, και στα 3 για ΟΤΕ. 

Στο τελευταίο δραστικό βήμα της, η Fed προσφέρθηκε χθες να αγοράσει απεριόριστα ποσά περιουσιακών στοιχείων ώστε να σταθεροποιήσει τις αγορές και επέκτεινε την εντολή της σε εταιρικά και Δημοτικά muni bonds δάνεια.

Η Ευρώπη σήμερα απόκτησε μια πιο φωτεινή προοπτική για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς τα συμβόλαια EUROSTOXXX 50 αναρριχήθηκαν κατά +3,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE100 κατά +3,1%.

Τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών χθες ήταν περιορισμένα από το δέος της άρνησης των επενδυτών διεθνώς να πιστέψουν ότι τα μέτρα θα λειτουργήσουν υπέρ της καταπολέμησης της πανδημίας.  Η Merit Sec. σημειώνει “Πρώτο σημείο στήριξης οι 500 μονάδες και δεύτερο οι 450. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε την διάσπαση της Τράπεζας Eurobank Ergasias Ανώνυμης Εταιρείας δι' απόσχισης κλάδου, με σύσταση νέας Εταιρείας - Πιστωτικού Ιδρύματος με την επωνυμία Τράπεζα Eurobank Α.Ε.

Τα αποτελέσματα της Μοτοδυναμικής ενισχύθηκαν από την επέκταση στην Αγορά ενοικίασης αυτοκίνητων, μέσω της εξαγοράς του 80,5% της ‘Λάϊον Ρένταλ Α.Ε.’ Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων. Στα θετικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών (+€34 εκατ.) και τα EBITDA (+€9 εκατ.) σημείωσαν μεγάλη αύξηση και η Εταιρεία γύρισε σε κερδοφορία. Στα αρνητικά στοιχεία, η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών που ήταν αρνητική, λόγω των αρνητικών λειτουργικών ταμειακών ροών, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να αυξηθεί κατά €11 εκατ.”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε:

“Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ‘αδύναμος κρίκος’. Αρκετοί τίτλοι, ειδικά όσοι δεν σχετίζονται ιδιαίτερα με την κρίση, αντέδρασαν σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά, με κάποιους να δίνουν και ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

Η πτωτική τάση είναι ακόμα κραταιά και είναι νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα. Το να ακολουθήσουμε τα σήματα μας στο excel είναι ότι καλύτερο, αν θέλουμε να κερδίσουμε την Αγορά. Το volatility θα συνεχίσει να είναι μεγάλο, μιας και ακόμα έχουμε πρόθυμους πωλητές, ειδικά όταν υπάρχουν γρήγορα κέρδη.

Οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να κάνουν την διαφορά και το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο “QE” βάζοντας “ζώνη ασφαλείας” και στην Οικονομία.

Το αν τα 750 δισ. είναι αρκετά για να ανακόψουν την ύφεση στην Ευρώπη θα φανεί στο μέλλον, παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Καλώς, ή κακώς τα νέα σε σχέση με τον ιό οδηγούν στην παρούσα τις Αγορές και όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει έχουν πέσει στο κενό.

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή χωρίς βιαστικές αγορές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις στις υπερβολές. Χωρίς στρατηγική ένα χαρτοφυλάκιο είναι αδύνατον να κερδίσει, ενώ ακόμα και ένα ωριαίο γράφημα μπορεί να προσφέρει σημαντικά κέρδη”.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ανέκαμψαν έντονα σήμερα Τρίτη, καθώς η υπόσχεση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για ασταμάτητη χρηματοδότηση μείωσε τις οδυνηρές πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και αν δεν μπόρεσε να μετριάσει την άμεση επίπτωση από την οικονομική κρίση του κοροναϊού.

Παρόλο που η Wall Street φαινόταν αδιάφορη στις αναγγελίες, οι επενδυτές στην Ασία είχαν ενθαρρυνθεί αρκετά ώστε να δώσουν στα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 κέρδη +3% που στις 9:05 δική μας ώρα είχε γίνει +4,25% και τον Nikkei της Ιαπωνίας κατά 6,2% που στις 9:05 δική μας ώρα είχε γίνει +7,13%. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος για τον Nikkei από τα τέλη του 2016.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 4,2%, που στις 9:05 δική μας ώρα είχε γίνει +5,01% σε ανάκτηση της πτώσης της Δευτέρας. Ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης κέρδισε 2,34%.

Στο τελευταίο δραστικό βήμα της, η Fed προσφέρθηκε να αγοράσει απεριόριστα ποσά περιουσιακών στοιχείων ώστε να σταθεροποιήσει τις αγορές και επέκτεινε την εντολή της σε εταιρικά και Δημοτικά muni bonds δάνεια.

Οι αριθμοί ήταν σίγουρα μεγάλοι, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο θα μπορούσε να έχει ύψος 4 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο για  δάνεια σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα