Παράγωγα: Οι επιλογές των traders είναι ουδέτερες

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 08:45
UPD:09:09
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 110,15 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1335,79 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 18:17 και ήταν οι 1230,10 μονάδες. Στις 18:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1240,69. Το κλείσιμο στις 1230,10 από 1340,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -8,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 2,599 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Απριλίου διαμορφώθηκε σε  489 συμβόλαια με ανώτερο τις 1315,00 και κατώτερο τις 1226,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1230,00 από 1344,50 μονάδες για να εμφανιστούν 2811 από 2837 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν  από τα επίπεδα της προηγούμενης και αφορούσαν αποκλειστικά τη σειρά Ιουνίου του 2020, ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΕΥΡΩΒ με 3433 συμβόλαια λήξης Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 3356 λήξης Ιουνίου,  της ΕΤΕ με 3193, της ΠΕΙΡ με 667, της ΜΙΓ ανήλθαν σε 500 για τη σειρά Ιουνίου, της ΔΕΗ σε 476, και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε 364. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo εξαφανίστηκε  και ήταν περιορισμένο στα 4 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, και στα 3 για ΟΤΕ. 

Στο τελευταίο δραστικό βήμα της, η Fed προσφέρθηκε χθες να αγοράσει απεριόριστα ποσά περιουσιακών στοιχείων ώστε να σταθεροποιήσει τις αγορές και επέκτεινε την εντολή της σε εταιρικά και Δημοτικά muni bonds δάνεια.

Η Ευρώπη σήμερα απόκτησε μια πιο φωτεινή προοπτική για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς τα συμβόλαια EUROSTOXXX 50 αναρριχήθηκαν κατά +3,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE100 κατά +3,1%.

Τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών χθες ήταν περιορισμένα από το δέος της άρνησης των επενδυτών διεθνώς να πιστέψουν ότι τα μέτρα θα λειτουργήσουν υπέρ της καταπολέμησης της πανδημίας.  Η Merit Sec. σημειώνει “Πρώτο σημείο στήριξης οι 500 μονάδες και δεύτερο οι 450. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε την διάσπαση της Τράπεζας Eurobank Ergasias Ανώνυμης Εταιρείας δι' απόσχισης κλάδου, με σύσταση νέας Εταιρείας - Πιστωτικού Ιδρύματος με την επωνυμία Τράπεζα Eurobank Α.Ε.

Τα αποτελέσματα της Μοτοδυναμικής ενισχύθηκαν από την επέκταση στην Αγορά ενοικίασης αυτοκίνητων, μέσω της εξαγοράς του 80,5% της ‘Λάϊον Ρένταλ Α.Ε.’ Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων. Στα θετικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών (+€34 εκατ.) και τα EBITDA (+€9 εκατ.) σημείωσαν μεγάλη αύξηση και η Εταιρεία γύρισε σε κερδοφορία. Στα αρνητικά στοιχεία, η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών που ήταν αρνητική, λόγω των αρνητικών λειτουργικών ταμειακών ροών, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να αυξηθεί κατά €11 εκατ.”.

 

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε:

“Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ‘αδύναμος κρίκος’. Αρκετοί τίτλοι, ειδικά όσοι δεν σχετίζονται ιδιαίτερα με την κρίση, αντέδρασαν σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά, με κάποιους να δίνουν και ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

 

Η πτωτική τάση είναι ακόμα κραταιά και είναι νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα. Το να ακολουθήσουμε τα σήματα μας στο excel είναι ότι καλύτερο, αν θέλουμε να κερδίσουμε την Αγορά. Το volatility θα συνεχίσει να είναι μεγάλο, μιας και ακόμα έχουμε πρόθυμους πωλητές, ειδικά όταν υπάρχουν γρήγορα κέρδη.

 

Οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να κάνουν την διαφορά και το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο “QE” βάζοντας “ζώνη ασφαλείας” και στην Οικονομία.

 

Το αν τα 750 δισ. είναι αρκετά για να ανακόψουν την ύφεση στην Ευρώπη θα φανεί στο μέλλον, παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Καλώς, ή κακώς τα νέα σε σχέση με τον ιό οδηγούν στην παρούσα τις Αγορές και όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει έχουν πέσει στο κενό.

 

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή χωρίς βιαστικές αγορές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις στις υπερβολές. Χωρίς στρατηγική ένα χαρτοφυλάκιο είναι αδύνατον να κερδίσει, ενώ ακόμα και ένα ωριαίο γράφημα μπορεί να προσφέρει σημαντικά κέρδη”.

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα