Aσανσέρ οι αγορές με το βλέμμα στα δεδομένα του Covid19 και της FED

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 14:10
UPD:14:47
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Η FED απαντά στις εξελίξεις με έναν δυναμικό συνδυασμό μέτρων.  Ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί  πρόγραμμα ύψους 300 δισ. για στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και το πρόγραμμα Term Asset-Backed Loan Facility, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ακόμη θα ξεκινήσει εκ νέου η αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων και συνεχίζει κανονικά το QE.

Στον απόηχο των ανακοινώσεών της τα futures στη Wall Street καταγράφουν δυναμική άνοδο. Ραγδαία αναστροφή του κλίματος και στην Ευρώπη. Παρίσι και Φραγκφούρτη γύρισαν σε θετικό έδαφος. Περιορίστηκαν επίσης οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη και τον FTSE 100 στο Λονδίνο.  

Λίγο νωρίτερα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Είχαμε ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παρά τα αυστηρότατα μέτρα, που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις κρούσματα και θάνατοι από τον Covid19 πολλαπλασιάζονται. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζονται τα τεχνικά προβλήματα. 

Στις 14:02 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε πτώση 4,4% και κινείται σε επίπεδα που είχε να συναντήσει εδώ και επτά χρόνια. Παρίσι και Φραγκφούρτη έρχονται αντιμέτωπα με απώλειες της τάξης του 3,5% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 3,7%. Πτώση 4,25% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Αεροπορικές και τουριστικές εταιρείες δέχονταn εκ νέου σφυροκόπημα, με τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής να κάνει βουτιά 7% στον πανευρωπαίκό δείκτη. Τα καμπανάκια για την παγκόσμια οικονομία πληθαίνουν. ΟΟΣΑ, Moody's και Goldman Sachs εξέδωσαν νέες προειδοποιήσεις για ύφεση σήμερα. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1% το 2020, καθώς το αμερικανικό αναμένεται να κάνει ελεύθερη πτώση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα