Για μία ακόμη φορά, η FED ήταν η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, προχωρώντας σε έκτακτη μείωση επιτοκίων, για πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008. Το βάρος πέφτει τώρα στις κεντρικές τράπεζες Ευρώπης και Ιαπωνίας, που δέχονται πιέσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της FED, παρά τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.
ΗFED αιφνιδίασε τις αγορές, ανακοινώνοντας μείωση του κόστους δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, με την παραδοχή ότι ο κοροναϊός συνιστά απειλή για την οικονομία και ότι γι' αυτό έπρεπε να αναλάβει δράση.
H προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναλυτές της Commerzbank αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά δέκα μονάδες βάσης και σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά κάτω του μηδενός. «Η γρήγορη και αποφασιστική μείωση από τη FED στηρίζει την άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στη συντονισμένη, παγκοσμια δράση νομισματικής χαλάρωσης», αναφέρει η Commerzbank σε υπόμνημα προς τους πελάτες. Παράλληλα, βλέπει προσωρινή αύξηση στις αγορές ομολόγων κατά 20 δισ ευρώ μηνιαίως. Η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα εταιρικά ομόλογα ή ιταλικό κρατικό χρέος, το οποίο τον τελευταίο καιρό δέχετα πιέσεις, εκτιμά η Commerbank.
H τελευταία φορά που η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια ήταν τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% και επανεκκινώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με ρυθμούς 20 δισ.ευρώ το μήνα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δεσμευθεί ότι είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσει στη λήψη αναγκαίων μέτρων.
Η Commerzbank υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,5%, από 0,9% το 2020.
naftemporiki.gr