Πρεμιέρα στο ασφαλιστικό με «ενδεκάδα» αλλαγών

Σε ισχύ από σήμερα ο νόμος - Ο νέος τρόπος λειτουργίας του ΕΦΚΑ
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 11:04
UPD:11:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Σε διαδικασία ραγδαίων αλλαγών εισέρχεται από σήμερα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, καθώς οι ρυθμίσεις που περιέχει ο νέος νόμος που ψηφίσθηκε χθες το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής διαπερνά όλους τους βασικούς άξονες της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. 

Οι αλλαγές του νέου νόμου που αγγίζουν περίπου 4 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων αφορούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, τις σταδιακές μειώσεις εισφορών των μισθωτών με πλήρη απασχόληση. Επίσης, επιφέρουν αλλαγές στην οργανωτική και διοικητική ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, στη συντόμευση των χρόνων απονομής των συντάξεων, στην κατάργηση των διπλών εισφορών για μισθωτούς με διπλή απασχόληση και μπλοκάκι.

Η «πρεμιέρα» του νέου ασφαλιστικού γίνεται σήμερα Παρασκευή, με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, στην οποία θα επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργήσει στον ψηφιακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov. gr, στον οποίο 1,4 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν την κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν για το 2020.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα