Αυτή η εβδομάδα θα περάσει ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία για το πετρέλαιο, με συνολικές απώλειες σχεδόν 12%. τις μεγαλύτερες σε διάστημα άνω της τετραετίας. Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, όπου θεωρείται σχεδόν δεδομένη μια μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών. Όμως ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ μειώσει την προσφορά κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως, οι τιμές θα μπορούσαν να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τον Απρίλιο, όπως προβλέπει αναλυτής της S&P Global.
Και αυτό διότι τα αποθέματα αυξάνονται εν μέσω χαμηλότερης πετρελαϊκής ζήτησης λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, εξηγεί σε συνέντευξή του στο CNBC o Κάγκ Βου, επικεφαλής αναλύσεων για την Ασία.
Το προσωρινό «λουκέτο» σε κινεζικές επιχερήσεις εξαιτίας του κοροναϊού και οι ματαιώσεις αεροπορικών πτήσεων φουντώνουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο, ένα σενάριο που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Μπρεντ και αμερικανικό αργό υποχωρούσαν και σήμερα, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, οδεύοντας προς εβδομαδιαίες απώλειες 12%, τις χειρότερες από τον Ιανουάριο του 2016. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε σε χαμηλά 14 μηνών, κάτω από τα 51 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες σχεδόν 2% για το αμερικανικό αργό, πασχίζοντας να παραμείνει πάνω από τα 56 δολάρια το βαρέλι και έχοντας υποστεί εβδομαδιαίες απώλειες 13%, τις μεγαλύτερες από τον Νοέμβριο του 2014.
Με τον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού σχεδόν δεδομένο, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση. Ειδικότερα για την Κίνα, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε την προβλεψή του κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο ήμισυ του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚ εξετάζει ακόμη μία μείωση της παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως στη συνεδρίαση της 5-6 Μαρτίου. «Η Σαουδική Αραβία αποτελεί βασικό παίκτη... οπότε μια μείωση της τάξης των 600.000 βαρελιών ημερησίως θα προσφέρει στήριγμα στην αγορά» επισημαίνει ο κ. Βου. Παρ' όλα αυτά, η συσσώρευση των αποθεμάτων χρειάζεται χρόνο για να απορροφηθεί. «Σε όρους τιμών, η αγορά θα παραμείνει αδύναμη τον Μάρτιο και Απρίλιο,προτού βελτιωθεί το καλοκαίρι», εκτιμά ο κ. Βου.
naftemporiki.gr