Talk of the market: Τι νέα «διαδίδονται» στην αγορά

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 11:16
UPD:11:16

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στις αγορές με αμείωτη ένταση. Καθώς η κρίση του Covid - 19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι οικονομικοί αναλυτές μιλούν για απροσδιόριστες συνέπειες στην οικονομία, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις επενδυτικές αποφάσεις. Το κύμα του sell off που εξανέμισε σε λίγες ημέρες κεφαλαιοποίηση πολλλών δισεκατομμυρίων πλήττει και το ελληνικό χρηματιστήριο που μετρά βαριές απώλειες, πάνω από 7,5 δισ. ευρώ, από την αρχή του έτους. 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι πιο ψύχραιμοι τηρούν στάση αναμονής και ακολουθούν τις οδηγίες του …ΕΟΔΥ.

Σε αναμονή της απόφασης του SSM που θα δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση της Praxia βρίσκεται η Viva Wallet, του Χάρη Καρώνη. Μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος στο Μουσείο Νομισμάτων, είπε ότι κατέθεσε σχετικό αίτημα και στους επόμενους μήνες αναμένει την απόφαση. Η τραπεζική άδεια θα ισχυροποιήσει τη θέση της Viva που σήμερα διαθέτει 14 καταστήματα, με παρουσία σε 20 χώρες.

 

Mε στόχο να περιορίσει κατά το ήμισυ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ο όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων εστιάζει τη στρατηγική του σε τρείς άξονες: στον τομέα διύλισης με ψηφιοποίηση και ενεργειακή απόδοση, στο μέτωπο των επενδύσεων με ανάπτυξη συμβατικών δραστηριοτήτων και περαιτέρω διείσδυση στην αγορά με νέα προϊόντα και τέλος αύξηση μεριδίου στις ΑΠΕ και αξιοποίηση νέων ευκαιριών. 

 

Για τη στρατηγική του ομίλου ΕΛΠΕ μίλησε σε τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης. Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA το 2019 ανήλθαν σε 572 εκαρτ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 185 εκατ. ευρώ, με την υπεραπόδοση των κλάδων διύλισης και εμπορίας να υπερκαλύπτουν τις επιπτώσεις από το δυσμενές περιβάλλον και την επίπτωση από την πεντάμηνη αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της Ελευσίνας για τις εργασίες συντήσής του.

 

Μοtor Oil αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2019 στις 16 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

 

Θα προηγηθεί η Eurobank που ανακοινώσει αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2019 στις 12 Μαρτίου.

 

Μεταρρυθμίζεται το σύστημα αδειοδότησης για ΑΠΕ, σύμφωνα με νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Απαιτείται βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας με αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου αντί για άδεια παραγωγού και δεν απαιτείται απόφαση της ΡΑΕ ενώ θεσπίζεται Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ.

 

Η BriQ Properties ολοκλήρωσε την αγορά του τουριστικού καταλύματος “Mr & Mrs White Corfu” στην Κέρκυρα έναντι τιμήματος 3 εκατ. ευρώ στην Hotel Keys, θυγατρική της HotelBrain, με την οποία επέκτεινε την συνεργασία της με την αγορά του τρίτου τουριστικού ακινήτου της αλυσίδας.

 

O Ιωάννης Πεχλιβανίδης, είναι το νέο ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Ελλάκτωρ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο κ. Πεχλιβανίδης αντικατέστησε τον παρετηθέντα Ιορδάνη Αϊβάζη. Το ΔΣ ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα στις 27.2.2020 με πρόεδρο τον Γεώργιο Προβόπουλο, αντιπρόεδρο τον Δημήτριο Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλο τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση και μέλη τους κ.κ. Ιωάννη Πεχλιβανίδη, Παναγιώτη Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνα, Κομνηνό-Αλέξιο Κομνηνό, Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη και Ελένη Παπακωνσταντίνου.

 

Τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του υιού, που οδήγησαν σε κλείσιμο εργοστασίων, γραφείων και καταστημάτων - σε περιοχές της Κίνας και πλέον σε γειτονιές άλλων χωρών του κόσμου, όπου υπάρχουν κρούσματα - προκαλούν οικονομική ζημιά στον κλάδο των διοργανωτών εκθέσεων, στον συνεδριακό τουρισμό ακόμη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά για την υποστήριξη διοργανώσεων, με επιχειρηματικό ή και κοινωνικό χαρακτήρα, όπως π.χ. το καρναβάλι. Πάντως στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών μελετά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, με βάση τις πραγματικές απώλειες που θα προκύψουν λόγω της ματαίωσης του καρναβαλιού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα