Από το δημοψήφισμα υπέρ του Βrexit μέχρι τις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου με θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, η «οδύσσεια» των βρετανικών αγορών ήταν μεγάλη. Και πάνω που τα πράγματα στη βρετανική πολιτική φαινόνταν να ηρεμούν, φέρνοντας «νηνεμία» και στις βρετανικές αγορές, η αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Σατζίντ Τζαβίντ ενισχύει τις προβλέψεις για επεκτακτικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών. Και, για μία ακόμη φορά, έρχονται τα πάνω-κάτω για μετοχές, ομόλογα και εθνικό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για αποδυνάμωση των βρετανικών κρατικών ομολόγων, βάζοντας φρένο στο φετινό ράλι. Η αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, με στόχο την τόνωση της βρετανικής οικονομία, αναμένεται να δώσει -έστω και προσωρινά- ώθηση στη στερλίνα. Ήδη το βρετανικό νόμισμα έκανε χθες άλμα, μετά την είδηση της παραίτησης του Τζαβίντ και τις πληροφορίες ότι αναλαμβάνει στη θέση του ο Ρίσι Σαφίκ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs.
O Tζαβίντ παραιτήθηκε χθες έπειτα από διένεξη με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ενώ στη θέση του αναλαμβάνει ο Ρίσι Σαφίκ. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κυβέρνηση θα διατηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες που προβλέπουν εξισορρόπηση εσόδων και δαπανών για την επόμενη τριετία.
«Η αντίδραση των αγορών με ρευστοποιήσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων(gilts) και ισχυρότερη στερλίνα είναι ενδεικτική των προσδοκιών για περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης», επισημαίνει στο Bloomberg ο Μοχάμεντ Καζμι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Union Bancaire Privee.
Οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κινούνται κοντά σε υψηλά τριών εβδομάδων, παρά την ευρύτερη τάση αποκλιμάκωσης. Όσο για τη στερλίνα, επιδόθηκε χθες σε ράλι, με άνοδο του βρετανικού νομίσματος πάνω από το 1,30 έναντι του δολαρίου και τους επενδυτές να «βλέπουν» περισσότερα κέρδη βραχυπρόθεσμα.
Την ώρα που η στερλίνα καλπάζει, ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε χθες με πτώση ενώ σήμερα είναι σε αναζήτηση κατεύθυνσης, δεδομένου ότι στον δείκτη κυριαρχούν εταιρείες με εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τζόνσον, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στις αγορές εάν καταφέρει να επανεκκινήσει την οικονομία, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο ρίσκο για τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα είναι η προοπτική να χάσει την πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε. μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit.
«Η στάση στις μετά-Brexit εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι κάπως μπερδεμένη, δεδομένου ότι ο Τζαβίντ ήταν υπέρμαχος της ισοδυναμίας, κάτι που ίσως να μην είναι καν στο τραπέζι», εξηγεί ο Βαλεντίν Μαρίνοφ της Credit Agricole. «Το μεγάλο ρίσκο για όσους στοιχηματίζουν στη στερλίνα είναι η απογοήτευση, τόσο από τον προϋπολογισμό όσο και από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις», προσθέτει.
Στο παζλ προστίθεται και η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου κι εκεί αναμένεται αλλαγή ηγεσίας και οι επόμενες κινήσεις επιτοκίων στη μετά-Brexit εποχή.
naftemporiki.gr