ΠΛΟΥΣΙΟ παραμένει το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, παρά τις αποκρατικοποιήσεις που υλοποιήθηκαν στα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με τις μόνιμες πλέον ανάγκες ρευστού, αναμένονται σημαντικές κινήσεις και εντός του 2008.
Πέραν των άμεσων κινήσεων αποκρατικοποίησης, που είναι η εκχώρηση πακέτων μετοχών ή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο εταιρειών υπό κρατικό έλεγχο, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει την ευχέρεια να αξιοποιήσει και με άλλες μεθόδους τις μετοχές που κατέχει σε διάφορες εταιρείες.
Ταυτόχρονα, η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων ενισχύεται με την εφαρμογή του θεσμού sale & lease back δημοσίων ακινήτων, αλλά και με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Το ποσό που έχει προγραμματίσει να εισπράξει η κυβέρνηση το 2008 από τις αποκρατικοποιήσεις είναι τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους, που σημαίνει ότι το τελικό ποσό είσπραξης (σε επίπεδο στόχων) θα είναι υψηλότερο.
Ο ΟΤΕ
Το κλειδί και το μεγάλο στοίχημα της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων του 2008, θα είναι ο ΟΤΕ. Η διάθεση του πακέτου μετοχών ύψους 10,7% του ΟΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τον περασμένο Ιούνιο, αποδείχθηκε επιτυχημένη ως διαδικασία, αλλά σήμανε και τη δυστοκία ανεύρεσης στρατηγικού συμμάχου που να πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση.
Ο στόχος για το στρατηγικό εταίρο, που θα είναι ξένη εταιρεία επιτυχημένη στον τομέα των επικοινωνιών παραμένει, αλλά η διαδικασία περιπλέκεται, καθώς η Marfin I.G. έχει ήδη αποκτήσει μετοχές του οργανισμού που καλύπτουν άνω του 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και αποτελεί τον ισχυρότερο μέτοχο μετά το Δημόσιο.
Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 28,03% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ σε περίπτωση στρατηγικής συμμαχίας, ο υπουργός Οικονομίας και οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει δηλώσει ότι θα διατηρηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 10% ώστε να δημόσιο να ασκεί έλεγχο, για λόγους εθνικής ασφαλείας, στον φορέα, που θα έχει το μάναντζμεντ του οργανισμού.
Το πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2008, πλην του ΟΤΕ, περιλαμβάνονται:
- Η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ στο ΧΑ.
- Η διάθεση νέου ποσοστού μετοχών της ΑΤΕ. Σήμερα το δημόσιο κατέχει το 77,31% του μ/κ και στόχος είναι να περιορίσει τη συμμετοχή του σταδιακά, προς το 50%.
- Η διερεύνηση της περαιτέρω αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ).
- Η αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχειών του Ελληνικού Δημοσίου των οποίων τη διοίκηση και διαχείριση έχει η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ).
Ειδικότερα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και επιχειρηματικών μονάδων της ΕΤΑ: Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Φαλήρου, Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας ΑΕ, Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Αλυκές Αναβύσσου και Ξενία Βυτίνας, Θάσου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας.
- Η διερεύνηση της προσφορότερης μεθόδου αξιοποίησης συμμετοχών του δημοσίου σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω:
- Της εφαρμογής του νόμου 3581/2007 «Πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου, που καθορίζει το πλαίσιο και τη διαδικασία για τις μακροχρόνιες και χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου».
- Της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, ακίνητα λιμένων κ.λπ.) μέσω συμπράξεων με ιδιώτες, εντός ενός ευέλικτου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου θα μεταβάλλει δραστικά τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, κινητοποιώντας διεθνή και ελληνικά κεφάλαια που θα προσδώσουν νέα ώθηση στην οικονομία.
Από το μετοχολόγιο του Δημοσίου, προκύπτει ότι υψηλά ποσοστά επί του μετοχικού κεφαλαίου, διαθέτει (άμεσα συν τις μετοχές της ΔΕΚΑ) το Δημόσιο στην ΑΤΕ 77,31%, στην ΕΥΑΘ 74,02%, στην ΕΥΔΑΠ 61,33%, στον ΟΛΘ 74,27%, στον ΟΛΠ 74,14%.
Στη ΔΕΗ η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται σε 51,12%, στον ΟΠΑΠ στο 34%, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο 34,37% και στα Ελληνικά Πετρέλαια στο 35,49%.
Κοντά στο στόχο
Οι αποκρατικοποιήσεις που υλοποιήθηκαν ως τώρα εντός του 2007 απέφεραν έσοδα 1,63 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας σημαντικά τον προβλεπόμενο στόχο των 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται η υπέρβασή του από τις σε εξέλιξη αποκρατικοποιήσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) ΑΕ, εφόσον ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2007 περιλάμβανε την αποκρατικοποίηση ποσοστού 10,7% του ΟΤΕ, μέσω διάθεσης μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές, που απέφερε έσοδα ύψους 1,12 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε τον Ιούλιο η διάθεση του 20% των μετοχών του Τ.Τ. σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ταχεία διαδικασία βιβλίου προσφορών και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 0,51 δισ. ευρώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ