Ολυμπιακή: Διαπραγμάτευση με Ε.Ε. για το όνομα

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 09:40

ΠΡΟΘΕΣΗ της κυβέρνησης είναι να διαδεχθεί τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ένα νέο εταιρικό σχήμα οικονομικά υγιές και απαλλαγμένο από ελλείμματα, το οποίο το κράτος δεν θα ελέγχει κατά 100%. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων χθες στο πλαίσιο συνέντευξης για τα ΑΜΕΑ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας τις τέσσερις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία και τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή.

Οπως σημείωσε, κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, τα νησιά μας δεν θα μείνουν χωρίς αεροπορικές συνδέσεις, οι φορολογούμενοι δεν θα συνεχίσουν να βλέπουν τα λεφτά τους να «πετιούνται» χωρίς αποτέλεσμα και οι επιβάτες θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής, γιατί δεν θα υπάρξει μονοπώλιο στις αερομεταφορές στην Ελλάδα.

Συνέχιση

Το νέο σχήμα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα συνεχίσει το έργο των Ο.Α., αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα πως έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η εταιρεία δεν θα έχει οικονομικά βάρη.

Σε ό,τι αφορά το σήμα της Ο.Α., δεύτερο σε αναγνωρισιμότητα στον κόσμο, ο ΥΜΕ τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι, καθώς και το όνομα, αλλά το θέμα τελεί υπό διαπραγμάτευση με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης υπενθύμισε ότι η Ολυμπιακή έχει έλλειμμα περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ το συσσωρευμένο έλλειμμά της πλησιάζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο δημιουργίας της νέας εταιρείας, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως χρειάζεται αρκετός χρόνος, διότι πρέπει να γίνει επιχειρηματικό πλάνο, μελέτες και άλλες διαδικασίες που θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, προσδιόρισε ότι η νέα εταιρεία μπορεί να ιδρυθεί εντός του 2008.

«Δεν θέλουμε ένα ακριβές αντίγραφο της Ολυμπιακής, όπου το κράτος είχε κατά 100% τον έλεγχο», τόνισε για να προσθέσει ότι μέχρι τη δημιουργία της νέας εταιρείας η Ολυμπιακή με την παρούσα μορφή της θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει ούτε θέμα με τους πιστωτές της, καθώς έχει υπάρξει σχετική ρύθμιση.

Συνάντηση με ΟΣΠΑ

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι αύριο, Τετάρτη, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΣΠΑ, την οποία θα καλέσει να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες, να διαπιστώσουν πώς είναι τα πράγματα και να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις. Διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, καθώς ένα μεγάλο μέρος θα απορροφηθεί από τη νέα εταιρεία, ενώ για τους υπόλοιπους εξετάζονται τα σενάρια της εθελουσίας εξόδου ή της μετάταξης σε κάποια άλλη υπηρεσία. Για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν είναι μόνο δικό του θέμα, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών. Για τους συμβασιούχους, ειδικότερα, είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα.

Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι χειρίζεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση, η οποία δεν απέκλεισε να έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο, παραδέχθηκε ότι μπορεί η δημοτικότητά του να πέσει, αλλά υπογράμμισε ότι θέλει κάποια στιγμή να λένε πως «πέρασε από το υπουργείο Μεταφορών κάποιος που έδωσε πραγματική λύση. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου γιατί έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Εξάλλου, στα χρόνια προβλήματα της Ολυμπιακής αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Μεταφορών κ. Χατζηδάκη ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αφού σημείωσε πως του μεταφέρεται αποσπασματικά δήλωση, αμφισβητώντας κι αν έχει γίνει με αυτό τον τρόπο, παρέπεμψε στις απαντήσεις που έδωσε σε σειρά ερωτήσεων στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών.

Το ΠΑΣΟΚ

«Η δήλωση του υπουργού Μεταφορών, του κ. Χατζηδάκη, σχετικά με την Ολυμπιακή είναι μια πραγματικά πρωτοφανής ομολογία της ανικανότητας και της σκοπιμότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ολυμπιακή και συμπλήρωσε: «Είναι πραγματικά πρωτάκουστο Ελληνας υπουργός να καταθέτει τα όπλα της διαπραγμάτευσης, να υιοθετεί άκριτα όλα τα επιχειρήματα των ανταγωνιστών της Ολυμπιακής, να υπονομεύει την ίδια τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Και, πάνω απ' όλα, να έρχεται ο υπουργός Μεταφορών της Ελλάδας, ο οποίος να διαγράφει μια καθοριστική απόφαση για το μέλλον της Ολυμπιακής, όπως ήταν η απόφαση της Διαιτησίας του Αρείου Πάγου.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι εδώ αποκαλύπτεται δυστυχώς άλλη μια πτυχή της περίφημης κρυφής ατζέντας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου χρησιμοποιεί κατά τον προσφιλή της τρόπο ως άλλοθι τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες και την παντελή απουσία διαπραγμάτευσης προκειμένου να περάσει τη δική της νεοφιλελεύθερη ατζέντα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στη συστηματική απαξίωση και στην προοπτική διάλυσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε εδώ να πούμε ότι όπως και το 2005 όταν ο πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής είχε επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο -σας θυμίζω- στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης, υπήρξε η μεγάλη κοινωνική αντίδραση και σύσσωμη της αντιπολίτευσης, έτσι και τώρα θα αντιδράσουμε».

Το ΚΚΕ

Για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ψεύτικο άλλοθι» έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία μετά τη συνάντηση που είχε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους της Ολυμπιακής.

Η κ. Παπαρήγα άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ολυμπιακή υπέστη προγραμματισμένη φθορά από τις κυβερνήσεις που την άφησαν να σαπίσει». Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και την ύπαρξη της Ολυμπιακής και κάλεσε τους εργαζόμενους να μείνουν ενωμένοι.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει στην Ε.Ε. το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προσθέτοντας πως αν οι εργαζόμενοι διεκδικήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα το δίκιο τους, θα έχουν χάσει το παιχνίδι, αφού εκεί έχει αποφασιστεί «να παραμείνουν μόνο δύο-τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες».

Κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές Αερογραμμές προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές, αντιδρώντας στο διαφαινόμενο λουκέτο στην εταιρεία. Χθες το μεσημέρι οι συμβασιούχοι της εταιρείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική πολιτική βούληση να αναπτυχθεί η εταιρεία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Πιλότων Ο.Α., Γρήγορης Κωνσταντέλος, και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση κάποιων άλλων συμφερόντων.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα