Μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 09:36

Ο ΗΠΙΟΣ καιρός κατά τους πρώτους μήνες του έτους και οι υψηλές τιμές του προϊόντος από την αρχή της νέας χειμερινής περιόδου, περιόρισαν σημαντικά τους όγκους πετρελαίου θέρμανσης που πουλήθηκαν μέσα στο τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, κατά το 9μηνο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2007, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 16,7%, ενώ για το διάστημα 15 Οκτωβρίου έως τέλος Νοεμβρίου, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 22%. Οπως προκύπτει από την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η StatBank, η αγορά πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική, καθώς οι παραγγελίες που δέχονται οι εταιρείες είναι για μικρότερες ποσότητες από ό,τι συνήθως.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις σε αρκετές από τις λεγόμενες μικρότερες εταιρείες, καθώς τους στερεί ρευστότητα, ενώ τις επιβαρύνει με το κόστος διατήρησης των αποθεμάτων, κάνοντάς τις έτσι ευάλωτες σε κινήσεις εξαγορών.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις, από τα στοιχεία που παραθέτει η StatBank, προκύπτει ότι το 9μηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2007, η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης έπεσε κάτω από τα 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Ετσι, το σύνολο της εγχώριας αγοράς καυσίμων, συμπαρέσυρε το σύνολο της αγοράς βενζινών-ντίζελ.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των ποσοτήτων μεταξύ των εταιρειών εμπορίας, κατά το 9μηνο του 2007, διαπιστώνεται μικρή απώλεια του μεριδίου των 6 μεγαλύτερων εταιρειών, οι πωλήσεις των οποίων αντιπροσώπευαν το 69,8% της συνολικής αγοράς, έναντι 71,3% που κατείχαν οι ίδιες κατά το 9μηνο του 2006. Αντίθετα, οι μεσαίες εταιρείες διευρύνουν τα μερίδιά τους, ενώ οι μικρές εταιρείες συνεχίζουν να χάνουν μερίδια, ως αποτέλεσμα της κρίσης που διέρχονται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα