Πετρέλαιο: Ορατός ο κίνδυνος απότομης διόρθωσης

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 09:13
UPD:09:14
REUTERS/AGUSTIN MARCARIAN

Η απάντηση στο ερώτημα πόσο θα αυξηθεί φέτος η παραγωγή των ΗΠΑ ίσως να είναι το πιο καίρια για την πορεία των τιμών του πετρελαίου το 2020. Μια άλλη παράμετρος αφορά τους ρυθμούς αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο CNBC, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «απότομων διορθώσεων» στις τιμές τους προσεχείς μήνες.

Για τον Κρις Γουίφερ, senior partner στη Macro-Advisory, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα ασκήσουν φέτος τη μεγαλύτερη επιρροή στις τιμές του αργού πετρελαίου. Οι πρώτοι δύο αφορούν τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης και την υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των υπολοίπων εταίρων του καρτέλ. Η συμμαχία, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησε για μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, πέραν της προηγούμενης συμφωνίας για μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Η μεγάλη αβεβαιότητα για φέτος -και έχει ήδη αρχίζει να συζητιέται- είναι το εάν μπορούν και εάν πράγματι οι Αμερικανοί παραγωγοί συνεχίσουν να αυξάνουν την προσφορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα», εξηγεί ο κ. Γουίφερ στο CNBC.

H Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τον προηγούμενο μήνα προέβλεψε επιβράδυνση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου στο 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, από 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019.

Σε ένα τέτοιο σενάριο και υπό την προϋπόθεση ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα τηρήσει τις ποσοστώσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν μεταξύ 60 και 70 δολαρίων το βαρέλι, όπως προβλέπει ο κ. Γουίφερ. 

Η εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων βοήθησε τις ΗΠΑ να κατακτήσουν την κορυφή μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και μια από τις κορυφαίες εξαγωγούς αργού.

Την τελευταία δεκαετία, οι ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιάσει την παραγωγή στα 12,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών(ΕΙΑ).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα