Υπέρ σταθερών επιτοκίων το 2008 ο ΟΟΣΑ

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2007 12:51
UPD:12:53

ΥΠΕΡ της διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωζώνη τάσσεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη διετή έκθεσή του, την οποία δημοσιοποίησε την Πέμπτη.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στα βιομηχανοποιημένα κράτη, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, λόγω επιδείνωσης της κρίσης στη στεγαστική αγορά.

Οι νέες προβλέψεις του οργανισμού βασίζονται στην υπόθεση ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν στο 4,5% μέχρι να επέλθει ανάκαμψη, το 2009.

Στην Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο 4% «για τα επόμενα χρόνια», καθώς το ισχυρό ευρώ και η άνοδος των τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Όσον αφορά την Τράπεζα της Ιαπωνίας, ο οργανισμός εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων της από το τρέχον 0,5%, μέχρις ότου επιβεβαιωθεί μια επάνοδος του πληθωρισμού.

Περιθώριο για μείωση των επιτοκίων από το 5,75% που είναι σήμερα, χωρίς να πληγεί η σταθερότητα των τιμών, εκτιμάται ότι έχει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ειδικά για τη Fed, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι μια περαιτέρω μείωσή τους θα ήταν δικαιολογημένη μόνο «αν ενισχυθεί ο κίνδυνος της ύφεσης».

Όσον αφορά στην ανάπτυξη στα 30 κράτη μέλη του, αναμένει επιβράδυνσή της το 2008 στο 2,3%, έναντι 2,7% που προέβλεπε τον περασμένο Μάιο. Η ανάκαμψη στο 2,4% θα επέλθει, σύμφωνα με τον οργανισμό, το 2009. Για το τρέχον έτος διατήρησε τις προβλέψεις του στο 2,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα