Ποιος αναλαμβάνει διοικητής στην Τράπεζα της Αγγλίας;

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 09:48
UPD:11:26
REUTERS/PETER NICHOLLS

Ο Άντριου Μπέιλι, επικεφαλής της Δεοντολογικής Οικονομικής Αρχής(FCA)αποτελεί τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο νέος Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης, που θα αναλάβει στη θέση του Μαρκ Κάρνεϊ, θα κληθεί να στηρίξει την οικονομία στη μετάβαση στη μετά-Brexit εποχή. Και, εάν ο Μπόρις Τζόνσον επιλέξει ένα σκληρό Brexit, η πρόκληση είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Ο 60χρονος Μπέιλι θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Ο Μπέιλι είναι διευθύνων σύμβουλος της Δεοντολογικής Οικονομκής Αρχής(FCA), της ρυθμιστικής αρχής που είναι επιφορτισμένη με το να ελέγχει για παρατυπίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ είχε διατελέσει και υποδιοικητής στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο νέος διοικητής αναλαμβάνει σε μια δύσκολη εποχή για τη βρετανική οικονομία, καθώς εισέρχεται σε μία ακόμη περίοδο διαπραγματεύσεων και αβεβαιότητας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του έτους αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του τετάρτου τριμήνου, προειδοποιώντας για την αβεβαιότητα λόγω Brexit και τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. 

Παρ' όλα αυτά, καταναλωτές και επιχειρήσεις διατηρούν αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων και καταναλωτών ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK σημείωσε άνοδο τριών μονάδων, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, με την άνοδο να οφείλεται στις βελτιωμένες προσδοκίες για την οικονομία το 2020. Σε υψηλά πενταμήνου και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Lloyds.

Kαι οι δύο έρευνες είχαν προηγηθεί των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και της καθαρής νίκης του Μπόρις Τζόνσον. Παρά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης, οι δείκτες παραμένουν κάτω του ιστορικού μέσου όρου, καθώς το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο, με την προσοχή να στρέφεται στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. πριν από τα τέλη του 2020.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα