Τζόνσον και επιβράδυνση κρατούν δεμένα τα χέρια της Τράπεζας της Αγγλίας

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 14:45
UPD:14:46
REUTERS/HANNAH MCKAY

Στάση αναμονής τήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, περιμένοντας τις κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον στο Brexit αλλά και τον αντίκτυπο στην οικονομία από τη συντριπτική εκλογική του νίκη.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, στο 0,75%, με την επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής να ψηφίζει με επτά ψήφους υπέρ της απόφασης, έναντι δύο ψήφων κατά. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τη στάση επαγρύπνησης που είχε τηρήσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι «εάν η παγκόσμια ανάπτυξη δεν καταφέρει να σταθεροποιηθεί ή παραταθεί η αβεβαιότητα λόγω Brexit, η νομισματική πολιτική ίσως χρειασθεί να συνδράμει στην ενίσχυση της αναμενόμενης βρετανικής ανάκαμψης».

Η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε στο 0,1% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο έναντι πρόβλεψης του Νοεμβρίου για 0,2%, αντικατοπτρίζοντας την αποδυνάμωση των οικονομικών συνθηκών. 

Αναφερόμενη στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο, η βρετανική κεντρική τράπεζα τόνισε ότι η μερική αποκλιμάκωση της έντασης προσδίδει στήριξη στις οικονομικές προοπτικές, αν καιυπογράμμισε ότι οι ενδείξεις χαλάρωσης της βρετανικής αγοράς εργασίας συνιστούν μία ακόμη πρόκληση για την ανάπτυξη. Τον προηγούμενο μήνα είχε προβλέψει ανάπτυξη μόλις 1,2% για το 2020, τη βραδύτερη από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω του στόχου 2%, στο 1,5%. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί οικονομολόγοι δεν αποκλείουν μια αύξηση επιτοκίων το 2020.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα