Market Beat: Νευρικότητα πριν από ένα κρισιμότατο τριήμερο

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 10:08
UPD:10:27

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει μια σειρά γεγονότων που αναλόγως της εξέλιξης που θα έχουν μπορεί να καθορίσουν την τάση στα χρηματιστήρια επί μήνες. Δεν υπάρχει ανάλυση επενδυτικού Οίκου χωρίς ξεχωριστή αναφορά στις εκλογές του Ενωμένου Βασίλειου και στην πιθανότητα εμφάνισης κινδύνων που θα υπάρξουν αν δεν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις. Γιατί μπορεί τότε να γίνει αδύνατο το συναινετικό διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ πληγώνοντας την ανάπτυξη αμφοτέρων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Πέμπτη 12/12 με κορυφαίους συμβούλους για να συζητήσουν τους δασμούς για κινεζικά καταναλωτικά αγαθά αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου δηλαδή την Κυριακή, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Ο Trump αναμένεται να προχωρήσει με τις δασμολογήσεις, δήλωσε μια άλλη πηγή, γεγονός που θα μπορούσε να καταστρέψει τις προσπάθειες για να τερματιστεί μια εμπορική διαμάχη διάρκειας 17 μηνών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Χθες όσοι αγόραζαν μετοχές μετά τις 14:00, το έκαναν λες και ήταν σίγουροι πως στις επόμενες συνεδριάσεις αρχίζει το Santa Claus Rally. Ενώ οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ για τον προς ψήφιση “Ηρακλή” ήταν γνωστές αρκετά ενωρίτερα.

Στην Αθήνα οι αναλυτές απέδωσαν το χθεσινό άλμα στην ικανοποίηση που προκάλεσε η επικείμενη ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου ‘Ηρακλής’ δηλαδή του νομοσχεδίου για τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων, με στόχο την επιτάχυνση της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Πολλοί ισχυροί θεσμικοί χθες, απάντησαν στις πιέσεις επί τόσες πολλές συνεδριάσεις, τις τελευταίες 12, προκαλώντας άλμα εις ύψος στις μετοχές του κλάδου. Τα υπόλοιπα blue chip ακολούθησαν και η εικόνα τους στις 15:50 περιλάμβανε 24 ανοδικά και ένα με οριακές απώλειες. Το σημαντικότερο δε ήταν, ότι σε αυτά με τα μεγαλύτερα κέρδη βρισκόντουσαν οι ΔΕΗ +5,04%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,86%, ΟΠΑΠ +3,89% και ΜΥΤΙΛ +3,25%. Ο τζίρος είχε υπερβεί τα 65 εκατ. ευρώ, ενώ στις περισσότερες των προηγούμενων καθοδικών συνόδων είχε περιοριστεί με αξία συναλλαγών στο κλείσιμο κάτω των 60 εκατ.

Το δε θετικότερο μήνυμα από όλα, προέκυπτε από την σύγκριση της εικόνας του ΧΑ με αυτή στα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Αφού η Αθήνα κέρδιζε πάνω από +2% και σε αυτά, τα μεγαλύτερα κέρδη +0,8% αφορούσαν τον Ισπανικό ΙΒΕΧ.

Επίσης θετικό κατά την εκτίμησή μας ήταν ο μέγεθος του ενδιαφέροντος για προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ με αξία πάνω από 3 εκατ. ευρώ για κάθε μια, χωρίς να θεωρήσουμε λίγη την αξία τους για την ΑΛΦΑ, κοντά στο 1,5 εκατ. Από την έναρξη ως το πέρας της συνόδου η δυναμική δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών και επιφυλάξεων, αφού το άνοιγμα (864,81) με ανοδικό χάσμα μεγαλύτερο των τριών μονάδων, έγινε κατώτερο μέρας και ο ΓΔ μετά τις 13:55 δεν πέρασε κάτω από τις 880 μονάδες.

Ευτυχώς, μαζί με την υψηλή κεφαλαιοποίηση σημάδια για αγοραστικό ενδιαφέρον αναδείχθηκαν και για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που υπήρξε πρόσφατα θύμα “κακοποίησης”, μέσω άγριων πιέσεων. Μετά τις 16:00, ο μέσος όρος ήταν 20 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης και κοντά στις 50 μονάδες ήταν τα κέρδη του τραπεζοκεντρικού 25άρη, με τον δείκτη των τραπεζών να κερδίζει πάνω από +4%. Το ερωτηματικό ήταν το ποια αλλαγή στην πλάγια κίνηση του ΓΔ μετά τις 14:00 θα έδιδαν οι θεσμικοί του δολαρίου.

Η αγορά στις 2 Δεκεμβρίου χτύπησε ανώτερο έτους στις 902,41 μονάδες και μέσα σε επτά συνόδους υποχώρησε προχθές ως τις 861,53 με μια μόνο συνεδρίαση ανοδική ενδιάμεσα. Το rebound ωστόσο της χθεσινής συνόδου έχει καταφέρει να δώσει κέρδη στο τριήμερο +1,23% στον ΓΔ και +1,53% στον 25άρη. Με τη βοήθειά τους η επίδοση του δεύτερου εξάμηνου και του τέταρτου τρίμηνου διατήρησαν θετικό πρόσημο και πέρασαν πάνω από το +1,5%. Το σημαντικότερο δε είναι πως σε αυτές τις επιδόσεις δεν έχουν συμβάλλει μερικά από τα blue chip της Αθηναϊκής αγοράς αλλά τα περισσότερα με λίγες εξαιρέσεις.

Η ομάδα με τις 10 μετοχές του 25άρη που εμφάνισαν στο τριήμερα επίδοση καλύτερη των βασικών δεικτών είναι: ΔΕΗ +6,47%, ΟΠΑΠ +4,36%, ΑΛΦΑ +3,09%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,80%, ΕΥΡΩΒ +2,40%, ΜΠΕΛΑ +2,22%, ΠΕΙΡ +2,21%, ΛΑΜΔΑ +2,07%, ΜΟΗ +1,87%, και ΕΤΕ +1,84%. Με μεταβολές κοντά στο +1,5% του 25άρη συναντάμε τις ΕΧΑΕ +1,13% και ΜΥΤΙΛ +1,71%. Ακολουθεί η ομάδα με κέρδη στο τριήμερο αλλά μικρότερα του +1% όπως οι ΑΔΜΗΕ +0,47%, ΒΙΟ +0,84%, ΕΕΕ +0,37%, ΟΤΕ +0,45%, ΣΕΝΕΡ +0,78% και ΤΙΤC +0,54%. Στον αντίποδα με απώλειες υπάρχουν οι ΦΡΛΚ -3,25%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,59%, ΣΑΡ -1,45%, ΑΡΑΙΓ -1,32%, ΟΛΠ -0,90% και ΕΛΠΕ -0,36%.

Τα παραπάνω ενισχύουν τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών όπως που: “Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων, με στόχο την επιτάχυνση της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, το σχέδιο ‘Ηρακλής’, αποτέλεσε ισχυρό καταλύτη για αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας. Έτσι, παρά την ατμόσφαιρα γεωπολιτικής αβεβαιότητας που συντηρείται στην Α. Μεσόγειο, είναι πιθανή η συνεχιζόμενη αφύπνιση των αγοραστών”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,5% με 1,75% βοήθησε στο να κλείσουν ανοδικά οι βασικοί δείκτες στη Wall Street. Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει αύξηση των επιτοκίων μόνο αν υπάρξουν επίμονες, ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,11% ή 29,6 μονάδες στις 27.911,30, ο S&P κατέγραψε κέρδη +0,29% στις 3.141,63 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,44% στις 8.654,05 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,8% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1135 δολάρια από 1,1094 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,79%.

Στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας, χθεσινό δημοσίευμα της WSJ υποστήριζε ότι η οι ΗΠΑ θα παρατείνουν τη διορία για την επιβολή περαιτέρω δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Ωστόσο, ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, δήλωσε ότι «παραμένει στο τραπέζι» η επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά στις 15 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

ΕΥΡΩΠΗ

Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα των αγορών στραμμένο στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σήμερα το βράδυ αναμένεται η «ετυμηγορία» της Fed στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, ενώ αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την Κριστίν Λαγκάρντ για πρώτη φορά στο «τιμόνι».

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,22%, έχοντας ως πρωταγωνιστές τις μετοχές εταιρειών κοινής ωφελείας και πρώτων υλών.

Πέραν των κεντρικών τραπεζών, οι traders παρακολουθούν τις συζητήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου. Χωρίς έστω μια προκαταρκτική συμφωνία, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς 15% σε κινεζικά αγαθά ύψους 156 δισ. δολαρίων.

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις βρετανικές εκλογές, όπως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι έχει περιορισθεί η «ψαλίδα» μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε 0,58% και ο CAC 40 0,22%. Κέρδη και για τον FTSE MIB του Μιλάνου.

ΧΑ

Σε μεγάλο άλμα οδήγησαν οι Τράπεζες με απόλυτη κυριαρχία των αγοραστών στο τέλος

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 864,81 με ανοδικό χάσμα (3,14 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (861,67), κινήθηκαν ανοδικά αφού από τις 10:30 φάνηκε πως ολοκληρώθηκε η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας, με χαμηλότερο επίπεδο τις 864,81 έναντι των 861,58 την προηγούμενη. Άρα σύντομα διαπιστώθηκε πως η άνοδος των πρώτων λεπτών εξελισσόταν σε αναζήτηση του μέγιστου μέρας. Σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 884,08 από 867,18 μονάδες την Τρίτη. Προηγούμενα και για την ακρίβεια από τις 13:55 ως τις 16:55, οι επενδυτές έδωσαν στον ΓΔ μια πλάγια πορεία που τον κράτησε πάνω τις 880 μονάδες. Κατόπιν ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση, που τον οδήγησε στις 17:01 στις 882,87 μονάδες.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την ισορροπία που ίσχυε μόνιμα από τις 14:00 και μετά, καθώς σε αυτό το διάστημα είχαμε σταθερά κέρδη άνω του 2% για τον ΓΔ. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η ανοδική ώθηση οδήγησε στην εγγραφή τιμών για τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 884 μονάδες. Έτσι, έκλεισε πολύ κοντά στο ανώτερο της διακύμανσής του, αφού στις δημοπρασίες τον ώθησαν προς υψηλότερα επίπεδα.

Η μονιμότητα στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στη διαπραγμάτευση και των 4 τραπεζικών μετοχών του 25άρη στο πρώτο μέρος, και η απόλυτη επικράτηση γενικευμένης ζήτησης από τις 14:20 ως τις 17:20, καθόρισαν την πορεία του μέσου όρου. Ενισχυτές των ωθήσεων ψηλότερα στην τιμή του ήταν οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΜΟΗ και ΤΙΤC με κέρδη άνω του +3%.

Οι εντολές αγοράς έφεραν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 865,97 από 840,17 μονάδες, και υποχρεώθηκε να βρεθεί στο άνοιγμα οριακά γύρω από τις 837 από 824 μονάδες κατώτερο την Τρίτη. Συνεπώς η δυναμική τους βοήθησε τον ΓΔ να βρεθεί με ένα άλμα ψηλότερα από τις 880 μονάδες. Το επίπεδο των 880, μπορεί να θεωρηθεί πλέον σαν υπό αναίρεση αντίσταση μετά το +2,59% στο κλείσιμο.

Ήταν κυρίως πλάγια η κίνηση του ΓΔ, με το 100% του χρόνου του σε θετικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση με τις κινήσεις επιδιόρθωσης των απωλειών στα περισσότερα blue chip στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από ισοδύναμο έναντι του πρώτου μέρους τζίρο

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, με βάση τις μεγάλων διαστάσεων μεταβολές τους ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,90%, ΔΕΗ +5,89%, ΜΠΕΛΑ +4,19%, ΟΠΑΠ +3,89%, ΜΟΗ +3,60%, ΤΙΤC +3,22%, και ΒΙΟ +3,16%. Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, μετά τις 16:20 δεν υπήρχαν. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,798 από 58,545 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 14,686 εκατ. ευρώ (για ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 3 μονάδες και με μεταβολή 0 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,37% κατέληξε στο 1,37%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,53%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +5,59% από -0,11%, την ΕΤΕ στο +2,91% από +1,39%, ΕΥΡΩΒ +4,56% από +0,35% και την ΠΕΙΡ στο +4,52% από +0,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρά χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +2,35% από -1,34% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (25 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (0 από 19) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +2,59% οδηγήθηκε στις 883,96 από 861,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2228,62 από 2169,91 με μεταβολή +2,71%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,134 από 60,041 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 14,686 από 4,747 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 68,613 από 51,378 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,890 από 1,894 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 87 από 39, των καθοδικών 15 από 60 και 21 παρέμειναν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μεγάλη άνοδος έφερε ψήγματα αισιοδοξίας στους traders

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αποκλειστικά σε θετικό πεδίο, και τον έκλεισαν 58,71 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2228,84 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:11. Ενώ προηγήθηκε στις 10:32 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2177,29 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2226,15. Το κλείσιμο στις 2228,62 από 2169,91 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,71% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτινάχθηκε στα 36,323 από 9,866 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1100 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2226,75, κατώτερο τις 2180,25 και τελευταίες πράξεις στις 2226,50 μονάδες από 2172,00. Διακινήθηκαν επίσης 322 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2229,00 κατώτερο τις 2189,00 και τελευταίες πράξεις στις 2227,00 μονάδες από 2175,00 την Τρίτη. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 9.349 από 9.580 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 587 από 492.

Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 67 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 62 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 11 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες.

Χθες όσοι αγόραζαν μετοχές μετά τις 14:00, το έκαναν λες και ήταν σίγουροι πως στις επόμενες συνεδριάσεις αρχίζει το Santa Claus Rally. Ενώ οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ για τον προς ψήφιση “Ηρακλή” ήταν γνωστές αρκετά ενωρίτερα. Για τη στήλη, με γνωστή την προσήλωση στα στατιστικά, το επίπεδο των 880 μονάδων μπορεί να κρατήσει την αγορά σε μια ζώνη συσσώρευσης. Αν και η δύναμη της Τετάρτης μπορεί να αποδειχθεί αντίστοιχη ενός πιεσμένου ελατηρίου. Είναι αυτό που λένε οι αναλυτές, η αγορά βρέθηκε σε υπερ-πουλημένη περιοχή. Οι ίδιοι ανέφεραν πως ακυρώθηκε χθες το σήμα πώλησης που ίσχυσε μετά τη διάτρηση του επιπέδου των 885 μονάδων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Αν και αναμενόμενη μια ανοδική αντίδραση, μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί, το μέγεθος και η ένταση αυτής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ειδησεογραφικά. Η ψήφιση και τα οφέλη του σχεδίου “Ηρακλής” έχουν προεξοφληθεί, οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν διστακτικές ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης επιτοκίων από την Fed, αλλά και την ενδεχόμενη αναβολή των δασμών που αναμένεται να επιβληθούν στην Κίνα την 15η Δεκεμβρίου να μην έχει επιβεβαιωθεί. Παρόλα αυτά, η Αγορά κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο από τις 19 Αυγούστου, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι τα αντανακλαστικά των αγοραστών δεν έχουν χαθεί.

Η ισχυρή αντίδραση, έφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από την αντίσταση των 881 μονάδων, όπου βρίσκεται ο ΚΜΟ 30 ημερών. Η παραμονή της Αγοράς ψηλότερα από τις 881 μονάδες θα ακυρώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, με τα περιθώρια βέβαια να εμφανίζονται περιορισμένα, έως την μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 902 μονάδων. Η ζώνη των 874 μονάδων αποτελεί την πρώτη στήριξη, η ζώνη των 860 - 855 την δεύτερη σημαντική στήριξη, ενώ η κύρια στήριξη της Αγοράς εντοπίζεται στις 820 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών, κάτω Bollinger και χαμηλά Οκτώβρη).

Ο πτωτικός σχηματισμός Rising Wedge του ΔΤΡ είναι σε ισχύ, ενώ τασικά έχει ενεργοποιηθεί και βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης στα ημερήσια γραφήματα, παρά την σημερινή σημαντική άνοδο. Πρώτη αντίσταση του κλαδικού δείκτη οι 882 μονάδες, ενώ το σήμα πώλησης του σχηματισμού ακυρώνεται μόνο με την υπέρβαση των 924 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην γνώριμη περιοχή των 800 μονάδων, με την ισχυρότερη στήριξη να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, στις 730 μονάδες (προηγούμενο χαμηλό, ΚΜΟ 200 ημερών και το 61,8% του σχηματισμού).

Ολική επαναφορά στην χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη, να ακυρώνει το σήμα πώλησης που είχε τεθεί σε ισχύ. Αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν εισέλθει σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών, δίνοντας και με το παραπάνω την πολυπόθητη ανοδική αντίδραση.

Αν και η χθεσινή κίνηση της Αγοράς σε συνδυασμό με τον υψηλό όγκο συναλλαγών, αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας, θα χρειαστούν περισσότερα ‘καύσιμα’ ώστε να συνεχιστεί το ανοδικό momentum τις επόμενες ημέρες”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 12/12 φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση ότι οι ρυθμοί αλλαγής των επιτοκίων θα παραμείνουν ευνοϊκοί, αλλά οι επικείμενες βρετανικές εκλογές και μια προθεσμία (15 Δεκεμβρίου) για τις εμπορικές συνομιλίες της Κίνας-ΗΠΑ κράτησαν τους επενδυτές σε επιφύλαξη.

Η Fed κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής της την Τετάρτη, αλλά ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αναμονή, γεγονός που ώθησε τα χρηματιστήρια της Wall Street υψηλότερα.

Αυτό βοήθησε τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας που με άνοδο +0,8% ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,96%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,18%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,14% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των βασικών δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +0,11%. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν κατά -0,7%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο -0,65%, καθώς επιβαρύνθηκαν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά από σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι κινεζικές μετοχές όπως δείχνει ο σύνθετος δείκτης μετοχών στη Σαγκάη υποχώρησαν 0,06%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο -0,35%. Η δραστηριότητα ήταν υποτονική, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα νέα σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο της Κίνας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με κορυφαίους συμβούλους για να συζητήσουν τους δασμούς για κινεζικά καταναλωτικά αγαθά αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Ο Trump αναμένεται να προχωρήσει με τις δασμολογήσεις, δήλωσε μια ξεχωριστή πηγή στο Reuters, γεγονός που θα μπορούσε να εξαλείψει τις προσπάθειες για να τερματιστεί μια εμπορική διαμάχη διάρκειας 17 μηνών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα