Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 21:14
UPD:21:19
REUTERS/Leah Millis

Τελευταία συνεδρίαση για το 2019 και η Fed δεν επεφύλασσε κάποια έκπληξη στις αγορές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, επιλέγοντας να τηρήσει στάση αναμονής μπροστά στις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

Oλοκληρώνοντας τη διήμερη συνεδρίαση, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι δεν προσανατολίζεται σε κάποια κίνηση την επόμενη χρονιά, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η στάση της Fed δεν φάνηκε να επηρεάζει τη Wall Street, καθώς ήταν αναμενόμενη από τους επενδυτές.

Γράφοντας τον «επίλογο» μιας χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας μείωσε τρεις φορές τα επιτόκια, η επιτροπή ανοικτής αγοράς διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο εύρος του 1,5%-1,75%.

Στην ανακοίνωση όπου εξηγεί την απόφασή της, η επιτροπή άφησε να εννοηθεί ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σταθερή για κάποιο χρονικό διάστημα,  αν και οι αξιωματούχοι της Fed θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Η απόφαση για σταθερά επιτόκια ήταν ομόφωνη.

Παρά τις πιέσεις που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προς τη Fed για μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, κατέστη σαφές σε πρόσφατη κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι παρότι η Fed επαναξιολογεί την εργαλειοθήκη των «όπλων» για την καταπολέμηση της ύφεσης, φροντίζει να τηρεί τις ισορροπίες. 

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα