Στις 9 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα χαρτιά για την Praxia

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 13:18
UPD:14:31
SHUTTERSTOCK

Ενα δύσκολο παζλ πρέπει να επιλυθεί έως τη Δευτέρα, οπότε και θα κατατεθούν οι προσφορές για την Praxia Bank. H τράπεζα αυτή μετά από αυξήσεις κεφαλαίων διέθετε  το Μάϊο του 2019 περίπου 120 εκατ ευρώ κεφάλαια . Το αρχικό πλάνο για την τράπεζα ήταν αυτή να διαμορφωθεί  σε μια ψηφιακή τράπεζα αιχμής. Πάντως ο βασικός μέτοχός της  Atlas Merchant Capital του Bob Diamond δεν προτίθεται να βάλει άλλα κεφάλαια.

Η Praxia διαθέτει καταθέσεις περίπου 110 εκατ. ευρώ μέσω μιας γερμανικής πλατφόρμας ενώ οι χορηγήσεις της κινούνται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Το παζλ είναι δύσκολο καθώς τα κεφαλαιακά της αποθέματα εξαντλούνται και έτσι ο μέτοχος ζήτησε από τη UBS να διενεργήσει μια άτυπη διαγωνιστική διαδικασία η οποία θα επιτρέψει την εξεύρεση αγοραστή. Άλλως πως, η συνέχιση της λειτουργίας μια τράπεζας χωρίς κεφαλαιακά αποθέματα αλλά με καταθέσεις δημιουργεί μια σύνθετη κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας αναζητήθηκαν προτάσεις και από τις 4 συστημικές τράπεζες.

Η Εθνική εκφράζει σύμφωνα με τις πηγές ένα κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ φαίνεται πως για την Praxia ενδιαφέρεται και η VIva και η Η Αegean Baltic Bank (ΑΒΒank) που διευθύνει ο Θ. Αφθονίδης και μεγαλομέτοχος είναι η Chevanari Financial  Group.

To παζλ πάντως δεν είναι απλό καθώς σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές υπάρχει μεταξύ άλλων που πρέπει να προσμετρηθεί ένα σεβαστό μέγεθος αποζημιώσεων το οποίο θα πρέπει ο όποιος αγοραστής να προβλέψει αν θελήσει να διώξει τα στελέχη της Praxia όταν την αγοράσει.

E. Σακ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα