ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ των «ελαστικών» δαπανών του προϋπολογισμού του 2008 θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιοριστούν όσο γίνεται οι πιέσεις, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα έντονες στους πρώτους μήνες του έτους.
Αιτία είναι η αβεβαιότητα στο σκέλος των εσόδων, αλλά και οι υψηλές δαπάνες που θα απαιτηθούν από τις αρχές του έτους για την κάλυψη του κόστους των μισθολογικών αυξήσεων που έχουν ανελαστικό χαρακτήρα, καθότι, δεν μπορεί να αναβληθεί η καταβολή τους.
Σε ό,τι αφορά στα έσοδα, ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται στην είσπραξη επιπλέον 6,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προέλθει από τα καύσιμα και 660 εκατ. ευρώ, από τη φορολογία των ακινήτων.
Ωστόσο, η ενοποίηση της φορολογίας καυσίμων, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει περισσότερα έσοδα από εκείνα που εισέπραττε έως τώρα ο προϋπολογισμός, και επίσης το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τα μέσα Ιανουαρίου. Ο φόρος κατοχής επί των ακινήτων θα καταβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, που σημαίνει ότι στο πρώτο εξάμηνο ο προϋπολογισμός, θα εμφανίζει αποκλίσεις σε ό,τι αφορά στα έσοδα.
Πακέτο παροχών
Την ίδια περίοδο οι δαπάνες, θα είναι διογκωμένες, λόγω του πακέτου παροχών στο οποίο εντάσσονται:
- Η αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 52,25 ευρώ μηνιαίως, ώστε από 1/1/2008 να διαμορφωθούν στο ποσό των 330 ευρώ
- Η αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ μηνιαίως, ώστε από 1/1/2008 να φθάσει στα 230 ευρώ.
- Η χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και στις τρίτεκνες οικογένειες. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 41,10 ευρώ, για κάθε παιδί, που σημαίνει μια τρίτεκνη οικογένεια θα εισπράττει μηνιαίως το ποσό των 123,30 ευρώ.
- Η επιστροφή στους συνταξιούχους της 4ης και 5ης δόσης της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ.
- Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 36,5 ευρώ μηνιαίως, ώστε την 1/1/2008 να ανέλθει στο ποσό των 404 ευρώ.
- Η εισοδηματική πολιτική του 2008 για το Δημόσιο, η οποία στη χειρότερη περίπτωση θα προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 3% επί των βασικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που μεταφράζεται σε αύξηση 3,5-4% στις συντάξεις.
- Πέραν των γενικών αυξήσεων πρόσθετες αυξήσεις θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί, (35 ευρώ το μήνα), οι νοσοκομειακοί (ισόποση αύξηση στο επίδομα τροφής), οι συνταξιούχοι λόγω της ενσωμάτωσης μίας ακόμα δόσης του επιδόματος των 142 ευρώ.
- Επίσης πρόσθεσες αυξήσεις κατά 8,2% προβλέπονται για τους μισθούς των αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών και στρατιωτικών, λόγω εφαρμογής από 1.1.2008 νέου μισθολογίου. Παράλληλα αυξάνεται επίσης κατά 8,2% και το ειδικό επίδομα κινδύνου.
Δαπάνες που περιορίζονται
Αμέσως μετά τις γιορτές ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας, θα αποστείλει εγκύκλιο προς τα υπουργεία, τις νομαρχίες και τους φορείς που επιχορηγούνται, με την οποία παρέχονται οδηγίες, για την υλοποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2008.
Στόχος είναι η αποτροπή υπερβάσεων σε κονδύλια όπως είναι οι δαπάνες για έκτακτες αμοιβές προσωπικού, οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχορηγήσεις, αλλά και συστάσεις για τον έλεγχο των δαπανών κινητής τηλεφωνίας και επιχορηγήσεων.
Οι εντολές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα είναι οι ακόλουθες:
1. Η απορρόφηση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δεν είναι και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και είναι ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών.
2. Αιτήματα χορήγησης συμπληρωματικών πιστώσεων, τα οποία δεν συνδέονται με περιορισμό άλλων πιστώσεων δεν πρέπει ούτε καν να αποστέλλονται.
3. Οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό διατίθενται αποκλειστικά για τους τομείς στους οποίους αναγράφονται και απαγορεύεται η μεταφορά τους για άλλες δραστηριότητες, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.
4. Όλοι οι φορείς θα απεικονίζουν την πραγματικότητα, όσον αφορά το χρόνο απορρόφησης αλλά και την επάρκεια των πιστώσεων.
5. Δαπάνες προσωπικού: Για τις πληρωμές υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είναι εκτός του συστήματος ΔΙΑΣ, εφιστάται η προσοχή για την καταβολή διαφόρων επιδομάτων και έκτακτων αποδοχών.
6. Δεν επιτρέπεται να θιγούν τα κονδύλια που προορίζονται για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών.
7. Όταν πρόκειται για μετατασσόμενους ή αποσπασμένους υπαλλήλους, θα διασφαλίζονται προηγουμένως οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία τους.
8. Ειδικός έλεγχος θα γίνεται στις αμοιβές για υπερωρίες, συμμετοχές σε συμβούλια και επιτροπές, ομάδες εργασίας.
9. Οι δαπάνες για οδοιπορικά θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι απόλυτα επιβεβλημένες και δικαιολογημένες.
10. Δαπάνες κινητής τηλεφωνίας: Να συγκρατηθούν οπωσδήποτε εντός των προβλεπόμενων ορίων, ενώ κάθε δαπάνη που υπερβαίνει το όριο αυτό, δεν θα εγκρίνεται η πληρωμή της από το δημόσιο ταμείο.
11. Οι προμήθειες θα γίνονται μόνο μέσω του Ενιαίου Προγράμματος Κρατικών Προμηθειών.
12. Για τα Κοινοτικά Προγράμματα θα εγκρίνονται πιστώσεις μόνο εφόσον έχουν εγκριθεί τα προγράμματα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν κάποιο πρόγραμμα δεν υλοποιείται, ανακαλείται αυτόματα η πίστωση.
13. Επιχορηγήσεις: Η εγγραφή πίστωσης στον κρατικό προϋπολογισμό, δεν σημαίνει κατ? ανάγκη και υποχρέωση καταβολής της, εάν διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες καλύπτονται από ίδια έσοδα της κύριας δραστηριότητας των φορέων, έσοδα περιουσίας ταμιακό υπόλοιπο κ.λπ.
14. Οι αμοιβές που καταβάλλονται στο προσωπικό των επιχορηγούμενων φορέων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε αντίστοιχους υπαλλήλους της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργείων).
15. Οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να κατανέμουν τα ποσά των επιχορηγήσεων, διασφαλίζοντας πρώτα, τις πληρωμές αποδοχών και κατόπιν, να καλύπτουν τυχόν άλλες ανάγκες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ