Αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2007 12:27

ΔΕΥΤΕΡΗ ευκαιρία για την αναβίωση της εκμετάλλευσης στον Πρίνο, αναζητείται με τη νέα αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραχωρήσεων και εκμεταλλεύσεων. Η εταιρεία Ευρωτεχνική, η οποία ανήκε στην αγγλική Regal, και κατείχε πλειοψηφικό ποσοστό στην Καvala Oil πουλήθηκε στην εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου. Η τελευταία έχει επικεφαλής τον κ. Μαθιό Ρήγα, επιχειρηματία που δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών Capital Connect.

Βασικός στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στο ονομαζόμενο Πεδίο Ε, περιοχή η οποία εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια, με απολήψιμες ποσότητες περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θα πρέπει να γίνουν νέες παραγωγικές γεωτρήσεις και να κατασκευαστεί νέα εξέδρα. Επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί και η θαλάσσια εγκατάσταση του Πρίνου, που θα είναι συνδεδεμένη με τη νέα εξέδρα.

Για την εξεύρεση κεφαλαίων, ο κ. Ρήγας λέει ότι θα απευθυνθεί στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον και από εφοπλιστικούς κύκλους, εφ?όσον παρασχεθούν εχέγγυα βιώσιμης επένδυσης.

Πάντως η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την παράταση των αδειών εκμετάλλευσης (άδεια εκμετάλλευσης περιοχής Πρίνου, άδεια εκμετάλλευσης περιοχής Νότιας Καβάλας), προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος.

Μ.ΚA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα