Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Στην Trastor το κτήριο του ΔΟΛ, στην Hines κτήριο στη Συγγρού
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 16:55
UPD:17:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η δυναμική που έχει αποκτήσει η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων στην πρωτεύουσα επιβεβαιώθηκε χθες ξανά με την ολοκλήρωση της πώλησης μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού δύο ακινήτων της Εθνικής Leasing.

Το πρώτο είναι το κτήριο γραφείων που στέγαζε στο παρελθόν το Συγκρότημα Λαμπράκη (ΔΟΛ) και για το οποίο πλειοδότησε η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με τίμημα 25 εκατ. ευρώ. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του ακινήτου είναι 14.956 τ.μ., σε οικόπεδο επιφάνειας 1.985 τ.μ. και βρίσκεται επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80 στην Αθήνα. Η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού ήταν 22 εκατ. ευρώ.

Για το ακίνητο αυτό προσφορές κατέθεσαν επίσης η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Dromeus Capital και η Dimand.

EUROKINISSI SPORTS

Η Trastor χθες ανακοίνωσε επίσης την απόκτηση οριζόντιας ιδιοκτησίας γραφείων 2ου ορόφου και υπόγειων θέσεων στάθμευσης, σε κτηριακό συγκρότημα επί της Λεωφόρου Κηφισίας 49 στο Μαρούσι. Η συνολική επιφάνεια είναι 1.244 τ.μ. και το ακίνητο είναι πλήρως μισθωμένo. Το τίμημα απόκτησης ανήλθε σε 2,270 εκατ. ευρώ. Η αγορά του ακινήτου αυτού χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια που αντλήθηκαν κατά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019.

Το δεύτερο ακίνητο που εκπλειστηρίασε χθες η Εθνική Leasing είναι κτήριο επί της Λεωφόρου Συγγρού 111 στο οποίο στεγάζονταν κινηματογράφοι συνολικής επιφάνειας ανωδομής 7.904 τ.μ. και υπόγειων χώρων 12.767 τ.μ. σε οικόπεδο επιφανείας 2.638 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης ήταν στα 20 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε ελάχιστα πάνω από την τιμή εκκίνησης 20,050 εκατ. ευρώ καθώς κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, αυτή της αμερικανικής εταιρείας real estate, Hines. Ενδιαφέρον για το ακίνητο αυτό εκδήλωσε και η Dimand, η οποία όμως   την τελευταία στιγμή δεν συμμετείχε στη διαδικασία για τυπικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι η Hines το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει στην Ελλάδα σημαντική δραστηριότητα. Η πρώτη της σημαντική επένδυση ήταν η εξαγορά του ξενοδοχείου Ledra Marriott στη Λεωφόρο Συγγρού το οποίο μετονόμασε σε Grand Hyatt Athens. H Hines για το προαναφερόμενο ξενοδοχείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι συνεργάζεται με τη Henderson Park, ενώ η διοίκησή του ανατέθηκε στην Kokari Limited, μέλος του ομίλου Γ&Κ Δασκαλαντωνάκης KNOSSIAN Group.

Ακίνητα της Prodea

Με ενδιαφέρον αναμένεται στο μεταξύ η εξέλιξη της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ για την πώληση 4 ακινήτων της, συνολικής αξίας στα βιβλία της 74 εκατ. ευρώ, μισθωμένων στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως ημερομηνία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για κτήρια γραφείων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Μεσογείων, στην Κηφισίας στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας, στον Πειραιά και στην οδό Ακαδημίας. Στόχος της Prodea είναι να αποκομίσει υπεραξίες από την πώλησή τους, καθώς και να μειώσει τον αριθμό των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της με μισθωτή την Εθνική Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα