Προχωρά η επένδυση στον Πύργο Πειραιά

50 εκατ. η αξιοποίηση από την κοινοπραξία Prodea, Dimand και EBRD
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 20:11
UPD:20:11
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία ανάθεσης της εκμετάλλευσης του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά (ή όπως επίσης ονομάζεται Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά) για 99 χρόνια από την κοινοπραξία των Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Dimand και EBRD καθώς χθες άνοιξε από την επιτροπή του διαγωνισμού η οικονομική προσφορά που έχουν καταθέσει.  Πρόκειται για το κτήριο 28.000 τ.μ. που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού, παραμένει αναξιοποίητο για περίπου 46 χρόνια και χρήζει ανακατασκευής.

Η επένδυση εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία γραφειακών χώρων, χωρίς να αποκλείεται να κατασκευαστεί και ξενοδοχείο ή ένας συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων χρήσεων. Σύμφωνα με όσα είπε χθες στο περιθώριο συνεδρίου για τα ακίνητα, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας θα συζητηθεί (αν και τυπικά δεν είναι αναγκαίο) σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια η σύμβαση θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η προσδοκία είναι ο ανάδοχος να υπογράψει τη συμφωνία τέλος Δεκεμβρίου.  Εκτός από τον πύργο του Πειραιά, έως την άνοιξη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η σε εξέλιξη επένδυση της Dimand στα πρώην κτήρια της Παπαστράτος στο λιμάνι με τη συμμετοχή επίσης της EBRD και της Grivalia του ομίλου Eurobank. Στους πρώτους γραφειακούς χώρους που έχουν παραδοθεί προς χρήση έχουν εγκατασταθεί η Teleperformance αλλά και η Alpha Bank για τη στέγαση των ψηφιακών της υπηρεσιών.

Ανοιχτό παραμένει για τον δήμο του Πειραιά το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του πρώην ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ, ιδιοκτησία σήμερα του ομίλου Χαραγκιώνη και της πορτογαλικής Sonae Sierra. Ο δήμος θα αναζητήσει από το Δημόσιο το ποσό που είναι αναγκαίο, περί τα 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβάλει το ποσό που είναι αναγκαίο για την απαλλοτρίωση του ακινήτου και τη δημιουργία πάρκου. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα