Ομόλογα: Σταθεροποιητικές τάσεις στην ΗΔΑΤ, αποκλιμάκωση αποδόσεων στην Ευρωζώνη

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 19:54
UPD:19:57
shutterstock

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε, με τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για άλλη μία συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, παρουσιάζοντας σχεδόν μηδενικές μεταβολές.

Η έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου στη συμφωνία του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. ήταν σαφώς μία θετική εξέλιξη, όμως το χρονικό περιθώριο των τριών ημερών για την κατάθεση νομοσχεδίου για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου καθιστά σχεδόν αδύνατο τον καταρτισμό του και την ψήφισή του, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση Τζόνσον.

Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αποκλιμακώθηκαν περί τις 3 με 4 μονάδες βάσης, με αυτή του 10ετούς γερμανικού bund να διαμορφώνεται στο -0,41%.

Η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας φλέρταρε έντονα με την υποχώρηση κάτω του 1% (ενδοσυνεδριακά άγγιξε το 0,99%), για να κλείσει τελικά στο 1,05%.

Ο τίτλος που προσέλκυσε ξεκάθαρα τους επενδυτές ήταν εκτός Ευρωζώνης και συγκεκριμένα το 10ετές ομόλογο της Ελβετίας, με την απόδοσή του να κάνει βουτιά ακόμα και 15 μονάδων βάσης ενδοσυνεδριακά, διαμορφούμενη τελικά στο -0,62%, από 0,51% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Τα κρατικά ελβετικά ομόλογα, μαζί με τα γερμανικά, θεωρούνται σταθερή αξία από τους επενδυτές ως ασφαλή καταφύγια, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις τους κινούνται σε αρνητικό έδαφος περισσότερο από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κρατικό τίτλο χρέους.

Στην ΗΔΑΤ, μετά το ξέφρενο ράλι στη συνεδρίαση της Τρίτης και την πορεία κόντρα στο ρεύμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε αυτή της Δευτέρας, η ελληνική αγορά κάλμαρε, σε μία συνεδρίαση που είχε αρκετή κινητικότητα με όγκο συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς, που ήταν και ο τίτλος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 19 εκατ. ευρώ, παρέμεινε στο 1,27%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα